OPINII

Iată ce cred despre faimoasa linguriță?

Adrian Papahagi

Îmi asum să mă înjure acum și talibanii ortodoxiști (a nu se confunda ortodoxia, care se traduce prin “dreapta credință”, cu ortodoxismul, o erezie ideologică prin care ortodoxia este deturnată spre pășunism, filetism, rrromânism, național-ceaușism, protocronism și antioccidentalism).

Iată ce cred despre faimoasa linguriță.

Mântuitorul Hristos nu a folosit lingurița la Cina cea de Taină sau la Emaus. Nici Biserica Lui, pe când era una și nedespărțită, în primul ei mileniu de existență, nu a folosit lingurița pentru administrarea Sf. Trup și Sânge. Lingurița e neesențială și poate dispărea cum a apărut, fără să afecteze ortodoxia sau taina euharistică.

Nu este locul să discutăm despre asta aici și nu doresc să isc o polemică liturgică, pentru care nu sunt calificat. Dacă vor socoti util să discute acest lucru, teologii, ierarhii și clerul ortodox au capacitatea să o facă.

“Iar pe când mâncau ei, Iisus, luând pâine şi binecuvântând, a frânt şi, dând ucenicilor, a zis: Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu. Şi luând paharul şi mulţumind, le-a dat, zicând: Beţi dintru acesta toţi, că acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor.” (Matei 26, 26-28)

“Şi, când a stat împreună cu ei la masă, luând El pâinea, a binecuvântat şi, frângând, le-a dat lor. Şi s-au deschis ochii lor şi L-au cunoscut; şi El s-a făcut nevăzut de ei.” (Luca 24, 30-31).

În ce privește molima care ne încearcă, am spus de săptămâni bune, și repet:

Trebuie respectate măsurile impuse de guvern.
Nu e creștinește să pui în pericol viața aproapelui, mai ales a celor bătrâni și vulnerabili.
Nu există o conspirație pentru a se închide bisericile, ci sunt limitate adunările publice, care pot propaga virusul.

De altfel, toate comunicatele și deciziile principalelor culte din România au spus același lucru. BOR a acționat din prima clipă solidar și responsabil.

Prin exemplul personal, publicizat aici, îndemn oamenii la prudență și la respectul regulilor instituite de guvern. În ce mă privește, sunt izolat acasă alături de soția și fiul meu; cei care nu își permit asta sunt suficient de inteligenți pentru a ști cum să acționeze prudent, iar pentru cei iresponsabili există pedepse.

Încă o dată: între cele două isterii ideologizate (talibanismul ortodoxist și “progresismul” furibund) există un ocean de civilitate, bun simț, moderație, raționalitate și decență. Să nu escaladăm, deci!