ACTUALITATE

Icarii moderni îşi încep aventura la Turneul celor 4 Trambuline

de Mihai Sărmăşan

Cupa Mondială la sărituri cu schiurile este pregătită să ne servească începând de astăzi ediţia 66 a Turneului celor 4 Trambuline. Un turneu sportiv care ne ajută să trecem spectaculos de la un an la altul, sportivii fiind pregătiţi să dea tot ce au mai bun, să plutească cât mai departe pe trambulinele deja cunoscute.

Dacă în trecut eram obişnuiţi ca primele manşe să se finalizeze cu dueluri incendiare (câţiva precalificaţi renunţând să evolueze în calificări), la ediţia 2017-2018 nu va mai fi cazul. Federaţia Internaţională de Ski a decis ca din acest sezon să nu mai existe sportivi precalificaţi (Top 10) la nicio etapă de Cupă Mondială. Astfel că cei mai buni din clasamentul general sunt obligaţi să trateze cu maximă seriozitate şedinţele de calificare.

Începând din 1953, anual, competiția are loc cu ocazia Noului An pe patru trambuline diferite, două în Germania (Oberstdorf și Garmisch Partenkirchen) și două în Austria (Innsbruck și Bischofshofen).

Nemții, în mare formă în acest început de sezon, speră să cucerească prețiosul trofeu, antrenorul lor coordonator, Werner Schuster, precizând: „Mii de fani vor lua cu asalt bazele sportive, fiind «sold-out» pentru acest eveniment”.

Evident, principalul favorit este liderul Cupei Mondiale, germanul Richard Freitag, în vârstă de 26 de ani, care crede, realist, că ultimele performanțe obținute nu-i garantează succesul la Turneul celor 4 Trambuline: „Am, însă, o șansă bună. Voi concura calm și încrezător în șansele mele”. Conaționalul Andreas Wellinger îl secondează în ierarhia generală a Cupei Mondiale, bavarezul subliniind înaintea competiției: „Din 2012 iau parte la Turneul celor 4 Trambuline, cu o pauză în 2014, cauzată de o accidentare. De Crăciun, pe care l-am petrecut cu familia, am făcut o mică pauză și mi-am «curățat» mintea. Detaliile vor face diferența, astfel că trebuie să mă concentrez la maximum pentru a nu comite greșeli”.
Turneul celor 4 Trambuline poate fi urmărit începând de astăzi şi până pe data de 6 Ianuarie 2018 pe canalele Eurosport 1 şi Eurosport HD.