ACTUALITATE

Ierusalim, oraşul Sfânt-oraşul religiilor

De la început, trebuie spus că în Israel sunt reguli stricte de securitate și o să vă întâlniți cu filtre similare celor din aeroporturi pe străzi, la intrarea în magazine, hoteluri sau zone aglomerate. Nu ar trebui să vă mire dacă în autobuz veți sta lângă un soldat înarmat sau dacă pe stradă vă veți simți ca la Big Brother, din cauza numărului foarte mare de camere.
După ce v-ați obișnuit cu securitatea, puteți începe să vă bucurați de orașul vechi, de zona nouă a Ierusalimului, de tot amalgamul de culturi și să vă lăsați cuprinși de încărcătura istorică a zonei în care își au izvorul mai multe religii.

Ierusalim este considerat oraşul sfânt pentru trei mari religii ale umanității: creștinism, iudaism și islamism. Este locul pătimirii și al învierii lui Iisus, pentru creștini, Cetatea lui David și Solomon, din care a rămas doar Zidul Plângerii, pentru evrei, Stânca de unde s-a înălțat Mohamed la cer, pentru musulmani, locul de pelerinaj pentru credincioșii marilor religii monoteiste ale lumii.

Religia este criteriul ce împarte orașul în patru cartiere distincte, fiecare purtând imaginea cultului ce predomină în zonă. Cartierul creștin, armean, evreiesc și musulman nu sunt delimitate foarte vizibile, dar pot fi deosebite prin îmbrăcămintea localnicilor – evreii în haine negre, lungi, cu pălării înalte sau kipa pe cap, musulmancele îmbrăcate în abaya, de diferite culori, cu capul acoperit, dar fără burci ca în alte țări islamice, creștinii cu port modest, femeile purtând în general batic și fuste.

Străzile orașului vechi sunt majoritar construite pe trepte (cu acces strict pietonal), mai ales în partea creștină a acestuia. Orasul Vechi este ca un labirint de străduțe printr-un bazar imens. Indicatoare vă direcționează către obiectivele turistice și religioase, așa că vă puteți orienta relativ ușor.
Biserica Sfântului Mormânt, Zidul Plângerii și Moscheea Al-Aqsa sunt mai tot timpul aglomerate. Dar nu aveți cum să ajungeți în Ierusalim și să le ocoliți.

Biserica Sfântului Mormânt (Church of the Holy Sepulchre) nu doar că se înalță deasupra mormântului lui Iisus, ci sub cupola ei stă întreg vârful Golgotei, unde Iisus a fost dezbrăcat, răstignit (chiar și piatra ce a stat sub cruce se găsește aici), a murit, a fost îmbălsămat, îngropat și a înviat? Nu toate locurile specifice fiecărui eveniment sunt, însă, foarte bine marcate, motiv pentru care este necesară o documentare prealabilă. În centrul construcției, cupola sub care se află Sfântul Mormânt este accesibilă pelerinilor răbdători ce așteaptă în rând, în jurul micului paraclis înălțat deasupra peșterii. Bebelușii au, însă, acces privilegiat, așa că eu am intrat imediat.

Traseul Drumului Crucii pornește de la fosta curte a lui Pilat, în apropierea Porții Leilor, și se oprește la Biserica Sfântului Mormânt, întinzându-se pe o distanță de aproximativ 600 metri.

Doar 60 metri sunt vizibili la suprafață, dar în subteran s-au păstrat aproape 500 metri din zidul vechiului templu, ce pot fi vizitați prin Tunelul Zidului de Vest (Western Wall Tunnel). Taxa de intrare în tunel este de 30 shekeli (aprox 35 lei românești), iar accesul lângă zidul suprateran este permis doar evreilor.

Mormintele sunt așezate cu fața spre cetatea Ierusalimului, deoarece evreii cred că cei îngropați aici vor fi primii înviați și mântuiți la Judecata de Apoi, atunci când Mesiah va intra pe Poarta de Aur a orașului, amplasată în fața cimitirului, dincolo de Valea Chedronului.

Biserica Mormântului Maicii Domnului se află în imediata apropiere a Grădinii Ghetsimani și este pe jumătate săpată în piatră? În interiorul ei, în formă de cruce, ard sute de candele ce împodobesc cupola bisericii, iar în centru se păstrează mormântul în care a fost depus trupul Mariei, Maica Domnului.

Muntele Sion (Zion Mountain), situat în partea de est a Ierusalimului, era considerat „fortificația” orașului, așa cum i se traduce chiar numele? În vechime, aici era cetatea lui David și muntele era considerat însăși cetatea lui Dumnezeu. Acum, lângă Poarta Sionului, câteva edificii explică importanța religioasă a zonei: Biserica Adormirii Maicii Domnului (Dormition Church), în locul unde Maria a petrecut ultimii ani pe pământ, Mormântul lui David (David’s Tomb), venerat de comunitatea evreiască, și Sala Cinei celei de Taină (Room of the Last Supper) pe care Iisus a luat-o împreună cu apostolii, înainte de a fi vândut și răstignit.

Vama de intrare în Israel este mult mai strictă decât în alte aeroporturi. Așteptați-vă la întrebări detaliate despre motivele vizitei, actele de identitate, limbile străine vorbite, conținutul bagajelor, armament… Ajungem, totuși, într-o zonă de conflict, unde securitatea contează mai mult decât orice altceva, iar personalul își face doar datoria.

De altfel, securitatea în oraș este mult sporită față de ce cunoaștem noi. Armata, poliția și forțe de ordine patrulează pe străzi, în intersecții, la porțile orașului. Un motiv în plus să te simți în siguranță, vizitând orașul.Dacă ajungeți sâmbăta în Israel, pregătiți-vă pentru o zi moartă din punct de vedere al activităților publice. La aeroportul din Tel Aviv, transportul în comun nu este disponibil; cursele spre Ierusalim sunt asigurate doar de firmele de taxi ce pun la dispoziție minibusuri cu oprire la cazare. Prețurile, evident, sunt considerabil mai mari decât biletul de autobuz.

De altfel, nici în oraș nu funcționează transportul în comun, iar singurele magazine deschise sunt buticuri la colț de stradă, aparținând, preponderent, celor de alte confesiuni decât cea mozaică. Străzile sunt goale, iar majoritatea evreilor se adună în sinagogi sau la Zidul Plângerii, pentru rugăciune.

În Ierusalim, mâncarea abundă în arome orientale; nu există restaurant care să nu aibă în oferta sa faimosul hummus, falafel sau variatele salate arabe. Costurile sunt mult peste nivelul celor din România, atât în magazine cât și în restaurante. În zona bazarului, pe străzile orașului vechi, tarabe dichisite oferă turiștilor varietăți de condimente, faimoasa baclava cu tot felul de forme și arome, produse de patiserie cu miros îmbietor și piața ce abundă în fructe și verdețuri.

Tot în bazar se găsesc cele mai interesante suveniruri, atât specifice locului, cât și cu origini ebraice, arabe sau creștine. Ceramică pictată, lămpi în zeci de culori, veșminte din cașmir, cosmetice cu săruri de la Marea Moartă, miniaturi ale sfeșnicului lui David, replica mâinii Fatimei, a Fecioarei sau a lui Miriam, adaptată celor trei religii monoteiste, icoane, smirnă, tămâie, ulei sfințit, apă din Iordan, Pământ Sfânt… toate își găsesc locul pe rafturile comercianților care te invită să le vezi marfa. Cam orice ai în intenție să cumperi poate fi negociat. Rar întâlnești un neguțător ce ține strâns de prețul său, dar ai toate șansele să găsești același produs la altă tarabă, câțiva metri mai în față.

Cu siguranță Ierusalimul este un oraș măreț și complex, ale cărui mistere sunt încă incomplet descoperite, dar detaliile pe care istoria, religia și timpul le-au păstrat între zidurile sale îi conferă statutul unei așezări unice în lume și îl transformă într-un magnet pentru turiștii din toate colțurile pământului.