POLITICĂ

Ilie Bolojan: E nevoie de o alianță PNL USR PLUS pentru a câștiga marile orașe

Atât primarii, cât și președinții de consilii județene sunt aleși dintr-un singur tur, ceea ce îi favorizează pe cei aflați deja în funcție. Iar opoziția trebuie să răspundă acestei realități, crede Ilie Bolojan, primarul orașului Oradea.

„Cred că este absolut normal, este obligatoriu, dacă vrei să ai performanță în guvernare, să ai majorități puternice. Nu e doar necesar să câștigi o primărie, trebuie să ai și o majoritate puternică și pentru asta trebuie să existe un plan integrat între candidatul la primar și această majoritate.

Alianța dintre PNL și USR-PLUS pentru localele din 2020 se impune, pentru a se câștiga marile orașe din România și a avea niște planuri care să fie dublate de forța de a le susține. Dacă nu vom face această chestiune, va fi un fel de loterie a alegerilor, pentru că primarii actuali au un avantaj al ocupării funcției, chiar dacă poate n-au mari realizări. Splitarea forțelor de centru-dreapta va duce practic la câștigarea multor orașe de actualii primari”, a spus Bolojan în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Acesta a făcut apel la renunțarea la orgolii. „Și orgoliile, și micile adversități dintr-o zonă sau alta trebuie lăsate deoparte. Dacă nu se va face această coaliție, rezultatele vor fi total imprevizibile și vom rata iar patru ani de strabilitate. Pentru că urmează patru ani de zile fără alegeri, după 2020, în care, cu majorități stabile și fără tendințe populiste de a explica că totul este gratis și nelimitat, România poate fi pusă pe roate. România nu poate fi pusă pe roate fără ca în marile orașe, care sunt locomotivele economice ale României să ai guvernări bune. Guvernări bune înseamnă primari care știu ce au de făcut, majorități de două treimi care să deruleze proiecte care nu sunt populare în primă etapă, dar care creează premise pentru dezvoltare în perioada următoare. Sigur că în comunități mici, în comune, unde persoana contează foarte mult e mai puțin important de unde candidează un om care este respectat de comunitate. Dar în marile orașe, la președinția CJ, dacă nu se va face această înțelegere, actualii președinți de CJ vor câștiga așegerile, dar nu pentru că au făcut performanță, ci pe prostia altora”, a continuat edilul.