Uncategorized

Imagini de iarnă din Masivul Rarău. FOTO

de Mihai Sărmășan

Prietenul și colaboratorul nostru Albert Gavrilă a realizat duminică un periplu montan în masivul Rarău pe traseul: Cabana Rarău (1520 m) – Piatra Șoimului – Vf. Rarău (1651 m) – Stația Meteo – pe lângă Pietrele Doamnei – Cabana Rarău.

Situați în nordul Carpaților Orientali, Munții Rarău – Giumalău reprezintă o atractivitate turistică prin frumusețea peisajului și variate puncte de belvedere. Masivul Giumalău este mai înalt (1857 m altitudine maximă) și are linii mai domoale fiind dezvoltat preponderent pe șisturi cristaline dar având și calcare cristaline.

Masivul Rarău (1651 m), dezvoltat pe conglomerate și calcare, prezintă stânci masive și având relief ruiniform. Emblematice pentru Rarău sunt stâncile numite Pietrele Doamnei, care ating 1637 (1648?) m altitudine, și se ridică peste peisaj la cca 70 m înălțime; ca și alte stânci calcaroase din zonă, sunt constituite din calcare mezozoice friabile, formate în mări calde existente în urmă cu cca. 140 milioane de ani, astfel încât acum stâncile includ fosile de scoici, amoniți, belemniți, brahiopode, corali etc.

Peștera Liliecilor este situată la cca 1 km nord de Pietrele Doamnei, are 340 m de labirinturi printre bucățile de stâncă; coloniile de lilieci de aici prezintă tendințe de scădere a numărului de exemplare.

sursa foto: Facebook Albert Gavrilă