LIFESTYLE

Imagini inedite cu un urs într-o pădure din Parcul Național Călimani. VIDEO

de Mihai Sărmășan

Specialiștii Romsilva care monitorizează permanent fauna din Parcul Național Călimani au surprins zilele trecute o serie de imagini inedite cu primii pași ai unui urs imediat după ieșirea din somnul de iarnă.

Pădurile din Calimani National Park asigură habitatul sănătos pentru numeroase specii, inclusiv carnivore mari, aici având asigurate toate condițiile de liniște, hrană și adăpost.

Ursul se hrănește intensiv vara și toamna și acumulează mai multă grăsime necesară somnului de iarnă, când se retrage într-un bârlog, când metabolismul acestuia este redus, ajutându-l să supraviețuiască iarna, când hrana este limitată.

În România, unde există una dintre cele mai dezvoltate populații de urs din Europa, urșii trăiesc în pădurile din zona montană a lanțului carpatic.

Urșii sunt animale omnivore, hrana lor fiind vegetală, dar și de origine animală, de la pești, cervide, mamifere mici, până la păsări sau ouă de păsări și insecte.

În căutarea hranei, urșii fac deplasări lungi, folosindu-și toate simțurile dezvoltate. Urșii detectează hrana de la câțiva kilometri distanță, având simțul olfactiv extrem de dezvoltat. Urșii au fose nazale mari și mii de receptori ai mirosului, iar centrul mirosului din creierul ursului este de cinci ori mai dezvoltat decât al omului.

credit foto și video: Cristin Cireș, Parcul Național Călimani