Imaginile zilei: Cel mai mare festival al baloanelor

TIMP de nouă zile, în luna octombrie a fiecărui an, în oraşul Albuquerque, New Mexico (SUA) apare o neobişnuită problemă de trafic. Şoferii încetinesc sau chiar opresc ca să privească „flotile“ întregi de baloane viu colorate care împânzesc cerul senin de toamnă. Este Festivalul Internaţional Kodak al Baloanelor, ce se desfăşoară în Albuquerque! Peste 800 000 de oameni vin în fiecare an să vadă acest spectacol.

Începuturile festivalului, în 1972, au fost modeste: doar 13 baloane care s-au ridicat de pe o parcare. De atunci însă el a căpătat amploare. Cu 273 de baloane la start, în 1978 a devenit cel mai mare festival al baloanelor din lume. În anul 2003, la eveniment au participat mai bine de 720 de baloane. Echipele care iau parte la zbor provin din multe state ale SUA şi din alte 20 de ţări. Datorită prezenţei numeroşilor reprezentanţi mass-media şi a multor fotografi, festivalul şi-a câştigat faima de „cel mai fotografiat eveniment din lume“. În anul 2000, la celebrarea noului mileniu, au participat peste 1 000 de baloane, ceea ce reprezintă aproximativ 20% din totalul baloanelor existente în lume.

Un spectacol fascinant

La succesul festivalului şi siguranţa zborului contribuie peste 2 000 de voluntari. O persoană autorizată, numită maestru-aerostier, coordonează această manifestare complexă. Munca sa de supraveghere a sute de baloane care se înalţă de la sol seamănă întrucâtva cu dirijarea zborurilor pe un aeroport aglomerat.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.