ECONOMIC

Importurile de gaze din România au explodat. Importăm din Ungaria de 10 ori mai mult, deși statul vecin nu produce gaze

Importurile de gaze din România au explodat, în urma politicilor de subvenționare a consumului de gaze și electricitate, precum și de descurajare a producției, potrivit profit.ro.

Deși prețurile de import au fost cu o treime mai ridicate, în primele două luni din an, România a adus în țară un volum mai mare cu aproape jumătate decât în perioada similară a anului trecut.

Cota de piață a gazelor rusești este superioară celei a OMV Petrom și apropiată, dacă nu chiar mai mare decât cea a Romgaz. Chiar dacă o cantitate importantă de gaze este importată din Ucraina, de la diferiți traderi, sursa acestpra este, într-un procent de peste 90%, tot Rusia, cu alte cuvinte Gazprom, care deține monopolul pe exportul gazelor rusești, scrie profit.ro.

În această iarnă, începând cu luna noiembrie a anului trecut, România a importat un volum de aproximativ 12,2 TWh, cu 30% peste importurile din iarna precedentă, de 9,4 TWh. Și la prețuri cu peste o 30% mai piperate, notează sursa citată.

Ba mai mult, surprinzător sau nu, publicația a semnalat că, de la începutul anului, importurile de gaze naturale din Ungaria s-au majorat de 10 ori, deși statul vecin nu produce gaze.

Volumul gazului adus din Ungaria reprezintă un sfert din volumul de gaz intrat în sistem din producția internă, în aceeași perioadă (din perimetrele de producție, cum se exprimă Transgaz).
Gazele importate din Ungaria sunt tot rusești, nefiind produse în statul maghiar, care de-abia își acoperă 10-15% din consum cu nivelul producției interne.