OPINII

Impostură și mistificare

Autor: Ciprian Mihali

Revista Scena 9 publică un articol foarte bine documentat despre farsa cu aere de impostură din spatele acordării „Medaliei Nobel pentru Filologie”. Intelectuali occidentali, altfel destul de plictisiți și mediocri, au învățat în ultimii ani să exploateze capacitatea de a produce real a virtualului și s-au amuzat să creeze autori, evenimente, premii, toate fictive. Au pus la încercare frustrările, credulitatea și nevoia de recunoaștere a intelectualilor, marginalizați într-o lume dominată de alte forme de recunoaștere și promovare publică.

A venit rândul academicianului Eugen Simion să fie subiectul acestei farse. Ceea ce este extraordinar este că deși de zile și săptămâni încoace tot mai numeroși sunt cei care alertează opinia publică asupra acestei farse cusută cu foarte multă ață albă, o parte a protipendadei culturale și politice românești nu vrea să audă nimic și continuă să se legene pe aripile imposturii, organizând evenimente, scriind articole în presă, producând așadar real consistent, gros și sclipitor. Ba mai mult, iar abia acum lucrurile devin grave, doi europarlamentari în criză de legitimitate și de idei au de gând să organizeze un ditamai evenimentul de patru zile pentru omagierea domnului Eugen Simion, în cadrul unei ficțiuni de prost gust și, mai ales, plătite din banii contribuabililor.

Nimic nu pare să poată opri această mașinărie a mistificării azi. Nici măcar – și cu atât mai puțin – adevărul. Desigur, o vreme am crezut că una din misiunile intelectualilor este tocmai aceea de a lupta împotriva minciunii, imposturii, manipulării. Dar ne-am înșelat, se pare. Nevoia de recunoaștere, setea de spectacol, foamea de glamour și sclipici e la fel de mare la marii intelectuali ca la orice modest jucător la nenumăratele jocuri televizate și stupide la care se pot câștiga diplome uriașe (ca dimensiuni) și excursii pe vase de croazieră.

Toată mașinăria mediatică lucrează azi cu motoarele turate la maximum ca să producă pe bandă rulantă concursuri, ceremonii, premii și învingători. Moralul societății are nevoie de transformarea fiecăruia preț de câteva minute într-o vedetă mondială.

Într-un singur loc intervine realitatea în tot acest spectacol care îi ia locul: atunci când trebuie achitată nota de plată din banii publici. Dar stați așa, nu cumva banii publici au devenit ei înșiși locul și sursa prin excelență a spectacolului?…