DIN TRANSILVANIA

În căutarea barajului deversor pierdut. Cum refuză autoritățile locale să lămurească lucrările de amenajarea a unor cursuri de apă din comuna în care, la 20 iunie 2006, 13 oameni au pierit în valuri

Distribuire articol:

20 iunie 2006. Apele învolburate iau 13 vieți omeneșt iîn comuna Tîrlișua și lasă în urmă suflete pustiite și pagube materiale uriașe (cca 25 milioane dolari USA). Cinci ani mai târziu începe implementarea unui proiect european pe fonduri nerambursabile de 1,5 milioane de euro pentru amenajarea a cinci cursuride apă din comuna în care s-a născut scriitorul Liviu Rebreanu.  

Decembrie 2015: solicit în scris și obțin de la Primăria Tîrlișua informații privind proiectul precizat mai sus. Mă interesa, în special, Valea Oarzina, acolo unde am copilărit. Observ în centralizatorul financiar (primit în urma cererii) că pe această vale este trecută plata executării unor baraje deversoare (45.212.11 lei).

15 iunie 2016. Peste comuna Tîrlișua se abate o ploaie torențială care afectează: 2 km de drum județean, 4 km de drum național, 2 km de drum forestier, 5 km de drum agricol, 10 podețe și sunt inundate 5 gospodării și 10 ha de teren agricol (comunicat ISU Bistrița-Năsăud).

August 2018. Iau la pas Valea Oarzina, în căutarea barajelor deversoare. Valea e micuță, are până în 3 km lungime. Nu găsesc o construcție care să semene cu ceea ce am aflat, în urma documentării, că ar trebui să fie un baraj deversor. Găsesc două construcții ce seamăna mai degrabă cu 2 trepte de beton. Mă întorc acasă și mă uit din nou, pe centralizatorul financiar. N-am greșit când am văzut suma de 45.212.11 lei înscrisă în dreptul unor baraje deversoare pe Valea Oarzina. Un gând îmi dă târcoale în acele momente: cineva a luat bani pentru niste baraje deversoare ce nu au fost executat conform proiectului? În clipa următoare îmi spun: ,,Piei, gândul necurat, nu se poate așa ceva într-o comună în care rudele își plâng încă morții de la inundații! Trebuie să existe o explicație!”.

30 august 2018. Solicit, în scris, Primăriei Târlișua explicații despre barajele deversoare de pe Valea Oarzina. Aștept 30 de zile, fără răspuns. Formulez o reclamație administrativă (conform Legii 544/2001), iar răspunsul primit, în urma acesteia, mă pune din nou, pe gânduri: ,,În proiectul de amenajare a Văii Oarzina sunt cuprinse mai multe baraje deversoare, drept urmare nu știm exact la care dintre ele vă referiți. Precizăm că la fiecare lucrare au loc modificăride șantier (în cazul de față prin Dispoziția de șantier nr. 4)”. Urmare a solicitării din 2015, am primit și Dispoziția de șantier nr. 4, așa că o studiez cu atenție. Într-adevăr, aceasta precizează că se vor executa trei baraje deversoare pe Valea Oarzina, urmând a se modifica poziția lor inițială (adică, vor fi construite în alte locuri), nu vorbeste despre faptul că s-a renunțat la construirea acestora.

Adresez o nouă cerere Primăriei Tîrlișua pentru a ma lamuri despre barajele deversoare de pe Valea Oarzina. Dar, dar cer informații și despre documentația cadastrală a văii.  

Aștept 20 de zile, iar apoi, după ce atenționez Primăria Tîrlișua că legea 544/2001 prevede să primesc răspuns în 10 zile de la depunerea cererii sau o notificare în acest termen, primesc răspuns că cererea mea nu se încadrează în prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, fără nicio justificare a refuzului așa cum prevede art 7 alin 2 (,,Refuzul comunicării informațiilor solicitate se motivează și se comunica în termen de 5 zile de la primirea petitiilor”). Dacă,  printre solicitările mele erau și unele care nu se încadrau în prevederile acestei legi, Primăria Tîrlișua trebuia să respecte cele 5 zile și să-mi comunice care dintre solicitările mele nu se încadrează acestei legi, nu să-mi ia orice șansă de a afla de ce nu am găsit pe teren baraje deversoare propriu-zise.

Dar perseverez și adresez a treia cerere de informații de interes public ce primește număr de înregistrare în 22 noiembrie, deși am cerut să fie înregistrată pe data în care am trimis-o prin  email- 21 noiembrie, iar anexele ce o însoțeau nu au fost trecute în numărul de înregistrare (deși acesta prevede o rubrică cu privire la acestea, rubrică ce nu a fost completată). Evident, nici până în acest moment nu am primit răspuns de la Primăria Tîrlișua, deși au trecut cele 10 zile prevăzute de art 7 a Legii 544/2001. Ca urmare, îmi trece prin gând faptul că aștept degeaba să descopăr barajele deversoare de pe Valea Oarzina, pierdute undeva între hârtia proiectului și realitatea terenului. În definitiv, dacă ar fi vrut să mă lămurească, Primăria Tîrlișua o făcea până acum!

Cu toate acestea, mai încerc o dată, în calitate de jurnalist, de data aceasta, și cer ca în cursul zilei de 26 noiembrie, Primăria Târlișua să mă lămurească concret asupra existenței/inexistenței fizice a barajelor de pe văile: Oarzina, Ivăneasa, Mihăleasa și Vânători, dar și despre refuzul sistematic de a-mi comunica informații concrete despre acest aspect. N-am mai mult noroc nici de data asta. Primesc doar un număr de înregistrare la cerere. Nicio informație în plus.

Apoi, până să fac publice lucrurile de mai sus, aștept să treacă Centenarul Unirii, să sărbătorim România la 100 de ani, slăvind faptele de vitejie ale strămoșilor care au luptat, desculți și flămânzi, pentru ultima palmă de pământ românesc….

Văd astăzi pe știridebistrița.ro declarația primarului comunei Tîrlișua: „Barajele deversoare există! Așa cum este cel de la Zambrița sunt și pe celelalte văi. Pe Oarzina este, dar mai mic, nu se vede din drum, n-ați știut unde să le căutați”.  

Declarație care mă  zăpăcește de tot: cum adică, pe Valea Oarzina există unul (n.r.  baraj deversor) dar mai mic? Nu era vorba în proiect, de trei baraje pe aceasta vale, după cum  e precizat  în răspunsul la cererea mea de informații de interes public din august 2018? Acum e doar unul? Și, de ce e mai mic, cel care există?? Nu vorbim de același proiect, nu trebuie să arate la fel, conform proiectului, barajele deversoare pe toate cele 5 văi??

În acest moment, încă refuz să cred că acele baraje nu au fost executate așa cum prevede proiectul și nimeni nu are o explicație clară și transparentă. Trebuie să existe o explicație pe care Primăria Tîrlișua refuză să mi-o furnizeze iar eu nu înțeleg de ce. Vorbim de o comună în care, la inundațiile din 20 iunie 2006, 13 oameni au pierit în valuri. Corpurile a trei dintre acești oameni nu au fost recuperate niciodată. Printre cei trei, o fetiță de 10 ani. Mai mult ca sigur că acest argument a fost folosit pentru a obține fonduri europene pentru amenajarea celor 5 văi necadastrale. Dacă proiectul a fost respectat întocmai, de ce Primăria Tîrlișua refuză repetat să mă lămurească deși cer informații încă din luna august? Cum s-au pierdut barajele deversoare propriu-zise de pe coala de hârtie a proiectului la realitatea terenului de pe Valea Oarzina? Am pierdut rude și vecini în inundațiile catastrofale din anul 2006, nu vreau să am vieți pe conștiință, de aceea vreau să mă asigur că proiectul de amenajare a celor 5 văi necadastrale, în valoare de 1,5 milioane de euro a fost respectat întocmai. După refuzul primăriei Tîrlișua de a-mi răspunde la întrebările de interes public, am toate motivele să cred că nu a fost așa și să mă tem pentru viața consătenilor mei. 

Înainte de a ne ruga ca o astfel de tragedie să nu se mai repete, așa cum invocă primarul comunei într-o postare pe Facebook (,,Astăzi, 20.06.2018, se împlinesc 12 ani de la una dintre cele mai mari catastrofe naturale care a avut loc în comuna Tîrlișua (….). Să ne îndreptăm ochii spre cer (….) rugându-ne totodată ca o astfel de tragedie să nu se mai repete”) să ne asigurăm, că noi, pământenii, facem tot ce se poate pentru a preveni astfel de catastrofe. S-a făcut, oare, acest lucru, în privința proiectului de amenajare a celor 5 văi necadastrale din comuna Tîrlișua, finanțat prin fonduri europene (1,5 milioane de euro) și dacă da, de ce Primăria preferă să încalce repetat Legea 544/2001, în loc să-mi răspundă la întrebări de interes public?

În aceste condiții, ținând cont de faptul că Primăria Tîrlișua a refuzat sistematic să mă lămurească timp de 3 luni de zile, asupra existenței/inexistenței barajelor deversoare pe văile menționate așa cum sunt cuprinse acestea în proiectul de amanejare, solicit sprijinul autorităților județene și naționale cu atribuții în domeniu. Doresc să mă lămuresc cu privire la barajelor deversoare de pe Valea Oarzina (în principal) și de pe văile: Mihăleasa, Vânători și Ivăneasa și cu lipsa de interes în lămurirea cetățeanului a Primăriei Tîrlișua, în România anului 2018. Vreau să știu dacă acele baraje deversoare de pe văile sus-menționate au fost executate conform proiectului și unde se află se aflăa cele trei baraje deversoare pe Valea Oarzina, deși primarul comunei declară pentru stiridebistrita că e doar unul ,,mai micuț”. Dacă e nevoie, mă oferă voluntar, în limitele timpului disponibil, să ajut aceste autorități în cercetarea terenului. Aceeași invitație o adresez tuturor celor interesați, inclusiv reprezentanților mass-media și ai opiniei publice.

Și, mai vreau să știu:  de ce Primăria Tîrlișua își bate joc de mine în ceea ce privește furnizarea informațiilor de interes public?

Sunt convinsă că autoritățile cu atribuții în domeniu nu au idee despre această situație  (sincer, cred asta) și că acestea nu se vor supăra, dimpotrivă, vor fi interesate să o lămurească.  Dacă tot am sărbătorit Centenarul și ne-am lăudat cu faptele de vitejie ale înaintașilor, să încercăm să fim la fel de demni ca și aceștia și să ne asumăm transparent răspunsuri la chestiuni ce privesc comunitățile locale, nu să ,,uităm” să dăm curs cererilor privind informațiile de interes public. E cazul, pentru toate acestea, la 100 de ani de România!

Cristina Rusu

Acesta vrea să fie barajul deversor de pe Valea Oarzina (,,există, mai micuț”, declarație primar Tîrlișua pt stiridebistrița.ro). A costat 45.212.11 lei. Al dolea baraj de pe aceeași vale, nu e de găsit în teren.
Baraj deversor pe Valea Zâmbrița (una dintre cele 5 văi din proiect). Astfel de construcție am căutat, fără succes, pe Valea Oarzina. 
In urma unei reclamații administrative, aflu ca pe Valea Oarzina sunt mai multe baraje deversoare. Pentru stiridebistrita.ro, primarul comunei declara ca pe aceasta vale este un baraj, ,,mai micuț” (cel din prima fotografie). Pe teren, cel de-al doilea baraj nu  e de găsit!
Răspunsul la cea de-a doua cerere de furnizare a informațiilor de interes public. A treia si a patra, fara raspuns!

Dispozitia de santier nr.4 ce prevede ca pe Valea Oarzina vor fi executate 2 baraje deversoare. Unul vrea sa fie constructia din prima fotografie, pe celălalt nu l-am descoperit in teren. De la Primarie, nicio lămurire!
Centralizatorul financiar cu plata barajului deversor de pe Valea Oarzina (aici e trecută plata unui baraj deversor, pe dispozitia de santier  apar două baraje deversoare, primarul spune ca e unul mai micut, eu ce să mai înțeleg?!

Distribuire articol: