OPINII

În ce fel un partid e mai bun decât altul ?

Autor: Alin Seserman

Nu sunt doar oameni buni într-un partid și în altul doar răi. Nici în privința corupției sau a competențelor nu sunt diferențe foarte mari între partide.

Cu atât mai puţin astăzi, când peste tot promovarea se face pe loialitate, prietenii, cumetrii şi mai puţin pe merit.

Diferențele le fac conducătorii partidelor, prin sistemul pe care îl implementează în privința resurselor umane, prin modul în care reusesc să aducă pe funcții cheie oameni buni și de sistemul de promovare intern.

Dacă nu faci nimic, ți se umple partidul de persoane care n-au nicio legătură cu politica și deciziile le vor lua ei.

Un lider bun poate face foarte mult și poate da unui partid direcția bună inclusiv la guvernare.

Nici PSD nu are doar oameni de slabă calitate și nici partidul comunist nu avea, însă acest tip de partide creează sisteme care generează acele lucruri rele împotriva cărora luptăm mereu. Și în PSD sunt oameni buni însă dacă nu au curaj și demnitate și nu reacționează la nedreptățile din jurul lor, pe care le fac colegii lor, ei devin la fel de nocivi. Ajung să considere normalitate faptul că un baron decide cine promovează și cine nu, cine câștigă licitațiile și cine ajunge director sau deputat. E un sistem de supunere piramidal unde nu se vociferează ci se execută. Intr-un final aceste partide se pulverizează, se autodistrug.

Marea problemă e că toate necazurile și neajunsurile sunt plătite de cei care sunt în afara politicii.

Un partid poate lua la un moment dat decizii bune. Spre exemplu să aloce mai mulți bani la sănătate. Însă problema de fond va rămâne. Și partidul comunist a luat câteodată decizii bune, dar a rămas la fel de toxic pentru societate.

Dacă partidul aflat la guvernare nu promovează oameni buni nu va reuși să facă acele lucruri bune pe termen lung. Dacă statul va fi umplut cu neghină, dacă politrucii fostului partid de guvernare vor fi înlocuiți cu politrucii noului partid de la guvernare, nu se va face nimic bun pe termen lung. Dimpotrivă, se adâncesc problemele şi se consolidează corupţia şi incompetenţa.

În momentul în care introducem competiția și profesionalismul în funcționarea instituțiilor publice, partidele se vor reforma. Altfel nu. Nu contează despre cine e vorba. De la miniştrii în jos, toate funcţiile trebuie să fie ocupate prin concurs cinstit. Absolut toate.

Într-un final toate partidele vor eșua dacă nu introduc sisteme care să promoveze oameni buni, onești și profesioniști. Vor guverna, vor trece în opoziţie şi vor încerca din nou să guverneze dar nu vor mai avea ocazia foarte curând. Aşa cum e astăzi PSD.

Odată realizat acest lucru, inclusiv prin selecția candidaților pentru alegeri, se vor schimba lucrurile. Și un partid ca PSD se va reforma fiindcă nu va avea altă soluție. Altfel va dispărea.