OPINII

În lumea lor strâmbă

Autor: Adrian Papahagi

Cel mai bun om are păcatele lui și cel mai odios criminal își poate găsi justificări.

Dar o societate nu poate funcționa dând dreptate bandiților împotriva oamenilor legii sau nebunilor împotriva înțelepților.

Or, propaganda pesedist-antenistă asta face: convinge oamenii să îi creadă pe bandiți și pe idioți în defavoarea oamenilor cinstiți și deștepți.

În lumea lor strâmbă, Ghiță e mai credibil decât Kövesi, sau Gâdea și Badea decât Pleșu și Liiceanu.

Independența Justiției este un mit frumos. Nu există nimic independent sau apolitic în cetatea omului. Singurul judecător independent (fiindcă literalmente nu depinde de nimeni și de nimic) este Dumnezeu. Am văzut ce se întâmplă și la case mai mari. Chiar și la Curtea Supremă a Statelor Unite judecătorii sunt numiți politic: unii sunt progresiști, alții sunt conservatori, fiecare cu o agendă ideologică, deci până la urmă politică.

Nici doamna Kövesi nu a fost străină de marile jocuri de putere ale ultimului deceniu. Ea e prinsă în continuare într-o încleștare eminamente politică.

În simplă logică politică, deci, dacă e să aleg între încrederea pe care mi-o inspiră Laura Codruța Kövesi și cea emanată de Dragnea și Tudorel Toader, merg oricând pe mâna fostei șefe a DNA și, sper, a viitorului procuror european.