SANATATE

În România, pentru 3 milioane de copii există doar 12 spitale de pediatrie

Potrivit Digi 24, care investighează lipsurile sistemului emdical din țara noastră, în cadrul campaniei ,,Pacient în România”, în țara noastră există doar 12 spitale de pedriatrie, în timp ce numărul copiiilor depășește 3 milioane. Acest lucru se traduce prin locuri prea puține, în aceste spitale, pentru tratamentul copiilor bolnavi și timp lung de așteptare pentru a putea fi tratat într-un astfel de spital.

Potrivit șefului secției de ATI de la Spitalul de Pediatrie ,,Marie Curie” din București, cel dotat spitalde pediatrie din România, un copil bolnav cronic a fost nevoit să aștepte 27 de zile pentru a prinde un loc în acest spital. „A stat unul, cea mai veche actualmente e de 27 de zile, n-am putut face nimic, e un caz cronic”, a spus  Cătălin Cârstoveanu, șef ATI „Marie Curie, citat de Digi 24. Acesta a mai declarat că: România ar trebui să aibă 400 de paturi, loc unde poate fi transfertă, echipa care poate să îngrijească, echipamente corespunzătoare, medicamente corespunzătoate. România are aproximativ 200”. 

Doar 9 dintre orașele țării au clinici de pedriatrie, în restul orașelor existând doar secții de pedriatrie în cadrul unităților spitalicești.