ACTUALITATE

Internaţional. În Spania vor avea loc alegeri anticipate

Premierul spaniol, socialistul Pedro Sánchez, a convocat alegeri anticipate pentru 28 aprilie. După opt luni de guvernare, şeful executivului socialist a luat această decizie după ce parlametul a respins proiectul de buget.

Pedro Sánchez a făcut un bilanţ al scurtei perioade de guvernare, care a trecut din iunie anul trecut până acum, şi a subliniat că pensiile, salariul minim majorat la 900 de euro pe lună şi creşterea salariilor funcţionarilor sunt garantate.

Alegerile anticipate au loc pe fondul negocierilor eşuate cu partidele catalane pro-independenţă şi al procesului secesioniştilor care au organizat referendumul de independenţă a regiunii Catalonia.

Doar la câteva minute după anunțul făcut de premierul spaniol, într-o conferință de presă, liderul Partidului Popular, Pablo Casado, declara că partidul său a fost cel care l-a determinat în cele din urmă pe Sanchez să abdice și să convoace alegeri anticipate deoarece i-a deconspirat intenția de negociere cu separatiștii catalani, iar acum, în sfârșit, spaniolii au posibilitatea de a alege între un partid care vrea să negocieze cu Quim Torra, preşedintele catalan, sau unul care vrea să aplice articolul 155, adică să suprime autonomia catalană.

Pe de altă parte Albert Rivera, liderul Partidului Ciudadanos, declara euforic că a venit timpul să se pună capăt unei sistem bipartidic, să se pună capat alternanţei dintre partidul Popular şi Partidul Socialist la guvernare, care mereu şi-au asigurat majoritatea coalizând cu naţionaliştii basci sau cu cei catalani.

Partidul Podemos, aliatul socialiştilor la guvernare până în acest moment, după ce a lamentat respingerea bugetului şi a politicilor sociale pe care ar fi putut să le promoveze, a făcut prima mişcare electorală, anunţând că deja a trecut în opoziție.

Peste un milion de români trăiesc în Spania, fiind una dintre comunităţile cele mai numeroase.