DIN TRANSILVANIA

Înarmați cu ac și ață, la Atelierul de cusături tradiționale

Distribuire articol:

O adevărată șezătoare modernă am întâlnit la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” în zilele de miercuri, când a fost programat Atelierul de cusături tradiționale din cadrul programului Fabrica de idei estivale – „Vacanță la Bibliotecă”. Multe fetițe, unele din clasele primare, altele din clasele de gimnaziu și, mai ales la primele ateliere, pe ici, pe colo, câte un băiețel.

„Astăzi am făcut un semn de carte cu cinci inimioare, trei într-o culoare și două în alta, pentru că eu iubesc cărțile. Atelierul de cusături tradiționale este foarte frumos și doamna care ne învață să coasem este foarte drăguță! Ceea ce învăț aici mă va ajuta mai departe”, ne spune Luciana Cătană, care trece în clasa a șaptea, la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” din Bistrița.

Pe mese predomină ghemurile de ață de cusut în culorile tricolorului. Foarte atente, concentrate, fetele își aleg culorile potrivite și, ținând acul de cusut înspre fereastră, introduc firul în urechile acestuia, după care încep să coasă ținând seama de sfaturile îndrumătoarei lor, bibliotecara Rodica Barteș, fostă membră a Ansamblului Profesionist „Balada” din Bistrița.

„Mie îmi place să lucrez cu copiii pentru că și eu am învățat să lucrez de mică. Vreau să le transmit și lor această îndeletnicire, pentru că cusăturile tradiționale nu se vor pierde niciodată. Fetele m-au înțeles și văd că încearcă și ele să creeze. Am început să facem semne de carte cu tricolorul, vom face și cocarde, iar la final vom face și o expoziție, pentru că vreau să plece copiii de aici cu o amintire plăcută și să se întoarcă la acest atelier și în vacanța viitoare. Au frecventat acest atelier în jur de 20 – 24 de copii”, spune Rodica Barteș. O adevărată soră mai mare, mamă sau bunică pentru micuțele sale învățăcele! În unele momente, ei i s-au mai alăturat și colegele sale, Ioana Titieni și Laura Seserman.

Programul Fabrica de idei estivale – „Vacanță la Bibliotecă”, derulat de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud se dovedește, și de această dată, foarte util copiilor care și-au propus să își petreacă vacanța de vară în mod activ.

www.bjbn.ro


Distribuire articol: