ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

Încep dezbaterile pe modificarea Codurilor. Iohannis: Este inadmisibil ca modificările să fie făcute pentru anumite persoane

Pe 2 mai vor începe dezbaterile pe modificarea Codurilor Penale, a stabilit comisia Iordache. Până atunci, cele trei noi proiecte legislative merg la asociațiile profesionale pentru sugestii.

Asociațiile profesionale din domeniul justiției și reprezentanții mediului academic au  timp două săptămâni să studieze aceste proiecte și să vină cu propriile propuneri la dezbaterea generală pe acestea care va avea loc pe 2 mai.

Reprezentanții opoziției au solicitat însă mai mult răgaz – au propus fie o lună, fie chiar două luni amânare pentru dezbaterea acestor proiecte, însă până la urmă s-a mers pe varianta coaliției majoritare.

Sunt mai multe modificări care se aduc, atât Codului Penal, cât și Codului de Procedură Penală.

Președintele Klaus Iohannis a declarat azi că este inadmisibil ca unele propuneri de modificare a Codurilor penale să fie făcute cu dedicaţie pentru persoane care conduc Parlamentul. ,,Unele dintre aceste modificări sunt necesare, fiindcă este nevoie de oarecare modernizare a legislaţiei, punere în acord cu decizii ale Curţii Constituţionale şi în unele puncte chiar cu legislaţia europeană. Aceste propuneri sunt bune şi cred că Parlamentul le va prelucra şi va introduce aceste chestiuni. Alte propuneri care au fost făcute, nu vreau să detalieze acum în acest cadru, sunt total inacceptabile şi cred că discuţia parlamentară va revela care trebuie să rămână în discuţie şi care trebuie să iasă din discuţie. Un principiu, însă, cred trebuie să-l înţeleagă toată lumea. Este inadmisibil ca unele modificări să fie făcute cu destinaţie pentru unele persoane care vremelnic acum ocupă poziţii de decizie chiar în Parlament“, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu prim-ministrul Italiei, Paolo Gentiloni.