Încep JOCURILE OLIMPICE DE IARNĂ – PyeongChang 2018

de Mihai Sărmășan

Jocurile Olimpice de iarnă reprezintă cel mai așteptat eveniment sportiv din iarna acestui an. Prima ediție a avut loc în anul 1924 în Chamonix, Franța și a reunit 5 sporturi practicate la acea vreme: bob, curling, hochei pe gheață, patinaj și schi.

Jocurile Olimpice de iarnă, organizate de Coreea de Sud pentru prima dată, sunt găzduite în acest an, în perioada 9-25 februarie, de orașul PyeongChang. În această țară a mai avut loc și o ediție a Jocurilor Olimpice de vară, la Seul, în 1988.

Romfilatelia este alături de sportivii români participanți la cea de-a XXIII-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă, PyeongChang 2018 prin introducerea în circulație a unei emisiuni de mărci poștale dedicate acestui eveniment sportiv internațional.

Anul acesta, uniformele purtătorilor de medalii și însoțitorilor sportivilor sunt inspirate de culorile steagului național al Coreei de Sud, roșu, alb și albastru. Sportivii medaliați vor primi, în loc de flori, păpușa-mascotă Soohorang. Aceasta va purta pălării de aur, argint sau bronz, precum și o floare de hârtie, cunoscută sub numele de uhsahwa. De asemenea, vor primi și un obiect din lemn împodobit cu scene de pe muntele din PyeongChang, pe care scrie „PyeongChang 2018”, în alfabetul coreean Hangul.

În cadrul evenimentului sportiv sunt incluse 15 discipline, din 7 sporturi: patinaj (patinaj artistic, patinaj viteză și patinaj viteză pe pistă scurtă), schi (alpin, fond, liber, combinată nordică, sărituri cu schiurile și snowboard), bob (bob și skeleton), biatlon, curling, hochei pe gheață și sanie.

În total, 2.925 de sportivi din 92 de ţări diferite vor lua parte la aceste Jocuri, au precizat organizatorii. PyeongChang 2018 va depăşi, aşadar, ca număr de participanţi Jocurile Olimpice 2014 de la Soci (2014), la care au fost prezenţi 2.858 de sportivi din 88 de ţări. La PyeongChang îşi vor face debutul la Jocurile Olimpice de iarnă ţări, precum Malaezia, Singapore, Kosovo, Eritreea şi Ecuador.

Ediţia din acest an a JO va fi marcată de absenţa Rusiei, în urma scandalului de dopaj cu care s-a confruntat această ţară. La PyeongChang vor concura, însă, 169 de sportivi ruşi, dar sub drapel neutru.

În cadrul evenimentului sportiv sunt incluse 15 discipline, din 7 sporturi: patinaj (patinaj artistic, patinaj viteză și patinaj viteză pe pistă scurtă), schi (alpin, fond, liber, combinată nordică, sărituri cu schiurile și snowboard), bob (bob și skeleton), biatlon, curling, hochei pe gheață și sanie. La JO 2018 va fi atribuit, totodată, un număr record de medalii de aur (102), după includerea unor probe noi în programul competiţiei: schi alpin pe echipe, snowboard big air sau curling dublu mixt.

România a participat pentru prima dată la Jocurile Olimpice de iarnă la ediția din 1928, de la Saint Moritz. Țara noastră nu a avut reprezentanți la ediția inaugurală de la Chamonix, din 1924, și la competiția din 1960, de la Squaw Valley. În 1968, la Grenoble (Franța), România a obținut medalia de bronz, cu bobul masculin 2 persoane, cu echipa formată din Ion Panțuru și Nicolae Neagoe.
La Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang, țara noastră va participa la probele de schi alpin și fond, sărituri cu schiurile, biatlon, bob, sanie și skeleton.

Competiția poate fi urmărită în România pe canalele TVR și Eurosport.

 

Recommended For You

About the Author: Sarmasan Mihai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.