OPINII

Începe DAKAR 2018 !

de Mihai Sărmăşan

Ediția din acest an debutează pe 6 ianuarie, la Lima, capitala statutlui Peru.Va fi pentru a zecea oară când cel mai tare rally-raid din lume va fi organizat de America de Sud. În toți acești ani, Raliul a suferit o serie de modificări. Iar cele mai importante au fost legate de locație. Prima cursă Paris – Dakar s-a ținut în 1978, dar după 29 de ediții rally-raidul a fost mutat în America Latină la inițiativa organizatorilor.

Dakar 2018 este ediția la care s-a încercat organizarea cât mai fidelă a competiției originale din Africa. Astfel, în 7 etape se va alerga printre dunele de nisip, iar cele mai multe dintre acestea se vor desfășura în Peru. Ulterior se va trece la traseul prin Deșertul Atacama după o pauză de cinci ani. Este etapa în care piloții se vor ghida cu ajutorul navigației din dotare – mare parte din traseu se desfășoară pe dune, unde nu există repere. Odată scăpați din infernul de nisip, concurenții vor urca la peste 3.000 de metri, în Bolivia – unde este programată și ziua de odihnă de pe 12 ianuarie.

Apoi, se va ,,aluneca” în mare viteză spre Argentina unde concurenții trebuie să ajungă până pe 15 ianuarie, iar probele vor fi, din nou, unele de foc, specialiștii anticipând că se va alerga pe temperaturi și de până la +45 de grade la umbră. Pentru cei de la categoria Maraton, căldura reprezintă cel mai mare dușman, cine va avea grijă mai multă de motoare va ajunge în liniște la linia de sosire, finalul Raliului Dakar fiind programat pe 20 ianuarie, la Cordoba.

Emanuel Gyenes, pilotul care a stabilit cea mai bună performanță din istorie a românilor în Raliul Dakar, va alerga și în ediția din acest an, ajunsă la numărul 40. Anul trecut, Manu a terminat pe locul 17 la general, cu trei locuri mai jos decât a reușit în 2016, atunci când a stabilit recordul românesc. Anul acesta, sătmăreanul a decis să concureze la clasa Maraton, părăsind categoria SuperProducție. Maratonul este clasa la care Gyenes a terminat pe primul loc în 2011 și 2015. Pentru pilotul de la Autonet Motorcycle Team, Dakarul din acest an va fi al optulea din palmaresul său și cel la capătul căruia românul vrea să facă din nou spectacol.

Câte un amplu rezumat va putea fi urmărit în fiecare zi pe canalul Eurosport 1 de la ora 0.00.