ACTUALITATE

Începe summitul NATO

La Bruxelles începe astăzi, summitul Alianţei Nord-Atlantice, la noul sediu al NATO. Dispozitivul de securitate, în care sunt mobilizaţi în jur de 2.400 de poliţişti şi 1.000 de militari belgieni, a fost instituit încă de aseară.

Printre şefii de stat sau de guvern aşteptaţi în capitală belgiană se află şi preşedintele american Donald Trump, al cărui avion Air Force One a aterizat deja la baza aeriană de la Melsbroek.

Din delegaţia României condusă de preşedintele Klaus Iohannis fac parte miniştrii Afacerilor Externe şi Apărării, Teodor Meleşcanu şi Mihai Fifor, precum şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

În prima zi a summit-ului, la sediul NATO va fi organizată o paradă militară, în cadrul căreia elicoptere militare din ţări membre vor zbura pe deasupra Cartierului General. Forţele Aeriene Române vor participa cu trei elicoptere IAR 330 Puma Socat, care vor purta în zbor drapelul tricolor. Trei militari ai Brigăzii 30 Gardă vor reprezenta România în cadrul detaşamentului de paradă care va defila prin faţa tribunei oficiale.

Este unul dintre cele mai tensionate summit-uri NATO din ultima vreme. Înainte să plece spre Europa, preşedintele american a spus că Statele Unite ar fi înşelate de partenerii europeni care nu alocă suficienţi bani pentru apărare. „Cheltuim cel puţin 70% pentru NATO şi asta îi ajută mai mult pe ei decât pe noi”, a afirmat Donald Trump. Dincolo de subiectul sensibil al finanţării, NATO urmează să anunţe la Bruxelles noi strategii pentru următorii ani şi să invite Macedonia să înceapă discuţiile de aderare.

Vremea in lume

Berlin Berlin Germany
Nori intermitenti
Nori intermitenti
2°C
Vânt: 11 km/h V
 
Newsletter