LIFESTYLE

Început de iarnă la Bâlea Lac în Munții Făgăraș. FOTO

de Mihai Sărmășan

Zona Bâlea Lac se află la 2.000 de metri altitudine, în una dintre cele mai pitoreşti locuri din România, în Munţii Făgăraş, la o distanţă de 80 de kilometri de oraşul Sibiu.

La frumuseţea locului contribuie şi drumul parcurs până acolo, respectiv şoseaua Transfăgărăşan. Este greu de descris în cuvinte frumuseţea peisajului de care vei avea parte, îţi va tăia respiraţia de-a dreptul.

Situat la o altitudine de 2034 metri, Bâlea Lac este unul dintre cele mai mari lacuri din Munţii Făgăraş, cu o suprafaţă de aproximativ 120u hectare şi o adâncime medie de 11 metri. Lacul s-a format într-uncirc glaciar, între Defileul Oltului şi polaele munţilor Piatra Craiului.

Există şi o legendă care se leagă cu acest lac. Se spune că numele i se trage de la un cioban curajos pe nume Bâlea, care a ajutat un împărat să-şi înfrângă adversarul şi astfel a primit permisiunea de a se căsători cu fiica împăratului. Într-una din zile,  când tinerii se aflau pe munte, o furtună mare i-a împins în lac, iar de atunci lacul se numeşte Bâlea Lac.

sursa foto: Facebook Ioan Benea Jurca