LIFESTYLE

Început de toamnă în Munții Călimani. FOTO

de Mihai Sărmășan

Bistrițeanul Albert Gavrilă, pasionat de drumeții montane, a realizat zilele trecute un periplu turistic pe
traseul: Toplița(Cabana Lomaș) – Poiana Bradul Ciont – Lacul Iezerul Călimanilor – Vârful Rățițiș(2021 m) din Munții Călimani.

Munții Călimani aparțin lanțului vulcanic Harghita-Gurghiu-Călimani-Țibles- Gutâi-Oaș și sunt cei mai tineri munți din România (1,8-5 milioane de ani)  dispunând  de un peisaj inedit modelat prin procesul de eroziune rezultând stânci cu forme zoomorfe, ciudate  prezente mai ales pe flancul sudic și estic și care constituie puncte de atracție turistică.

Altitudinile cele mai mari, de peste 2000m, se află pe creasta principală, în vârfurile: Pietrosul Călimani- 2102 m, Negoiul  Unguresc-2081 m, Iezerul Călimanului- 2031 m, Rețițis- 2021 m, Călimanul Cerbului 2013 m. Pe teritoriul UAT Toplița, cele mai mai mari altitudini din Munții Călimani se găsesc pe limita de nord-vest a teritorului administrativ, respectiv vârfurile Iezerul Călimanului și Rețițis. Potențialul natural al Călimanilor, cu valoare stiințifică și peisagistică deosebită, constituie o destinație turistică importantă, fiind printre cei mai vizitați munți din România.

sursa foto: Albert Gavrilă