OPINII

Înfrângerea socialismului feudal

Înfrângerea socialismului feudal — mă refer la rețeaua clepocratică PSD — este doar începutul reformelor structurale în România. Pe lângă decăpușarea Statului birocratic și modernizarea sistemului medical, a infrastructurii și a organizării teritorial-administrative, trebuie să păstrăm cu mândrie filonul conservator, știind prea bine că „tradiția nu înseamnă proslăvirea cenușei, ci prezervarea focului” (Gustav Mahler).

Dorim progresul tehnologic, cerem digitalizarea administrației, susținem inovația și cercetarea științifică, antreprenoriatul și industriile creative, dar mai știm că progresul material este orb dacă nu există discernământ spiritual. Toate ne sunt cu putință, dar nu toate sunt de folos.

În țara lui Titu Maiorescu, P.P. Carp și Iuliu Maniu, trebuie să respingem formele fără fond, mimetismul ideologic, orbirea colectivistă. Europa are nevoie de virtuțile sufletești, valorile universale și instituțiile culturale care au trecut testul timpului. Respingem, de aceea, barbaria tehno-științei transumaniste și relativismul moral al celor care neagă darul vieții și care tratează în mod egal binele și răul, urâtul și frumosul, sacrul și profanul, raționalul și iraționalul.

Noii conservatori sunt chemați, în România și-n Europa, să restaurareze vechile ierarhii ale valorilor estetice, civice și culturale, fără de care umanitatatea se scaldă-n prostie, mizerie și ură de sine. Cred într-o Mișcare Populară care atacă direct sursa principală a eșecurilor din ultimii 30 de ani: „libertatea” înțeleasă ca licență sau libertinaj, unde fiecare face ce vrea și cere fără a da.

Iată păcatul originar al tranziției post-comuniste: am despărțit libertatea de responsabilitate. Conservatorii nu pot face asta și, dincolo de excesele egoist-individualiste, recunosc importanța virtuților civice și a obligațiilor noastre față de familie, națiune și comunitate.

E timpul pentru o Mișcare Populară constituită ca largă coaliție de sensibilități și puncte de vedere așezate sub cupola Dreptei clasic-liberale, creștin-democrate și conservatoare. Așezăm pozițiile noastre pe temelia raționalității, fiind deschiși la noutate și având simț autocritic, fără să renunțăm la identitatea românească și la specificul național.

Ne bazăm pe intuițiile morale ale tradiției creștine și lăudăm disciplina oamenilor harnici. Respectăm munca, iubim frumusețea și educația clasică, apărăm capodoperele Antichității europene și verticala catedralelor construite-n Evul Mediu, fără să negăm revoluția democratică și imensul salt de prosperitate produs din zorii modernității până astăzi. Garantăm proprietatea privată, vrem lege și ordine, respect pentru veteranii de război, polițiști, pompieri sau învățători.

Ne asumăm, așadar, un conservatorism modern, deschis, privind lumea așa cum este, fără să cădem în proiecții utopice sau reflexe autoritariste, obsedate de controlul tehnocratic și managerial al populației. Credem în demnitatea persoanei și respectăm distincția între public și privat. Credem în caritate, solidaritate și pudoare, fiind străini de exihibiționismul gregar sau isteria sexomarxistă. Ne adresăm tuturor oamenilor, nu doar unor clase sociale.

Mișcarea Populară îi are drept parteneri pe toți cei care-și revendică cetățenia română într-o Republică liberă și suverană. Ne repugnă elitismul tehnocratic al aristocrației bugetare și al celor privilegiați de sistem, prin care decizia politică este luată de grupuri de interese obscure, oculte sau inculte, situate în afara cadrului democratic. Nici Europa, nici România nu pot fi conduse de oameni pe care poporul nu i-a cunoscut, nu i-a validat și nu i-a votat niciodată.

Credem în suveranitatea națiunii, respectăm votul democratic, libertatea responsabilă și solidaritatea între semeni. Suntem o singură națiune.

Mihai Neamțu