ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA, OPINII

De ce bistriţenii n-au fost la concertul trupei Iris?

de Alin Seserman
Pentru ca mulţi n-au ştiut şi pentru că locaţia aleasă a fost total nepotrivită.

Eu am fost la concertul formaţiei Iris. În cele 45 de minute de întârziere, am ascultat piesele de hip-hop şi tehno pregătite de organizatorii Casei de Cultură pentru “încălzire”. Pe parcursul spectacolului, vocalul trupei le-a mulţumit celor prezenţi de mai multe ori pentru prezenţă. În jur de 500 de persoane s-au bucurat de legendară trupa Iris. Foarte puţini.

Chiar dacă n-ar fi cântat nimeni câteva sute s-ar fi învârtit pe acolo la mici şi bere oricum. Pe parcursul concertului, patronii maşinilor şi maşinutelor care se aflau la 20 m distanţă de scenă şi care îi învârtea pe doritori la o înălţime de vreo 6 metri, aveau muzica proprie şi nu era dată încet. Nu ştiu dacă mai era necesar şi un foc de artificii. Dupa o oră şi un pic în care am ascultat cele mai bune piese, liderul trupei a citit de pe o bucată de hârtie un mesaj de mulţumire primarului şi directorului Casei de Cultură.

Prezenţa unor artişti de calibrul celor de la Iris ar trebui să fie un eveniment special pentru orice oraş din România iar promovarea şi atenţia autorităţilor trebuie să fie pe măsură. Într-o locaţie decentă Iris poate aduna câteva mii poate zeci de mii de auditori. Oricât ar dori conducerea primăriei să ducă cetăţenii oraşului în Viişoara la evenimente culturale adevărate, nu va reuşi. Şi asta pentru simplu motiv că orăşenii vor să-şi petreacă viaţa în oraş.

Întotdeauna, de-a lungul istoriei, cele mai importante evenimente s-au desfăşurat în centrele oraşelor, în inima lor, acolo unde viaţa urbană are puls. Cred că, de 1 Mai, cei de la Direcţia 5 ar fi avut şi ei un public mult mai numeros, însă ţinând cont de locaţie şi de politizarea zilei, ca de altfel şi a celei de 1 iunie, nu e de mirare că s-au trezit cu vreo 200 de persoane.

De câţiva ani asistăm la degradarea evenimentelor culturale în Bistriţa şi bineînţeles asta este o opinie personală. Cheltuim peste 3 milioane de euro pe evenimente culturale în oraş. Concertele sunt organizate în locuri neadecvate, unde lumea ştie că se ţine concursul “cea mai frumoasă văcuţă“, ca cel din Viişoara, iar rezultatele sunt pe măsură. Cheltuim sume mari de bani pentru repetiţia generală oferită de unii abonaţi la banii primăriei. Te sufoci de numărul evenimentelor care sunt pe banda în fiecare săptămână, dar nu rămâi cu nimic. Nu o să vorbesc foarte mult de necorelarea lor, însă anul trecut am sesizat următorul fapt. Festivalurile etniiilor au fost organizate de cei de la Casa de Cultura în data de 31 mai, urmat iar de cei de la Centrul Judeţean pentru Cultură în data de 12 iunie iar ambele au cheltuit câteva sute de milioane fiecare. Participanţi foarte puţini.

Pe strada Grigore Balan erau sub 100 de persoane. Acestea au fost urmate pe data de 14 iunie de festivalul tinereţii; pe data de 26 iunie de festivalul Bistriţa Medievală iar după două săptămâni au fost organizate Zilele Bistriţei.

Este nevoie urgentă de dezbatere şi de luarea unor decizii în acest sens. Sumele cheltuite de autorităţi sunt exorbitante, fără a ne raporta la calitatea evenimentelor sau la alte lucruri. Există un public şi pentru concertele de la Sinagogă şi pentru Bistriţa Medievală şi pentru multe altele, însă este nevoie de o dinamică a evenimentelor şi mai puţin de repetarea lor. Patronii asociaţiilor care produc evenimentele culturale în Bistriţa riscă să ducă în derizoriu prestanţa unor artişti de altfel foarte buni, prin modul în care înţeleg să promoveze cultura în Bistriţa. De aceea, o prezentare şi o armonizare a eventualelor acţiuni la fiecare început de an de către cei care se ocupă de evenimente culturale este absolut necesară.

La sfârşitul anului se impune o evaluare care să nu se rezume la un raport triumfalist al directorilor ci mai degraba a prezentărilor prin mijloace moderne, inclusiv video, a celor petrecute. Sper să se întâmple aceste lucruri.

14.06.2011