INS confirmă avansul PIB cu 4,7% în S1/2019, după ce economia a crescut cu 4,4% în T2/2019

Institutul Naţional de Statistică a reconfirmat vineri creşterea economică din primul semestru al anului la 4,7% faţă de perioada similară din 2018, după un avans de 4,4% în T2/2019, care a marcat o temperare a creşterii faţă de nivelul din primele trei luni ale anului, când PIB-ul a urcat cu 5%, informează zf.ro.

În ceea ce priveşte activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport (+0,5%) au avut o pondere de 7,0% la formarea PIB, iar volumul de activitate s-a majorat cu 7,7%.

(sursa:INS)

Impozitele nete pe produs, cu o pondere de 9,5% la formarea PIB, au contribuit cu +0,9%  la creşterea PIB,  volumul lor majorându-se cu 8,9%, mai arată datele INS.

În ceea ce priveşte datele privind creşterea economică înregistrată de România în T2/2019, acestea indică un avans de 4,4% faţă de perioada similară a anului trecut, marcând totodată şi o temperare a creşterii faţă de nivelul din primele trei luni ale anului, când PIB-ul a urcat cu 5%.

Pe categorii, dacă pe zona industriei Statistica consemnează o scădere neaşteptată, de 6,6% faţă de perioada similară a anului trecut, pe zona construcţiilor lucrurile arată mult mai bine, sectorul construcţiilor crescând puternic ca urmare a stimulentelor fiscale introduse de guvern prin Ordonanţa 114.

Astfel, în luna iunie a acestui an, prin comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut, volumul lucrărilor din construcţii a crescut în serie brută cu 21,9%.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.