ACTUALITATE, LIFESTYLE

Instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a țării, în noaptea de Înviere. Cod galben de furtuni și precipitații abundente

Potrivit unei atenționări meteorologice emise astăzi de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în cea mai mare parte a țării, în intervalul 27 aprilie, ora 12 – 28 aprilie, ora 18,  se vor înregistra perioade cu instabilitate atmosferică  manifestată prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi pe suprafeţe mici căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15-25 l/mp.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în jumătate de țară, respectiv în Oltenia, Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei, regiuni pentru care ANM a emis cod galben de furtuni și ploi pentru intervalul sâmbătă, ora 15.00 – duminică, ora 4.00 dimineața. Aceste fenomene vor fi mai extinse în după-amiaza zilei de sâmbătă şi pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică în jumătatea de vest a ţării, iar duminică, local, cu precădere la deal şi la munte, precum şi în regiunile nordice, nord-estice şi centrale.

Totodată,  Administraţia Naţională Apele Române a emis o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă sâmbătă şi duminică, pe mai multe râuri din Transilvania, Banat şi nordul Moldovei, fiind vizate râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someşul Mare, Lăpuş, Crasna, Barcău, Crișurile, Mureş, Arieş, Bega, Pogăniș, Caraş, Jiu, Lotru, Olteţ, Olt, Suceava, Moldova și Bistrița.

„Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 27.04.2019 ora 22.00 – 28.04.2019 ora 09.00 pe unele râuri mici din judeţele: Bihor, Hunedoara, Arad, Caraş – Severin, Gorj şi Vâlcea”, spun reprezentanţii Apelor Române citați de Mediafax.

Sursă foto: TVR