EDUCAŢIE/CULTURĂ

Instrucțiuni ale autorităților din Bistrița-Năsăud în timpul epidemiei de holeră (1884)

Declanșată în regiunea asiatică Bengal, în anul 1817, epidemia de holeră s-a răspândit în toată lumea și a făcut ravagii în secolul al XIX-lea și începutul secolului XX (Primul Război Mondial).

Și județul Bistrița-Năsăud a fost afectat de holeră și, de aceea, autoritățile vremii au luat măsuri pentru prevenirea și combaterea acesteia.

Astfel, potrivit Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, în “Publicațiunea” emisă în 1884 de către Comisia sanitară comitatense se recomandă următoarele norme de viață:

  • Cumpătare în mâncare și beutură
  • Locuința să fie uscată, vederoasă și bine aerisită. Locuitul in chilii umede, tempite și întunecoase este stricăciosu. Curătenia trupului, a îmbrăcămintelor, a veșmintelor de pat și a localității este de a se duce la îndeplinire cu toată asprimea.
  • Spre sustinerea sănătății se pretinde și odihna spiritului, curagiu și toane bune, stricăcioasă este neîncuragiarea și o debelațiune a spiritului.”

Potrivit sursei citate: ,, se emit și “Indrumări” în care erau detaliate manifestările bolii, măsurile ce trebuiau luate, înmormântarea cadavrelor, atribuțiile autoritățiilor, pedepse. Autoritățiile făceau controale în fiecare gospodărie și verificau curățenie, existența “privatei”, a gropii pentru gunoi sau a hornoiului. WC- ul și groapa pentru gunoi nu trebuiau construite în apropierea surselor de apă.

În” Anunțul” subprimarului Năsăudului din 1893, fiecare proprietar de casă, ” respectiv locuitor în casă străină are să țină casa, ocolul, grajdul și toate edificiile economice, precum și trotoarul cu canalul dinaintea ogradii curate, iar in ocol să nu se lase să se adune gunoiul, ci să-l care tot la 24 de ore mereu la compus.