OPINII

Întâmplare adevărată

Autor: Cristian Păun

Un om de bine își completa veniturile aducând lapte prin cartier la clienți știuți dinainte. În fiecare dimineață de luni se prezenta cu laptele proaspăt muls de la vacă pe care o creștea într-o comună de lângă București. Omul obținea un venit nefiscalizat bunicel pe munca și pe efortul său. Nu e neapărat o problemă. Laptele ajungea mai ieftin în cartier. Și așa nu făcea statul prea mult pentru vaca lui.

Omul avea grijă de vaca lui ca de ochii din cap. Era serios. Oamenii cumpărau de la el. Laptele era bun. Lucrează la RADET. De vreo 2 ani tot cresc salariile. Vorba aia pronunțată simandicos în enlgeză: wage-led-growth.

Atât de bine i-a crescut venitul încât a pus în cumpănă efortul de a da de mâncare în fiecare zi la vacă, de a o mulge, de a pregăti produsele pentru cei din cartier, de a le livra cu salariul proaspăt mărit consistent și constant în ultima perioadă (cu frumoase perspective și pe viitor). Știu, conductele de pârâie prin subsoluri nu sunt ale RADET, sunt ale Primăriei. Dar căldura livrată prin ele este a RADET. Pierderile din țevi sunt ale noastre. Oricum vaca dădea lapte bun…

Supriză! A hotărât deunăzi omul că renunță la livrarea de lapte în cartier. A dat vaca. Motivul… e prea greu să mai facă asta. Prea greu în comparație cu ce? Cu niște bani picați din cer în plus la salariu (nu puțini probabil), fără ca el să facă ceva în plus semnificativ, normal că orice altceva în plus ți se pare prea greu. Acei bani au venit de la Tătuc fără ca pentru ei să fie nevoit să producă mai mult. Sau să se streseze mai mult. Un ban picat pentru ca cererea lui agregată de bunuri să crească. Eventual chiar și cererea lui de lapte. Că a renunțat la vacă. Nu-i nimic. Va cumpăra din mărirea de salariu lapte de pe piață. Și ceilalți deserviți de el vor cumpăra. De la supermarketuri. De la multinaționale. Din import. Nu e românesc. Nici asta nu prea contează… e lapte doar.

Iată cum crește economia românească. Iată ce înseamnă stimulente adăugate greșit. Iată ce înseamnă să nu înțelegi economia de piață.

Tu de unde cumperi laptele?

Cristian Păun este profesor universitar la Academia de Știinte Economice