EDUCAŢIE/CULTURĂ

Înțeleg să fiu tolerantă, dar până când?! Pe mine mă întreabă cineva dacă nu mă simt discriminată?!

Locuiesc într-un cartier care, prin grația municipalității (bistrițene), s-a umplut de blocuri sociale. Ca urmare, pe autobuzele ce deservesc cartierul (linia 2 A) a devenit o obișnuință să urce persoane care te agresează, pur și simplu, prin îmbrăcăminte murdară, prin miros insuportabil (inclusiv miros puternic de prelandez), prin manelele care urlă din telefoane, prin bagaje de tot felul (unele, murdare și ele) și, mai ales, printr-un comportament care devine extrem de agresiv dacă îndrăznești să le atragi atenția că deranjează restul călătorilor.

Astăzi, în timp ce mă aflăm, astăzi, în maxi-taxi, au urcat 5-6 persoane din categoria celor de mai sus și s-au așezat pe scaunele din spate, unde mă aflam și eu. Au scos o franzelă și câteva bucăți de salam, au rupt franzela și au început să mănânce! Nu era destul că hainele le miroseau de nu puteai să respiri! Copiii (vreo 3 la număr), au început să-și scuture cizmele de noroi, în timp ce un adult (probabil, tatăl), a pus, cum altfel, manele la telefon.

La un moment dat, le-am atras atenția să nu-și mai scuture cizmele de noroi și să oprescă muzica, deoarece e prea tare. Atâta le-a trebuit: au sărit cu gura că nu-i interesează, ei vor să asculte muzică deoarece au plătit bilet ca și mine, deci au dreptul să facă ce vor pe autobuz și că n-are decât șoferul să curețe noroiul lăsat de cizme lor. A intervenit șoferul care le-a cerut să coboare (erau aproape de destinație, oricum), cel cu muzica a sărit la șofer, îmbrâncindu-l, apoi, cu chiu cu vai, au coborât, nu înainte de a mă amenința și de a-mi adresa cuvinte pe care, dacă le-aș spui lor, e discriminare, și pe care nu îmi permit să le reproduc. Totodată, unul dintre copii m-a scuipat.

După ce au coborât, toți călătorii s-au arătat indignați; o femeie din aceeași etnie cu ei, mi-a spus că adultul s-ar droga și de aceea s-ar comporta așa și că la blocurile sociale unde locuiește dânsa (am noroc că stau la câteva sute de metri de acestea) ,și unde majoritatea locatarilor sunt ca și cei de pe autobuz, nimeni nu îndrăznește să le zică ceva de frică să nu fie agresați, ei sau copiii lor.

Nu am apucat să filmez scena dar autobuzul are cameră de luat vederi și, în acest sens, m-am adresat firmei de transport, iar luni mă voi adresa politiei. M-am săturat să văd cum persoane dintr-o anumită etnie fac legea pe maxi-taxi și, exceptând câte un șofer, nimeni nu le zice nimic de frică. A nu se înțelege că am ceva cu etnia în cauză, am doar cu grupurile din interiorul acesteia care fac legea pe linia de transport mai-sus menționată și care trebuie să înțeleagă că transportul în comun nu este casa lor, în care fac ce doresc. Tare aș vrea să văd dacă în statele civilizate li s-ar tolera un astfel de comportament în public. Mă îndoiesc, sincer!

Nu am nimic cu nicio etnie conlocuitoare, am cunoștințe și amici din toate etniile (inclusiv din etnia în cauză), înțeleg să fiu toleranță, dar până când, oameni buni?? Chiar trebuie să tolerez și lucruri care contravin celor mai elementare norme de igienă, de bun simț, de respectarea legii și implicit, de respectarea drepturilor celorlalți?! Cine e interesat că eu mă simt discriminată în raport cu astfel de persoane care fac ce doresc pe mijloacele de transport în comun, iar eu nu am dreptul să le fac observație?!! Alooo, autoritățile statului român, mie cine îmi apără drepturile și interesele? Dragă CNCD, de cazuri ca acesta, ce spui? Sau nu se pune dacă sunt de etnie română?!

Cristina Rusu