Interesele economice mai puternice decât mitul fenomenelor paranormale de la Pădurea Hoia-Baciu din Cluj

Una dintre cele mai cunoscute păduri din România, unde se crede că s-ar manifesta fenomene paranormale, este Pădurea Hoia-Baciu din apropierea municipiului Cluj-Napoca. Unele persoane bagă mâna în foc că povestirile despre fenomenele paranormale sunt adevărate, ba mai mult decât atât, există și unii oameni de știință care susțin că pot demonstra manifestarea acestor fenomene. Printre aceștia din urmă se numără și profesorul Adrian Petruț, cadru didactic la Universitatea ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca care a publicat mai multe cărți despre fenomenele paranormale care ar avea loc în Pădurea Hoia Baciu. Zvonuri despre fenomenele ciudate din pădure au apărut încă de la mijlocului secolului XX, când biologul Alexandru Sift a fotografiat ceea ce s-a presupus a fi un OZN, iar odată cu acest lucru, s-a răspândit în lumea întreagă zvonul că în România există o pădure unde se petrec fenomene paranormale ceea ce a dat naștere la un adevărat flux turistic.

În ultimii ani, mai multe părți din cea mai înfricoșătoare pădure din lume, după cum a fost numită Pădurea Hoia Baciu de jurnaliștii de la The Independent, care au vizitat-o, au fost retrocedate iar proprietarii au început să o defrișeze. ,,În pădurea Hoia-Baciu din Cluj-Napoca, care atrage anual mii de turişti din toată lumea dezastrul a început de câteva zile. Cei care deţin teren în zona au obţinut avize de la pădurari şi s-au apucat să taie copacii. Sute de arbori au fost puşi deja la pământ. Tăierea arborilor a fost aprobată de Direcţia Silvică din Cluj. Directorul Dorel Oroș a fost de acord ca 30 de proprietari de pădure să transforme în lemn de foc pe puţin 1.000 de copaci. Explicaţiile lui sunt revoltătoare” se arată pe site-ul ProTV.

Alex Surducan, ghid şi fondator al Asociaţiei ,,Romania – Your Lifetime Experience” (RYLEx),  a declarat pentru Mediafax că în ultimele zile, tăieri de copaci  continuă să afecteze zona şi să pună în adevărat pericol obiectivul turistic: ,,Poiana Rotundă este cea mai căutată din pădure, acolo vin turiştii tot timpul. Este destul de distrusă acum, o parte din zidul de vegetaţie e distrus, arată oribil. Sper să se refacă până la primăvară, când începe sezonul turistic, dar nu ştiu cât. Am văzut că a apărut un drum forestier nou, s-au rupt copacii, vegetaţia care înconjura Poiana Rotundă. Au trecut cu remorcile şi tractoarele. Arată urât, chiar eram cu un turist în zonă când am văzut, arăta ca după război. Am văzut acum şi copacii tăiaţi la un metru şi jumătate distanţă de pământ, cei pe care i-am postat pe Facebook recent. Am făcut sesizări, inclusiv la Primăriile Baciu, Floreşti şi Cluj-Napoca, şi la ONG-uri de specialitate„.

Unul dintre ONG-urile la care aua pelat iubitoriu de mediu și care doresc includerea Pădurii Hoia-Baciu într-o arie protejată, este Asociaţia Cinegetică pentru Cercetarea Habitatelor Valori Superioare. Reprezentantul acestuia, Horea Petreuş a  declarat pentru sursa citată că defrițările din această pădure sunt în ce mai mare parte ilegale deoarece pădurea fiind în apropierea unui oraș de mărimea Clujului, ar trebui să intre într-o zonă de protecție.

Totodată, pe pagina de Facebook  denumită ,,The Hoia-Baciu Forest – Truth or Legend?” se desfășoară un sondaj prin care internauții sunt întrebați dacă susțin:

1.Trecerea integrală a pădurii în domeniul public.
2. Proprietarii să fie despăgubiți sau să primească lot de pădure în altă parte.
3. Pădurea Hoia-Baciu să devină Parcul Natural Hoia-Baciu, protejat de lege!

Până când autoritățile competente vor lămuri problema defrișărilor, tot mai mulți arbori din Pădurea Hoia-Baciu riscă să cadă pradă securilor și odată cu rărirea pădurii se va limita interesul turistic manifestat de tot mai mulți români și străini atrași de mirajul fenomenelor paranormale care s-ar manifesta în această pădure.

Sursă foto: Facebook/Documentar „The Hoia-Baciu Forest – Truth or Legend?”

Este posibil ca imaginea să conţină: copac, cer, plantă, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: copac, cer, plantă, în aer liber şi natură

 

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.