ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

Internațional. ,,Călătoria speranţei”, cu preţul vieţii

Cetăţeni ai mai multor ţări din Orientul Mijlociu, în mare majoritate sirieni, care au pornit pe calea speranţei către Europa pentru a scăpa de războiul civil şi de presiunile politice din ţările lor, încearcă diverse variante pentru a-şi vedea visul împlinit. În ultimii trei ani şi-au pierdut viaţa pe mare – cea mai frecventată rută – 527 de persoane, un bilanţ dramatic. Dacă în 2015 au fost prinşi 91.611 emigranţi ilegali, numărul a scăzut la 21.937 în 2017 în urma Acordului de Readmisie semnat de Turcia şi Uniunea Europeană. Însă chiar dacă scade acest număr, nu înseamnă că oamenii renunţă la ,,călătoria speranţei” pe care o fac cu preţul vieţii.

Turcia, înconjurată de mări din trei părţi, reprezintă o importantă rută de tranzit pentru refugiaţii care încearcă să ajungă în ţările europene. Migranţii preferă calea maritimă în drumul lor către ţările europene, trecând prin Turcia. Călăuzele transportă migranţii cu vapoare, bărci de pescuit sau bărci gonflabile, înregistrându-se adevărate drame. Migranţii care încearcă să ajungă într-o primă fază pe cale maritimă în Grecia sau în Italia, se împrăştie apoi în diferite state europene.

Migranţii preferă pentru trecerile ilegale Marea Egee şi Mediterana. Ei folosesc Marea Neagră pentru a trece în Bulgaria şi în România, Marea Egee pentru a ajunge în Grecia şi Marea Mediterană pentru a merge în Italia. Dacă în Marea Egee sunt folosite mai mult bărci gonflabile, pe celelalte mări sunt utilizate bărci cu motor, yachturi şi vase de pescuit.

Un total de 1.939 de persoane, dintre care 700 civili, și-au pierdut viața în luna decembrie în războiul din Siria, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). 178 dintre cei uciși în decembrie erau minori, iar 130 erau femei.

Conflictul sirian, care a început în martie 2011, s-a soldat cu moartea a peste 320.000 de oameni, conform bilanțului OSDO.