ACTUALITATE

Internațional. Guvernul de la Budapesta: Oamenii se nasc fie bărbați, fie femei!

Guvernul ungar va opri finanțarea studiilor universitare de gen, a anunțat șeful de cabinet al premierului Viktor Orban. Este vorba de primul pas concret dintr-o nouă strategie culturală semnalată luna trecută, informează Reuters. Decizia a declanșat furia stângii din Ungaria

„Guvernul ungar este ferm de părere că oamenii se nasc fie bărbați, fie femei. Ei își duc viețile așa cum cred că e cel mai bine, dar dincolo de asta statul ungar nu vrea să cheltuiască fonduri publice pe educația în această zonă”, a explicat un oficial din guvernul Orban.

Viktor Orban a anunțat în iulie că sunt în pregătire schimbări culturale și intelectuale majore, adăugând că victoria sa categorică este „un mandat pentru construirea unei noi epoci”.

Într-o conferință de presă, șeful de cabinet Gergely Gulyas a invocat numărul redus de înscrieri ca motiv suficient pentru a stopa aceste cursuri, dar a evidențiat și opoziția ideologică a guvernului. Gergely Gulyas a spus că cei deja înscriși la astfel de studii vor putea să le termine, dar guvernul va opri finanțarea acestor cursuri începând cu următorul an academic.

Susținătorii lui Orban vor o schimbare spre valori conservatoare pentru a pune capăt la ceea ce ei numesc dominarea celor de stânga și a liberalilor în arte, științe și educație.