ACTUALITATE

Internațional. Înfrângere pentru partidul lui Justin Trudeau

Alegătorii din Quebec au adus luni pentru prima oară la putere Coaliţia “Un viitor pentru Quebec” (CAQ), un partid creat în 2011 care doreşte reducerea dimensiunii statului şi a imigraţiei şi a cărui victorie pune capăt la circa 15 ani de guvernare liberală aproape neîntreruptă, transmite AFP.

Principalele mijloace de informare din provincia canadiană francofonă au anunţat o victorie a CAQ, formaţiune de dreapta condusă de omul de afaceri Francois Legault şi care ar urma să dispună de majoritatea absolută în Adunarea Naţională.

Legault, 61 de ani, le-a mulţumit pe Twitter susţinătorilor pentru încrederea acordată şi a spus că el şi echipa sa sunt nerăbdători să-şi înceapă munca în beneficiul oamenilor.

Prim-ministrul în exerciţiu, liberalul Philippe Couillard, şi-a recunoscut rapid înfrângerea şi i-a dorit deplin succes lui Legault.

Este vorba de o nouă lovitură dură pentru liberali, familia politică a premierului federal Justin Trudeau, notează AFP. În iunie, aceştia au pierdut Ontario, provincia cea mai bogată şi mai populată, în detrimentul alte formaţiuni conservatoare.

Trudeau a salutat, într-un comunicat, victoria lui Legault.

Participarea la vot în rândul celor 8,4 milioane de locuitori din Quebec a fost de circa 67%, faţă de 71% în 2014 şi 74% în 2012.

Pentru prima dată în peste 30 de ani, chestiunea independenţei nu a mai constituit o miză, partidele favorabile statului federal canadian totalizând peste 63% din sufragii.