ACTUALITATE, ULTIMA ORĂ

Internațional. Juncker: În UE unii nu vor să plătească mai mult, alţii nu vor să primească mai puţin. Polonia: Nu suntem în Uniune pentru bani

,,În UE de astăzi, cererile prevalează în faţa convingerilor. Unii nu vor să plătească mai mult, alţii nu vor să primească mai puţin”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker,  la dezbaterile cu privire la viitorul buget european. El şi-a prezentat opiniile cu privire la principalele probleme din politica UE, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează BTA de la Bruxelles.

Vera Jourova, comisarul Uniunii pentru justiție, a anunțat  că în 2 mai împreună cu proiectul bugetului multianual al UE pe perioada după anul 2020 Comisia Europeană va prezenta ideea privind condiționarea tuturor fondurilor acordate ( nu numai din politica de coeziune) de respectarea statului de drept.

În bugetul multianual actual pe anii 2014-2020 Polonia poate primi peste 80 miliarde euro din politica de coeziune. După anul 2020, Polonia riscă reducerea acestei sume ca urmare a ieșirii din UE a unui mare plătitor – Marea Britanie – și a apariției de noi priorități financiare, precum apărarea, securitatea, migrația. Condiționarea transferurilor de respectarea statului de drept ar putea face ca beneficierea de această sumă mai mică să devină mai dificilă.

Guvernul polonez se află în fața unei mari provocări: să convingă populația pentru ce este Polonia în Uniunea Europeană și de ce integrarea are sens pentru noi.

Bruxelles-ul a calculat că în anul 2016 subvențiile netto pentru Polonia, diferența dintre contribuțiile la bugetul Uniunii și banii primiți de la Uniune se ridică în favoarea Poloniei la doar 7,1 miliarde euro (1,2% din PIB-ul polonez) sau 187 euro (780 zloți) pe cap de polonez. Despre faptul că nu subvențiile de la Uniune decid succesul economic al unei țări, se vede cel mai bine din exemplul Greciei, care de aproape 40 ani primește de la Uniune unele din cele mai mari subvenții netto (în anul 2016 aproape 4,3 miliarde euro), iar economia ei iese încet din faliment.

Acest calcul contabil se va înrăutăți pentru Polonia. Cu toate că bugetul multianual al UE după anul 2020 va fi aprobat în unanimitate, Polonia va trebui să se împace cu subvenții mai mici, fiindcă este tot mai bogată și i se cuvin mai puține fonduri de ajutorare. Bugetul de la Bruxelles mai suplu (1% din PIB-ul Uniunii) va trebui de asemenea să finanțeze scopuri noi, ca apărarea și politica de azil, la care Polonia nu va participa neapărat.

Pentru a salva sprijinul pentru integrare, autoritățile poloneze vor trebui deci să explice cât mai rapid despre ce anume este vorba. Să arate că mult mai importante decât transferurile financiare sunt participarea la piața unică, certitudinea reglementărilor juridice, libertatea de vânzare a mărfurilor și serviciilor, datorită cărora Polonia a devenit o putere în export, iar mii de firme poloneze mici s-au transformat în jucători importanți. Grație acestui lucru, câștigurile reale în Polonia (având în vedere puterea de cumpărare) sunt deja foarte apropiate de cele din Spania și Italia.

La șapte decenii de la sfârșitul războiului, uităm ușor de lucrul cel mai important: integrarea este în primul rând un instrument de menținere a păcii, o platformă de colaborare a țărilor Europei și un instrument al concilierii cu Germania. Tocmai acestea sunt motivele pentru care suntem în Uniune.

Vremea in lume

Berlin Berlin Germany
Parţial însorit
Parţial însorit
7°C
Vânt: 14 km/h V