POLITICĂ

Internațional. Liderul organizației teroriste Stat Islamic (ISIS), eliminat de Forțele Speciale ale Armatei SUA

Abu Bakr al-Baghdadi, cel mai de temut terorist din ultimii ani, liderul organizației teroriste Daesh (Stat Islamic, ISIS), a fost ucis în nord-vestul Siriei de către luptătorii din Forțele Speciale ale Armatei Statelor Unite. Informația vine de la președintele american Donald Trump care a dezvăluit astăzi, într-o conferință de presă la Casa Albă, amănunte din timpul operațiunii în care a fost ucis liderul terorist și a mulțumit militarilor americani.

Potrivit liderului american, în timp ce locuința îi era asaltată de luptătorii americani, liderul ISIS a fugit, împreună cu trei copii ai săi, într-un tunel săpat anterior pentru a se adăposti în cazul unui atac. În tunel, dându-și seama că militarii americani i-au descoperit ascunzătoarea, teroristul și-a detonat vesta cu explozibil pe care o purta și a murit alături de fiii săi. Alți 11 copii aflați în imobil au fost evacuați în siguranță de către soldații americani. La câteva minute după deces, potrivit lui Donald Trump, Abu Bakr al-Baghdadi a fost identificat prin teste ADN.

Președintele SUA a mai menționat, în conferința de presă, că niciun militar american nu a fost rănit sau ucis, în timp ce numeroși teroriști din anturajul liderului ISIS au fost uciși în timpul raidului american de eliminare a lui Abu Bakr al-Baghdadi.  Liderul de la Casa Albă nu a uitat să mulțumească pentru succesul operațiunii, kurzilor, Rusiei, Siriei și Irakului care au sprijinit demersul americanilor. Pe de altă parte, forțele kurde din Siria se tem de eventuale represalii din partea ISIS, prin care teroriștii vor încerca să răzbune moartea liderului lor.

Sursă foto: Gulliver/GettyImages