ACTUALITATE

Internațional. Proteste masive la Zagreb împotriva ideologiei de gen

Zeci de mii de persoane au protestat sâmbătă la Zagreb împotriva ideologiei de gen, adoptată  prin Convenția de la Istanbul, informează BBC.
Protestatarii au denunțat faptul că sub ideea prevenirii violenței domestice, normală de altfel, se încearcă introducerea conceptului celui de-al treilea gen. Conceptul anulează diferența dintre sexe, sprijină căsătoriile între homosexuali și promovează idei contrare tradiției creștine a Croației, țară majoritar catolică.
„Este evident că această convenție nu va ajuta mai mult femeile victime ale violenței, în schimb, sub ‘vălul’ protecției femeii este introdusă ‘într-o manieră nedemocratică, incorectă și parșivă’ ideologia de gen în legi și în societate”, explică pentru agenția EFE unul dintre organizatorii protestului, membru al platformei civice denumite „Croația împotriva Convenției de la Istanbul”.
Luna trecută, tratatul a fost respins în Bulgaria și Slovacia pentru obiecții similare asupra definiției genului ca „roluri sociale, comportamente, activități și caracteristici pe care o anume societate le consideră potrivite pentru femei și bărbați”, precizează Reuters.
Manifestanții au cerut demisia Guvernului.
„Cred că suntem la o răscruce de drumuri pentru Croația când trebuie să decidem dacă vom alege să păstrăm familia și valorile tradiționale sau vom merge pe o altă cale, impusă din afară de la Bruxelles sau vom ajunge să vedem ce se întâmplă în Canada, acolo va exista un părinte 1 și părinte 2, în loc de mamă și de tată”, a spus Kristina Pavlovici, unul dintre organizatori.
Croația este o țară foarte atașată de valorile tradiționale și care a respins prin referendum, căsătoriile între persoane de același sex, în ciuda presiunilor venite din afara țării.