ACTUALITATE

Internațional. Toți cei 13 thailandezi blocați în peșteră din 23 iunie au fost salvați

După nouă zile fără contact cu exteriorul şi neştiind dacă vor fi găsiţi vreodată, copiii, blocaţi în peşteră de la 23 iunie au fost scoși la suprafață. Astfel, salvatorii au reuşit marţi să-i evacueze pe ultimii din cei 13 membri ai unei echipe de fotbal de juniori care au petrecut două săptămâni în subteran, blocaţi într-o peşteră inundată din Thailanda, relatează AFP.

Echipa de fotbal, botezată ,,Mistreţii”, s-a reunit în final la suprafaţă, după o lungă aşteptare care a ţinut cu sufletul la gură Thailanda şi media internaţionale, care au trimis sute de reporteri pentru a acoperi povestea.

Operaţiunea de salvare a durat trei zile, copiii fiind evacuaţi fiecare de către doi scafandri profesionişti, pe un traseu foarte dificil, care presupune pasaje lungi de scufundări.

Parcurgerea traseului, lung de mai mulţi kilometri şi plin de pericole, durează cinci ore şi în cazul unui scafandru experimentat.

Timp de mai multe zile, salvatorii au amânat lansarea operaţiunii, preferând să-i trimită pe scafandri în interior să aibă grijă de copii, timp în care au încercat să reducă nivelul apei.

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, i-a invitat chiar pe copii să asiste la finala Campionatului mondial de fotbal din 2018, care va avea loc la Moscova pe 15 iulie. Dar ,,nu pot să meargă, trebuie să rămână la spital pentru moment”, a afirmat Thongchai Lertwilairatanapong, înalt responsabil în cadrul Ministerului Sănătăţii.