LIFESTYLE

Interviurile Nota BN. Antreprenori de succes-Cristina Istrate Părăuan. VIDEO și FOTO

Publicația noastră, Nota BN, vă oferă în această zi specială de 8 Martie când sărbătorim ZIUA FEMEII, un interviu cu unul dintre cei mai de succes antreprenori din orașul nostru, doamna Cristina Istrate Părăuan, proprietara cofetăriilor “Cristina” din municipiul Bistrița.

M.S.   Bună ziua doamnelor și domnilor, ne aflăm la o noua ediție a interviurilor Nota BN. Suntem într-o zi de sărbătoare, în mod special pentru femei, este Ziua Femeii, 8 Martie…și ne face mare plăcere să o avem invitată pe doamna Cristina Istrate Părăuan, proprietara cofetăriilor “Cristina” din municipiul  nostru. Doamna Cristina , vă mulțumim că ați acceptat invitația noastră.

C.I.  Vă mulțumesc și eu că mi-ați făcut onoarea să fiu invitata voastră.

M.S. Doamna Cristina ați fost profesoară de muzică; cum a fost trecerea de la pasiunea dumneavoastră pentru vioară, la afaceri?

C.I. Nu a fost o trecere grea, așa cum s-ar crede, pentru că am făcut peste 20 de ani de muzică, am studiat vioara din clasa I și să faci un instrument la nivel de performanță înseamnă  multă disciplină, determinare. Acestea sunt câteva atribute pe care le-am întâlnit ca fiind necesare și ca antreprenor. Muzica a însemnat foarte mult studiu, să știi să pierzi, să îți dozezi succesul, să știi să faci față succesului, să fii foarte serios. Toate aceste lucruri m-au ajutat să trec în lumea afacerilor.

M.S.  Este greu în momentul de față să fi antreprenor în România și în orașul nostru?

C.I  Să definim ce este un antreprenor. Vrei să fii un antreprenor de succes, vrei să tinzi să faci lucrurile destul de bine, aproape de perfecțiune, categoric nu e ușor. Acum ce e usor în viața asta, nimic, dar să fii antreprenor în România este interesant, solicitant  și provocator; acesta este cuvântul, da, e provocator să fii antreprenor  în România. Dacă am fugit de ceva în perioada asta de învățare… nu am o școală de afaceri, eu am terminat Academia de Muzică. Lucrurile le-am învățat pe parcurs, am învățat să nu mă plâng, să nu aștept că lucrurile vor veni ușor sau că sunt facile. Pentru tot ce am realizat, am muncit foarte, foarte mult. Dacă reușești să găsești echilibru, drumul, și ești pasionat de ceea ce faci nu ar trebui să simți că este  greu.

M.S.  Activați într-un domeniu complicat cu produse proaspete. Este solicitant acest lucru cum spuneați adineaori?

C.I  Este solicitant dar este foarte frumos să faci cofetărie artizanală. E încercarea de a scoate toate ingredientele o operă de artă. De ce e solicitant ? Greu pentru că nu avem școli care să învețe angajații să fie cofetari, lucratori comerciali. Fiecare meserie își are caracteristicile sale. E provocator și complicat pentru că îți califici oamenii în momentul în care vin să lucreze în laborator, cum spuneam să faci cofetărie artizanală, să pui fiecare ingredient e o întreagă provocare, e un puzzle. Fructele, ouăle pe care le cumperi de la micii fermieri, produse pe care le folosești, frișca ,untul, iaurtul pe care le folosim sunt de la o ferma din localitate. Apoi la întreaga echipă cu care lucrezi, pentru ca să faci producție la un asemenea nivel, înseamnă  să ai o echipă de oameni foarte buni și de foarte bună calitate. Noi îi avem, vreau să le mulțumesc pe această cale, fiind inconjurată de oameni absolut extrordinari.  Începând cu angajații noștri, așa cum spuneam cofetarul, care vine și e necesar să lucreze după un rețetar, trebuie să fie foarte atent cum lucrează. Fiecare își aduce contribuția la a fi competitiv și a vinde produse foarte bune către clienți.

M.S.  Aveți foarte mulți angajați. În această perioadă în Romania piața muncii pare tot mai complicata. Bănuiesc  ca orice antreprenor, patron, vă  doriți să oferiți și salarii bune. Reușiți acest lucru?

C.I. Ne străduim. Tot ce stă în putința noastră facem; Știm foarte bine că trecem printr-o criză a forței de muncă pe plan intern; migrația  e foarte mare către țările din occident, apoi trăim într-o lume în care schimbarea e foarte rapidă, oamenii trăiesc într-un alt ritm, oamenii își doresc lucruri mai bune. Văd în stânga și-n dreapta, și e firesc să își dorească mai bine. Ce putem să facem noi este să privim angajatul ca pe o investiție pe termen lung, sâ încercăm la serviciu condițiile să fie bune, să vină cu drag și liniște, deși domeniul este unul solicitant. Ce putem noi să facem si ce ne stă în puterile noastre, cu siguranță facem.

M.S. În piața aceasta de cofetărie în Bistrița,pentru că în mod special aici vă desfașurați activitatea, are Bistrița parte de o competiție neloială?

C.I.  În toată lumea exista o competiție neloială. Niciodată nu m-am raportat la aceea concurență, întotdeuna mi-am privit drumul meu. Am incercat să am viziunea mea proprie asupra afacerii mele, asupra produselor, asupra viziunii și a întregii activități. Nu m-a interesat concurența neloială, dar cu siguranță există, dar nu mi-am canalizat atenția în direcția aceea.

M.S.  Spuneam la începutul discuției noastre că aveți această pasiune pentru vioară. Mai aveți timp să mai cântați la vioară?

C.I. Din păcate în ultima perioadă nu mai am timp. Cu siguranță îmi voi face timp, e acolo bifată, e urmatorul meu țel, am alte priorități și nu reușesc  să mai cânt atât de des. Dar pentru fetița mea, i-am cântat chiar nu demult ei, care are câteva luni și era foarte curioasă și surprinsă. Cred că o să mă apuc sa restudiez.

M.S.  Cum spuneați adineauri, de câteva luni sunteți și mamă. Anul trecut v-ați întemeiat o familie. Ce planuri de viitor aveți atât pe plan personal cât si profesional?

C.I.  Pe plan personal ne dorim să fim sănătoși și să ne bucurăm de ceea ce avem.  Suntem foarte fericiți de fetița pe care o avem. Mai avem o fetiță mai mare care locuiește cu noi o parte de timp. Ne bucurăm de cele două fetițe cum spuneam. Pe plan profesional, sunt câteva proiecte pe care nu aș vrea să le dezvălui pentru că sunt la faza de proiecte, aș prefera să le punem în practică și să se întâmple. Avem planuri și sper să le ducem la final ca să mai punem o temelie la ceea ce am construit până acum.

M.S.  Suntem în ziua în care sărbătorim femeia, sunteți mamă, aveți cunoștințe, prietene, părinți. Ce mesaj transmiteți în mod special femeilor din munincipiul Bistrița?

C.I. Le doresc o primăvară frumoasă, le doresc bucurie pentru că însemnăm mult ca și femei în viața soților, bărbaților noștri. Le doresc să fie liniștite, fericite și un 8 Martie cât mai frumos.

M.S. Doamna Părăuan vă mulțumesc că ne-ați acordat acest scurt inteviu, vă dorim succes pe toate planurile și tot ce vă doriți să se implinească și dat fiind faptul că suntem la început de Martie, astăzi chiar sărbătorind Ziua Femeii, vă oferim din partea publicației noastre, un mărțișor si un trandafir dorindu-vă multă sănătate și mult succes.

Interviu realizat de: Mihai Sărmășan

FOTO și VIDEO; Maria Onofrei Burisuc

Montaj-video: Alin Muntean

Transcriere text-video: Gabriela Elena Chelaru