Interviurile Nota BN. Bogdan Dănilă, coordonator CETIN Bistrița, între pasiune și serviciul public. VIDEO și FOTO

Echipa Nota BN a realizat un interviu cu domnul Bogdan Dănilă, coordonatorul Centrului Comunitar pentru Tineret Bistrița.

M.S. Bună ziua doamnelor și domnilor,

Ne aflăm la o nouă ediție a interviurilor Nota BN. După cum se poate observa ne aflăm în Centrul Municipal pentru Tineret, unde îl avem ca invitat pe coordonatorul centrului, domnul Bogdan Dănila.

Bună ziua domnule Dănila, mulțumim că ați acceptat invitația noastră.

B.D. Mulțumesc pentru invitație.

M.S. Domnule Dănilă, lucrați pentru tineri, lucrați într-un centru pentru tineret… Sunt conștiincioși tinerii din Bistrița în ceea ce fac?

B.D. Nu sunt mai conștiincioși decât adulții din Bistrița, doar trebuie să fim conștienți că suntem în aceeași oală cu toții. Dar DA, sunt și tineri foarte conștiincioși în măsură în care le cerem și le permitem să fie.

M.S. Atât cât le cereți și permiteți dumneavoastră, și colegii dumneavoastră?!

B.D. Noi și societatea. E adevărat că cei care vin la… sunt mai conștienți decât alții dar este destul de greu de cuantificat (catalogat) și judecat conștiincioziatea unui tânăr pentru că până la urmă discutăm de o perioadă în care aceștia își formează caractere și personalitatea, conștiinciozitatea vine mai târziu.

M.S. Centrul comunitar pentru elevi oferă cursuri gratuite pentru aceștia și totuși sunt foarte puțini elevi interesați de aceste cursuri, din informațiile pe care le dețin, cu toate că profesorii care predau aici la centru sunt foarte calificați.

B.D. Nu știu dacă sunt mulți sau puțini însă anul acesta avem în jur de 300-350.

M.S. Mai mulți decât în anii trecuți?

B.D. E mai degrabă o medie, anul trecut am bătut recordul, am avut undeva la 400 de elevi.

M.S. Câți profesori predau aici la centru.

B.D. 25-26 profesori.

M.S. Cei care predau aici sunt remunerați pentru munca prestată?

B.D. Nu.

M.S. Desfășoară muncă voluntară?

B.D. Profesorii desfășoară muncă voluntară, sunt majoritatea profesori cu experiență, sunt și mai tineri, dar mai puțini.

M.S. Lucrările realizate de tineri și expuse aici în Centrul Comunitar Municipal îi ajută în vreun fel pe aceștia? Îi recomandă în vreun fel?

B.D. În general sunt expuse lucrări ale tinerilor care vin la cursurile de fotgrafie și pictură dar nu numai. Acum de exemplu găzduim expoziția elevilor de la Liceul de Artă “Corneliu Baba”. Sigur că lucrările expuse îi motivează pe elevi, nu e puțin lucru să îți vezi pictura expusă, executată/printată în condiții grafice foarte bune, așezată într-un spațiu expozițional bine luminat, nu e puțin lucru pentru un elev de clasa a VIII-a sau de liceu să își vadă lucrarea într-o expoziție organizată.

M.S. Care este cea mai mică vârstă a elevilor care vin aici la centru?

B.D. 12 ani.

M.S. Și cea mai mare vârstă?

B.D. 24 de ani.

M.S. Deci vin și studenți la aceste cursuri.

B.D. Nu neaparat, pentru că activitatea este axată în mod special pe activitatea de pregătire însă eu mai colaborez cu absolvenți de liceu, ca să zic așa, în studiul desenului.

M.S. Cei care vă cunosc știu faptul că sunteți coordonatorul acestui centru dar mai știu că sunteți și membrul unei trupe de muzicieni, știu de asemenea că pictați. Cum îmbinați pasiunea pentru muzică cu activitatea artistică desfășurată aici la centru?

B.D. Sunt oarecum separate pentru că în prima parte a zilei mă ocup de una dintre activități iar în partea a doua a zilei încerc să mă ocup de restul. În limita timpului disponibili mă străduiesc să le împac pe toate. Ideal ar fi, dacă tot va fi scoasă ora de vară, cred că ar fi interesant să trecem la o zi de lucru de 36 de ore.

 

Interviurile Nota BN. Bogdan Dănilă, coordonator CETIN Bistrița, între pasiune și serviciul public

Interviurile Nota BN. Bogdan Dănilă, coordonator CETIN Bistrița, între pasiune și serviciul public (Partea I)

Publicată de Nota BN pe Duminică, 18 Februarie 2018

 

M.S. Discutam adineauri despre cum reușiți să îmbinați activitățile job-ului cu activitățile derivate din pasiunea pentru muzică. Domnule Dănilă, ce ați face dumneavoastră pentru componenta tinerilor din  municipiul Bistrița, ce există deja și ce ar mai fi de adăugat?

B.D. De făcut s-au făcut multe pe zona asta, de la ONG-uri la diverse proiecte implementate, dar dacă ar fi să schimb ceva aș stimula orice formă de asociere, aș susține financiar proiectele tinerilor pentru că ei se descurcă foarte bine în momentul în care se asociază.

M.S. Dar trebuie împinși de la spate?

B.D. Da pentru că unii se complac într-o anumită situație, i-am obișnuit să le oferim soluții, le cerem foarte mult și nu au timp să își sedimenteze informația și opțiunile foarte clar.

M.S. Ați fost, sunteți și bănuiesc că veți fi component al unei trupe rock din Bistrița. Cum vedeți viitorul vieții artistice aici la Bistrița? Ce ar fi de îmbunătățit? Cum vedeți dumneavoastră această situație?

B.D. Termenul de viață artistică este destul de larg, dar dacă ne referim strict la muzică, atmosfera este destul de amorțită pentru că spațiile de desfășurare sunt destul de puține, iar suprafața lor este mult prea mică pentru ca să suporte astfel de evenimente, dar cine știe poate pe viitor vor fi.

M.S. Considerați că municipiul nostru are suficiente spații care să susțină miniconcerte de genul celor pe care le susține trupa din care faceți parte?

B.D. Localuri există dar din păcate nu sunt suficient de active iar politica celor care le administrează merge într-o altă direcție. Însă dacă ar fi să ne întrebați pe noi muzicienii vom spune că ele nu există,  pentru că un band muzical are nevoie de spațiu pentru a se desfășura. Zgomotul produs descurajează oarecum desfășurarea unui astfel de concert.

M.S. Iubiți muzica rock. Ce artiști rock preferați aveti, atât din țară cât și din străinătate?

B.D. Despre asta putem vorbi 2-3 zile……, aceștia fiind cei din zona rock, însă sunt și din zona jazz, este multă muzică bună.

M.S. Mai aveți timp să mai și ascultați muzică despre care tocmai vorbeam?

B.D. Muzica poate fi ascultată oricând, chiar și atunci când pictezi.

Interviurile Nota BN. Bogdan Dănilă, coordonator CETIN Bistrița, între pasiune și serviciul public (Partea a-II-a)

Interviurile Nota BN. Bogdan Dănilă, coordonator CETIN Bistrița, între pasiune și serviciul public (Partea a-II-a)

Publicată de Nota BN pe Duminică, 18 Februarie 2018

 

M.S. Pe lângă faptul că ești membrul unui band rock mai și pictezi. La ce vârstă ai început să pictezi?

B.D. Ca orice copil, însă un copil mai …., nu știu dacă am fost mai talentat decât alți copii

M.S. Mai ai timp și pentru pictat?

B.D. Îmi fac timp, deși am făcut o pauză destul de lungă de la activitatea de pictură dar am decis că e suficient.

M.S. Ce tip de pictură realizezi?

B.D. Subiectele se schimbă frecvent, din punct de vedere stilistic apar variații. Nu îmi propun anumite subiecte, pictez cum îmi vine și când îmi vine.

M.S. Lucrările tale au fost expuse?

B.D. Am mai participat la diverse expoziții dar nu prea sunt cu participările.

M.S. O faci doar din pasiune pentru artă?

B.D. Mă intrebi dacă nu și comercializez lucrările mele; Da, în general vând, nu le prea țin. Am început să fac acum un stoc de lucrări în ideea de a le expune, sper chiar anul acesta.

M.S. În mod evident o expoziție presupune niște costuri.

B.D. Important este că nu șe plătește o sumă fixă ci investiția este mai degrabă în materialele de lucru.

M.S. Cei care pictează frecvent, pot duce o viață decentă din artă?

B.D. Bănuiesc că da, însă depinde de foarte multe lucruri fiind o activitate comercială, are și un component de marketing. Știi foarte bine că azi este mai important vânzătorul decât cumpărătorul.

M.S. Astăzi pictezi, cânți, ești coordonatorul centrului în care filmăm acest interviu. Unde te vezi peste 10-15 ani, te vezi făcând aceleași lucruri?

B.D. Nu știu, habar nu am. Sigur, nu se pune problema să nu pictez sau să nu mai cânt, despre restul nu știu.

M.S. Ai și o familie frumoasă, ai copii? Îți urmează ei exemplul?

B.D. Da am o familie și copii. Sper ca DA, îmi vor urma exemplul. Fetița poate, iar pe cel mic nu l-am forțat în nici un fel. Dacă voi vedea că au înclinații…

M.S. Bogdan, îți mulțumim pentru amabilitatea cu care ne-ai oferit acest interviu pe care l-am desfășurat într-o locație foarte frumoasă unde tu coordonezi activitatea multor tineri din orașul nostru. Mulțumim încă odată și îți dorim succes pe toate planurile de acum înainte. Vă mulțumim și vouă stimați cititori, cu promisiunea că ne vom revedea într-o ediție viitoare a interviurilor Nota BN.

O după-amiază plăcută.

Interviurile Nota BN. Bogdan Dănilă, coordonator CETIN Bistrița, între pasiune și serviciul public (Partea a-III-a)

Interviurile Nota BN. Bogdan Dănilă, coordonator CETIN Bistrița, între pasiune și serviciul public (Partea a-III-a)

Publicată de Nota BN pe Duminică, 18 Februarie 2018

 

Interviu realizat de: Mihai Sărmășan

Imagine şi fotografii: Maria Onofrei

Transcriere text-video: Amalia Pop

 

Recommended For You

About the Author: Sarmasan Mihai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.