ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA, OPINII

Interviurile Nota BN. Cu Gabriel Lazany, directorul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, despre investițiile realizate, proiectele viitoare și problemele din sistemul medical. FOTO și VIDEO

Publicația noastră a realizat zilele trecute un interviu cu managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, domnul Gabriel Lazany.

Bună ziua doamnelor și domnilor,

Azi ne aflăm la o nouă ediție a interviurilor marca Nota BN. Astazi îl avem ca și invitat pe managerul Spitalului de urgență Bistrița, domnul Gabriel Lazany și bineînțeles pe colega noastră Florina Dumitrescu.

R.P. Așadar, domnule Lazany este puțin neobișnuit ca o persoană care nu deține profesia de medic să conducă un spital atât de mare. Considerați acest lucru ca fiind un atuu?

G.L. Doresc să vă spun ca nu este un lucru deloc neobișnuit, sunt multe spitale care sunt conduse de oameni care au profesia de medic. Eu sunt economist, vă dau exemplul Spitalului clinic de Urgență din Cluj care este condus de un economist, Ministerul Sănătății care este condus de un economist, Spitalul de la Năsăud care este condus de un jurist, deci este un lucru normal pentru că spitalul este ca o mare fabrica care vinde servicii de sănătate iar cumpărătorul este Casa de sănătate de unde cumpărătorul își cumpără asigurarea medicală. Deci este clar că spitalele pot fi conduse și de medici.

F.D. Ați reușit multe lucruri bune aici, dar sunt multe spitale din România care nu au fost modernizate. Care este părerea dumneavoastră vis-a-vis de acest aspect?

G.L. Este vorba de un cumul de factori. Pentru noi a fost un beneficiu că am trecut sub autoritatea adminitrației publice locale, iar autoritățile publice locale au înțeles importanța sănătății în județ. Ne sprijină foarte mult, nu au fost proiecte pe care le-am înaintat să nu fie votat în unanimitate de consilieri județeni, indiferent de culoarea lor politică, ceea ce este un lucru foarte bun pentru județul nostru.

R.P. Toate aceste investiții pe care le-ați realizat de-alungul timpului implică costuri majore pentru realizarea lor?

G.L. Sănătatea, să știți că nu este ieftină. Sunt investiții care aduc plusuri dar și investiții care aduc minusuri (reduceri). De exemplu, reabilitarea termicăi care am făcut-o prin fonduri de contrapartita atrase de la ambasada Elveției. Înainte de a face această învestiție, în lunile de iarnă, când temperaturile erau foarte scăzute plăteam în jur de 350 000 de lei pentru gaz iar de când a fost finalizată investiția, plătim undeva la 150 000 de lei doar pentru această locație, iar impreună cu celelate locații ajungem undeva la 250 000 lei. Dar sunt și investiții care costă, un blocoperator pentru a oferi condiții pacietului trebuie să faci investiții care costă, numai partea de ventilație și filtrare a aerului este extrem de costisitoare.

F.D. Ce îi mai lipsețte spitalului județean ca și investiție?

G.L. Mai avem câteva proiecte demarate. Primul este extinderea UPU SMURD, care este o necesitate și o o urgență maximă având în vedere gradul de adresabilitate către UPU. Acolo nu s-a mai investit din 2007 când adresabilitatea era în medie de 30 pacienți/zi. Acum am ajuns la 120 în zilele săptămânii iar undeva la 200 per weekend. Proiectul este deja depus pe fonduri europene prin intermediul Consiliul Județean, un proiect în valoare de 2 700 000 euro. Avem încă două proiecte pentru Spitalul de pe Alba Iulia si pentru cel de pe strada Ghinzii, la TBC și la Infecțioase tot pe fonduri europene. Pentru cel de pe Alba Iulia 1 850 000 de euro iar pentru cel de pe Ghinzii 850 000 de euro.

Interviurile Nota BN. Cu Gabriel Lazany, directorul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, despre investițiile realizate, proiectele viitoare și problemele din sistemul medical. (Partea I)

Interviurile Nota BN. Cu Gabriel Lazany, directorul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, despre investițiile realizate, proiectele viitoare și problemele din sistemul medical. (Partea I)

Publicată de Nota BN pe Duminică, 6 mai 2018

 

R.P. Domnule Lazany, când estimați că va fi gata Cladirea de Radioterapie a spitalului de pe Alba Iulia?

G.L. Trebuie să primim partea finală a proiectului astfel încât să putem demara procedure de achiziție pe execuția de lucrări. Cred că noi am fi capabili să finalizăm lucrările până la finele anului 2019, dacă primăria va fi dispusă să aloce toată valoarea lucrărilor pentru că suma nu va fi mică, vor fi 4 000 000 de euro. Pentru anul 2018 primăria ne-a alocat deja 2 000 000 milioane de lei pentru plata proiectului și demararea lucrărilor.

F.D. Domnule Lazany, aveți un personal stabil? Mai pleacă medicii?

G.L. Să știți că în ultimii ani, nu au mai plecat medicii de la spitalul județean Bistrița, ci din contra chiar au venit ceea ce mă face să cred că nu doar salarizarea era motivul plecării medicilor. Ei trebuie să aibă condiții decente în catre trebuie să își practice meseria iar faptul că Bistrița a putut să le ofere aceste condiții a făcut ca personalul să devină stabil. Medicii tineri care vor veni spre spitalul nostru vor mai avea un beneficiu deoarece Consiliul Județean a mai inițiat un proiect la nivel național prin care se dorește construirea unui bloc ANL pentru tinerii specialiști din sănătate.

R.P. Ce părere aveți despre actuala salarizare? Considerați că este justă?

G.L Salarizarea este justă. Noua lege a salarizării a rezolvat problema medicilor dar ancreat și foarte multe nemulțumiri. Într-adevăr guvernul și-a asumat  creșterea salariilor pentru medici și asistenți dar a creat o foarte mare discrepanță și nemulțumiri pentru celelate categorii sociale care lucrează în spital. Spitalul nu funcționează doar cu medici și asistenți ci este un angrenaj care funcționează ca și un tot. Avem personal administrativ care nici măcar nu este cuprins în legea salarizării. Au fost defavorizate câteva categorii sociale cu studii superioare cum sunt chimiștii, farmaciștii, biologii. Și în cazul lor nu numai că nu au fost majorări salariale ci s-au produs chiar diminuări ale salariului.

Interviurile Nota BN. Cu Gabriel Lazany, directorul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, despre investițiile realizate, proiectele viitoare și problemele din sistemul medical. (Partea a-II-a)

Interviurile Nota BN. Cu Gabriel Lazany, directorul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, despre investițiile realizate, proiectele viitoare și problemele din sistemul medical. (Partea a-II-a)

Publicată de Nota BN pe Duminică, 6 mai 2018

 

F.D. Zilele trecute a fost un mare miting al angajaților din sănătate, mai sunt multe probleme de rezolvat și multe nemulțumiri. Ce părere aveți vis-a-vis de acest aspect?

G.L. Sunt nemulțumiri la adresa sistemului din sănătate la nivel național însă din informațiile pe care le am nici unul din colegii mei din spital nu a participat la acest miting de protest pentru că ei sunt mulțumiți, însă într-adevă la nivel national situația nu este chiar roză, pentru că pentru ei procentul de raportare la principalul ordonator de credite care este ministerul sănătății a dus la diminuari considerente din sporuri și automat la scăderi salariale. Legislativ este foarte ușor să faci ceva însă nu știu dacă poți susține ceea ce faci.

R.P. Credeți că investițiile private care exită și în Bistrița ajută sitemul medical?

G.L. Sigur că da, sistemul de sănătate așa cum am spus mai devreme funcționează ca un tot, pe piață este loc pentru toată lumea, noi îi considerăm complementari și apoi concurența stimulează. Pacientul trebuie să beneficieze de cele mai bune servicii medicale iar scopul nostru nu este obținerea profitului.

F.D. Se spune că banii nu ajung niciodată sau sunt prea puțini, cum vedeți sistemul medical peste 10 ani?

G.L. Este cam mult spus că nu ajung banii, poate trebuie regândit modul de repartizare a banilor pentru că s-au putut vedea des proiecte care nu aveau nici o finalitate, care nu au fost gândite până la capăt iar rezultatul nu a fost cel scontat. Sunt investiții la care s-ar putea renunța așa cum sunt investiții care nu se fac.

Vă mulțumim pentru timpul acordat și vă dorim succes în continuare.

Interviurile Nota BN. Cu Gabriel Lazany, directorul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, despre investițiile realizate, proiectele viitoare și problemele din sistemul medical. (Partea a-III-a)

Interviurile Nota BN. Cu Gabriel Lazany, directorul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, despre investițiile realizate, proiectele viitoare și problemele din sistemul medical. (Partea a-III-a)

Publicată de Nota BN pe Duminică, 6 mai 2018

 

Interviu realizat de Ramona Pop și Florina Dumitrescu

FOTO și VIDEO: Maria Onofrei