LIFESTYLE

Interviurile Nota BN. Doris Moldovan Rai despre comunitate, politică și proiecte viitoare. VIDEO

În a doua zi de Paște, publicația noastră Nota BN, vă prezintă un interviu cu fostul consilier județean PNL, Doris Rai.

R.P Bună ziua dragi bistrițeni. Astăzi în a doua zi de Paște ne-am întâlnit cu Doris Rai și avem plăcerea de a fi invitata noastră la interviurile Nota BN.
Hristos a Înviat ,Doris!

D.R Adevărat a Înviat!

R.P Doris, cu ce te ocupi în momentul de față?

D.R În acest moment mă ocup de afacerile familiei, ne dezvoltăm alături de soțul meu, ne-am încadrat așa și facem o echipă foarte bună în acest moment. Avem planuri, proiecte care trebuie duse până la capăt și asta facem zi de zi.

R.P Asta e foarte bine, când două persoane au aceelași curs totul este mult mai bine. Ai părăsit Consilul Județean, a fost acela un stop în politică ?

D.R A fost un stop dintr-un anumit punct de vedere. Pentru că în opinia mea, odată ce începi să faci politică e ca un virus, greu scapi de el sau nu scapi niciodată, îl duci așa pe picioare. Nu pot să spun niciodată că am pus stop pentru că atâta timp cât mă interesează ce se întâmplă în jurul meu, în orașul meu, atunci normal că nu sunt indiferentă, deci nu am pus stop. Vrând-nevrând obișnuința, dorința și faptul că politica am facut-o din suflet, un crez al meu, nu a fost o politică declarativă, m-am implicat și mi-a plăcut politica. Am vrut să văd că se pot face lucruri, nu am renunțat și continui să fac de pe margine politica  cetățeanului simplu, nu o politică neapărat de partid care să deranjeze într-un fel sau altul.

R.P După ultimele apariții și comentarii pe care le-ai făcut, am văzut că ești destul de activă, mi se pare mie sau îți este dor de politică?

D.R Nu neapărat dor, în perioada aceasta poate nu am fost așa vizibilă în sensul de afirmare și a emite păreri vizavi de o situație sau alta sau tot adunat. Am tot văzut, am tot citit tot timpul și am fost la curent cu tot ce se întâmplă și când a fost prea mult am simțit să izbucnesc. Se întâmplă niște lucruri care nu sunt normale și firești care trebuie taxate pentru că până la urmă ne privește pe toți bistrițenii

R.P Din păcate în momentul de față vedem multe și la nivel de țară, în toată Europa dacă e să vorbim, avem nevoie de cetățeni care să facă un pas în față să spună lumii ce se întamplă.

D.R Eu tot timpul am spus că politica trebuie făcută printr-o implicare a cetățeanului, nu nepărat politica declarativă a doctrinei de partid, ci efectiv fapte. Depinde ne noi toți să ne implicăm și nu degeaba spun eu comunitate, pentru că eu cred în cuvântul acesta.

R.P Da sunt total de acord cu tine, fiecare schimbă în cercul lui de prieteni, cunoștințe s.a.m.d, după aceea ajunge mai departe și merge la un alt nivel pentru că așa trebuie să fie la început, nu poți schimba ceva peste noapte.

D.R Când cetățenii, oamenii din oraș sunt uniți, au păreri, se implică și oarecum îi trag la răspundere sau trag un semnal de alarmă când cei de la conducere greșesc. Nu e chiar așa de simplu să faci, îi taxezi o dată, de trei ori prin vot s.a.m.d. Adică nu trebuie să lăsăm cum zic unii oameni, oricum lasă că merge și așa sau oricum se întâmplă orice ar fi tot aia e, nu e tot aia dar trebuie timp și prin propriul exemplu.

R.P Din păcate și eu întâlnesc multi oameni care spun că merge și așa, e bine așa, dacă nu încerci tu să faci schimbarea între oamenii pe care îi cunoști e clar nu o să fie nicio schimbare. Ce alte proiecte vizați tu și soțul tău?

D.R Eu personal pe lângă partea de afaceri pe care o avem și soțul meu sunt aceleași, soțul meu lucrează în domeniul sănătății, avem un proiect care din păcate a întâmpinat unele poticniri în sensul că avem nevoie de foarte multe avize, ștampile și durează, dar asta este în țara noastră. Administrația nu vine în sprijinul cetățeanului care el vrea să investească, parcă îi pune așa câte o piedică, până se satură omul și poate nu mai are rost să facă.

R.P Pe plan personal ce proiecte ai?

D.R Pe plan personal vorbesc de proiectul ,”Femeia Europeană” pentru că 10 ani am avut proiectul acesta, an de an, în care am premiat zece femei ale comunități noastre. Acum suntem într-un an în care am preluat președenția  Consiliului European, îmi doresc ca spre finalul anului, mai repede nu cred că reușesc, să duc la final acel proiect. L-am început în ideea de 100 de femei în 10 ediții, plus la final o carte care să însumeze cele 100 de doamne și spre final sper să îmi reușească. Sunt povești ale unor doamne care fac cinste județului nostru, care sunt modele reale pentru cei tineri sau pentru noi toți, de publicare, de reușită. Femei care nu au renunțat, care au crezut în visul lor și au luptat până la capăt și sunt din toate zonele. Nu m-am axat doar pe femei de afaceri sau politică, de la mame la femei de la țară, femei care sunt extraordinare.

R.P O întrebare mai puțin personală, tu încă ești membru PNL. Poate câștiga PNL Bistrița Primăria municipiului nostru?

D.R Poate câștiga PNL Bistrița primăria, dacă va avea un candidat foarte bun,credibil.

R.P Care ar fi un profil al unui lider de succes din punctul tău de vedere?

D.R Un om care să iubească oamenii, să iubească orașul, să considere o familie, să nu considere că este un loc care i se cuvine și totul a lui și face cum vrea. Să țină cont, să gândească totul spre binele comunității, spre binele familiei, pentru că într-o familie avem urcușuri și coborâșuri. Și ce facem? Ne împărțim bugetul, care sunt prioritățile, mai strângem cureaua, dar toate astea împreună, toți membrii familiei. La scară mai largă, vorbind în administrație, se pot întâmpla lucrurile astea dar este foarte important ca primarul să iubească orașul și locuitorii lui. Nu vreau să nominalizez pe nimeni ca persoană, să nu se înțeleagă greșit nimic, dar trebuie să îmi dea aceea încredere, da acesta este un lider, să nu mă intereseze din ce partid politic face parte, primul lucru e să mă convingă, da, acesta este omul și îmi doresc să fie de la PNL, clar.

R.P Ce face sau nu face sau ar trebui sa facă PNL-ul în Bistrița ?

D.R Sunt convisă că face tot ce poate și ce știe mai bine în acest moment, cu siguranță este loc de mai bine. Trebuie să ținem cont, spun eu, dacă lumea e împotriva PSD-ului musai este cu PNL-ul, să nu ne îmbătăm cu apă rece, să muncim și să ne uităm în ograda noastră înainte de a face pasul sau emite afirmații, să ne uităm și să fim siguri pe ceea ce facem. Oamenii au devenit pretențioși și nu mai cred, dacă mergi să le dai un pix le zâmbești și faci o poză cu ei  nu înseamnă că omul te-a și votat.
R. Da asta e adevărat, din păcate oamenii sau schimbat, au început să fie mai educați pe partea politică.

D.R Eu mă bucur că oamenii nu mai votează pentru un pix. Mie nu mi-a plăcut niciodată aceea perioadă de campanie electorală, găleți, nebunie, o cheltuială extraordinar de mare, toți candidații se împrumutau sau cei care vroiau să candideze nu își permiteau. Eu nu votez omul respectiv pentru un pix, votez pentru ceea ce reprezintă el ca om, ca plan și ca proiect.

R.P Asta sper și eu să vedem oameni credibili și capabil. Un lider cu care te poți identifica la rândul tău și care să spui da, persoana asta e potrivită.

D.R Un om pasionat, de oameni pasionați ne trebuie și în politică, nu care spun texte, care vânează funcții, care au ambiții personale, orgolii personale. Nu mai ține și dacă mai ține, mai ține puțin.

R.P Dorești să le urezi ceva cititorilor noștri ?

D.R Dragilor, să păstrați cât mai mult miracolul Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, iar acest miracol să ne însoțească oriunde mergem, în tot ce faceți această minune să trăiască veșnică în noi.

R.PȘi eu vă doresc Sărbători Fericite alături de cei dragi și îmi doresc să fie toate bune pentru voi și casele voastre și să aveți parte de foarte mult belșug. Vă mulțumesc că ne-ați urmărit.

Interviu realizat de: Raul Putilean

FOTO\VIDEO: Maria Onofrei Burisuc

Transcriere text-VIDEO: Gabriela Chelaru