DIN TRANSILVANIA

Interviurile Nota BN. Primarul Clujului, Emil Boc, despre investițiile în administrație, proiecte pe anul 2019, sport, PNL și alegerile europarlamentare. FOTO/VIDEO

Publicația noastră Nota BN a realizat zilele acestea un interviu cu primarul municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc.

M.S. Bună ziua doamnelor și domnilor, ne aflăm la Cluj-Napoca și ne face o mare plăcere să-l avem invitat pe primarul municipiului Cluj-Napoca,domnul  Emil Boc, căruia îi mulțumim că a acceptat invitația noastră.

E.B. Si eu va mulțumesc pentru invitație.

M.S. Domnule primar, anul trecut guvernarea v-a luat 28 de milioane de euro,care este situația în acest moment?

E.B. Complet incertă, am fost două zile la București,la întalnire cu Ministrul Finanțelor, la întalnire cu premierul Dăncilă, unde am explicat faptul că marile municipalități, în general administrația locală, nu mai poate fi privată de banii care i se cuvin. De exemplu așa cum am spus, Cluj-Napoca a pierdut în 2018, cca. 28 de milioane de euro în comparație cu anul 2017, iar ca să aveți o reprezentare exactă, Sala Polivalentă din Cluj a costat aproape 20 de milioane de euro. Deci noi am pierdut mai mult decât echivalentul construcției unei săli polivalente doar într-un singur an. Prin faptul că banii din impozitul pe venit, adică din ceea ce se produce la Cluj ,când ni s-a cuvenit nu au mers la Cluj, ci pur și simplu au fost utilizați de guvern într-un scop pe care noi nu îl cunoaștem. Guvernul a venit și a spus în urma acestor discuții repetate că va îmbunătăți situația în raport cu anul 2018, dar pe noi nu ne interesează să se imbunătațească în raport cu 2018 când am pierdut 28 de milioane de euro, ne interesează să se revină la situația din 2017, la care să se adauge creșterea economică și impactul asupra prețurilor și a celorlalte evoluții, ca administrațile locale să poată primi banii necesari.

Am primit cu o mână, în sensul că s-a promis o creștere a cotelor din impozitul pe venit de la 43% la 60 %, iar pe de altă parte ne-au fost aduse cheltuieli suplimentare la buget pe care nu le-am avut, cheltuieli cu asistența socială, astfel încât astăzi, noi nu suntem în măsură să spunem ce am pierdut sau ce am caștigat în raport cu 2018, darmite în raport cu 2017 când trebuie să fie anul de referință.

În consecință, așteptăm sa vedem proiectul de buget în Parlament, unde prin parlamentarii noștri vom susține foarte clar amendamentele ca administrația locală să primească minim 67% din cotele din impozitul pe venit în raport cu 43% cât a fost în 2018 si să nu ni se pună cheltuieli suplimentare pe care pâna acum le plătea statul prin guvern.

Principalele probleme ale oamenilor sunt aici la nivel local. Că e comună, că e oraș, că e municipiu ,dacă e comună mică e o problemă mică, dacă e oras mai mare, e o problemă mai mare, municipiu mai mare,probleme și mai mari. Adică astăzi cele mai mari confruntări cu problemele sunt aici la nivelul administrațiilor locale. Aici e problema legată de trafic, aici e problema legată de sărăcie, ai nevoie de locuințe sociale, de creșe, de grădinițe. Daca guvernul îți ia 28 de milioane de euro în fiecare an cum pot eu să mai construiesc creșe ,grădinițe, pasaje subterane sau să decongestionez eu traficul într-o mare metropolă. Nu pot să asigur siguranța cetățenilor care este importantă pentru investiții pentru locuri de muncă, pentru siguranța fiecărui copil care merge la scoală, nu pot să asigur autobuze ca să nu mai meargă fiecare cu mașina la școală dacă banii sunt luați și puși în altă parte.

În Europa, asta am explicat și primului ministru, tendința este exact invers cu comparație la ce se întamplă în România, adică descentralizare de resure financiare pentru că acolo sunt problemele, adică subsidiaritate este principiul de bază al unor români, ce înseamnă subsidiaritate – decizia ,resura financiară  este lăsată la autoritatea care este cea mai apropriată de cetățean. La noi ce se intâmplă, luăm banii din teritoriu si îi ducem la centru, adică centralizare exact invers, niciodată Bucureștiul nu va ști care sunt adevăratele nevoi ale Clujului, ale Bistriței, Oradei ,Timișoarei s.a.m.d.  Nu v-a ști, nu are cum să cunoască, atunci de ce să iei bani și după aceea să decizi tu că vei face o creșă la Cluj. A spus la un moment dat cineva din guvern *Noi o să vă dăm bani să vă faceți o creșă *. Eu nu am nevoie ca guvernul să îmi dea mie bani să fac o creșă, ci să îmi lase mie bani la Cluj că poate am nevoie de două creșe și nu de una, de două grădinițe , de o centură ocolitoare, poate am nevoie de un parc, de o calitate a vieții în alt domeniu, nu trebuie să îmi stabilească Bucureștiul prioritățile pe care eu le reprezint. Noi de aceea am fost  aleși, ca să punem în aplicabilitate dorințele oamenilor de aici, nu poate guvernul să conducă o administrație locală din teritoriu.

M.S. Primarii pot sa facă mai bine decât guvernul indiferent de coloratura politică ?

E.B. Peste tot în lume guvernul central își păstreză funcția de control, adică se dau legi naționale, se elaborează politici publice, politici educaționale, care sunt obligate autoritățile din toată țara să le implementeze și guvernul își păstrează funcția de control ,,Vreau să văd dacă școala are autorizație sanitară ,,…este dreptul statului să verifice prin inspecția muncii dacă sunt contracte de muncă, dar nu e dreptul guvernului să îmi spună mie ce să fac cu banii pe care îi adun din impozite plătite aici. O parte merge întradevăr la București, pentru că suntem o țară unitară și trebuie să sprijinim toate teritoriile, de aceea 67%  sunt bani pentru a echilibra și sprijini  regiuni ale țării,  dar lasă-mi măcar 67 %  și nu mă duce la 43 %. Pentru asta nici nu pot să acopăr cheltuielile de funcționare, iluminatul și cu lucrurile de bază… de unde să mai am investiții pentru calitatea vieții și alte lucruri importante pentru cetățeni. Vrem să facem capitalism cu metode comuniste. Numai comunismul se baza pe centralizare, capitalismul ,economia de piață, democrația invers pornește….cei de jos sunt prioritatea. De aici porneste baza si democrația.

M.S. Considerați că în România ar fi benefică înfințarea  parlamentelor regionale, s-ar implementa mai bine proiectele?

E.B. Nu. România este un stat unitar, nu avem nevoie de parlamente regionale, avem nevoie de descentralizare compatibilă cu statul unitar, cum este Italia…. este stat unitar, are foarte multă descentralizare și sunt foarte multe regiuni puternice și sunt respectate pentru că au contribuție la statul național. Anglia paradoxal este stat național, nu trebuie să fim o țară federală ca Germania sau ca Statele Unite să avem parlamente, state federale, nu voi susține… doar faptul că toate regiunile pe măsura contribuției pe care o au, să primească sau să se poată bucura de toate resursele pe care le adună acolo pentru a putea fi un motor pentru creșterea economică.

M.S. Două trei proiecte importante pe care le aveți anul acesta ?

E.B. Centura metropolitană a Clujului, metroul de la Cluj care începem să îl construim, două pasaje subterane, 11 parkinguri, 3 parcuri noi în oraș pentru calitatea vieții, autobuze electrice, tramvaie pe care să le punem la dispoziție pentru a încuraja transportul în comun.

M.S. De când ați construit Sala Polivalentă, practic Clujul a devenit capitala sportului!

E.B. A fost construită pe banii noștri, nu am luat niciun ban de la guvern, pe banii clujenilor a fost construită această sală.

M.S. Am avut aici competiții de tenis, Cupa Davis, Campionatul European de gimnastică, Campionatul European de baschet. Am citit zilele acestea că anul viitor  va fi organizat un turneu WTA la Cluj, așa ne spunea domnul Țiriac. E adevărat?

E.B. Suntem în cărți, pe mai multe variante, aș prefera să vă dau detaliile cand sunt concretizate, dar avem infrastructura, condițiile, ingredientele sunt, doar trebuie puse toate la un loc pentru a le realiza. Mai sunt doar puțini pași care trebuie urmați.

M.S. Practic la Cluj s-a mutat sportul din România  în ultimii ani…

E.B. Aceasta e o viziune pe care am impus-o  de a crește calitatea vieții, să aducem locuri de muncă, resurse financiare, iar oamenii se uită și la calitatea vieții din acea comunitate. Este un oraș sigur? Da, avem un oraș sigur pentru că poliția locală, colaborarea cu celelate autorități este impecabilă, cetățenii sunt în siguranță. Siguranța , educația, sănătatea si să nu te plictisești în orasul acesta, la un moment ai nevoie să te simți și bine. Mulți oameni vor sa se mute la Cluj ,nu neapărat pentru salarii…mă duc acolo că e o calitate a vieții mult mai bună, pentru că oamenii sunt deschiși, avem evenimente de calitate și cu siguranță vor găsi și un loc de muncă pe măsură.

M.S. Sunteți un primar care reprezentați Partidul National Liberal. Ne apropriem cu pași repezi de alegerile europarlamentare, credeți că Partidul Național Liberal va câștiga aceste alegeri?

E.B. Sunt convins că PNL-ul va fi un partid care va da ora exactă la europarlamentare din două motive: este principala alternativă pe care românii o au în față, iar în plan european prin faptul că face parte din PPE, care conduce astăzi Uniunea Europeană și este partidul care va conduce și Comisia Europeană și Parlamentul European după 2019, pentru că este singura forță care coagulează  în interior acele surse care duc Europa mai departe .Partidul Popular European  reprezintă forța politcă de care depinde viitorul Europei.

M.S. În final, domnule primar un scurt mesaj  pentru cetățenii în mod special din Ardeal  care vă urmăresc activitatea.

E.B  Cel mai important este să vă uitați la fapte și mai puțin la vorbe sau la slogane. Judecați  oamenii după ceea ce fac, important și ceea ce spun, iar din punct de vedere cred ca cei de la PNL sunt cei care au demonstrat mai mult decat alții, dacă au spus ceva au făcut sau dacă nu au făcut în totalitate sunt pe cale să o facă, au acel bun simț de a se uita în ochii oamenilor… asta vă promit că pot face asta pot să fac, ce nu pot să fac nu vă promit.

Ce partid din această țară  ne poate reprezenta demn în Uniune Europeană? Ce partid ne poate aduce copiii acasă? Ce partid ne poate da șansa să trăim prosper în țara noastră? PNL poate să facă acest lucru pentru că are știința necesară și are personalități cunoscute.

Interviu realizat de: Mihai Sărmășan

Montaj video: Alin Muntean

Transcriere text: Gabriela Chelaru