OPINII

Interviurile Nota BN. George Simion, independent dar unionist. VIDEO

Publicația noastră Nota BN a realizat în perioada aceasta un interviu cu domnul George Simion, lider și fondator al Platformei Unioniste Alianța 2012 și inițiator al Alianței pentru Centenar, candidat independent la alegerile pentru Parlamentul European.

A.P. Bună ziua domnule George Simion, vă mulțumesc pentru amabilitatea cu care ați acceptat invitația de a ne acorda acest interviu. Din câte știu eu sunteți de profesie publicist, istoric și economist dar de curând ați decis să intrați în viața civică a societății românești mai mult decât atât ați decis să vă implicați și la un alt nivel, cel politic. De curând v-ati lansat candidatura pentru un mandat în Parlamentul European. 
De ce Parlamentul European și ați sărit peste aceea treaptă a Parlamentului Românesc?

G.S. Vă zic sincer pentru că am văzut ca și bistrițenii sunt oameni sinceri.

Puteam să fiu parlamentar în Parlamentul României, mai multe partide politice mi-au propus în 2016 dar cred că ar fi însemnat o trădare pentru cauza României,pentru care eu militez de peste 10 ani, și nici acum nu am vrut să intru pe o listă sau alta de partid pentru că asta ar fi însemnat să duc mișcarea unionistă într-o zonă părtinitoare. Avem nevoie ca Unirea Basarabiei cu țara și celelalte proiecte care țin de România să fie pe agenda noastră și să însemne un proiect de țară iar în momentul ăsta nu știm încotro ne îndreptăm, nu avem un sens, ne lovim de multe ori între noi fără a vedea ținta. Așa că Mișcarea Unionistă va avea propriul candidat pentru Europarlamentare. E necesar acum în anul centenarului să ducem acest proiect și la nivel internațional. Dacă statul român are anumite piedici am zis să facem noi ceva la nivel de societate civilă acest lucru. Am simțit nevoia unei reprezentări la nivelul european pentru că din actualii parlamentari europeni nu s-au prea auzit susținătorii acestui proiect. Defapt majoritatea parlamentarilor europeni merg acolo de parcă s-ar duce la pensie să se odihnească, se ceartă între ei în loc să se ducă să apere interesele României. De asta independenți, avem încredere și mergem până la capăt pentru comunitățile din Basarabia precum Cernăuți, Timoc, Voievodina, Bugeac și românii nostrii din diaspora dar si pentru românii din centrul țării Covasna și Harghita care la fel nu sunt reprezentați politic.

A.P. Spuneați mai devreme că Mișcarea Unionistă are deja un candidat pentru Parlamentul European. Între acest candidat și dvs. care considerați că are cele mai mari șanse să obțină un mandat în Parlamentul European ?

G.S. Cu siguranță nu am avut până acum acces la nivel de Parlament European să transmitem mesajul Unirii. Am reușit să facem o audiere publică împreună cu Mircea Diaconu, care este Europarlamentar independent, pe subiectul reîntregirii naționale și pe subiectul drepturilor minorităților românești din jurul granițelor. Eu voi fi reprezentantul Mișcării Unioniste în Parlamentul European și mă bazez pe votul Unioniștilor din toate județele țării și din raioanele Republicii Moldova și totodată mă bazez pe vocea românilor care nu sunt reprezentați la Bruxelles. Nu cred că cei care se uită la noi știu mai mult de 3-4 nume de europarlamentari, odată ajunși acolo ei nu sunt vizibili și nu reprezintă România. Eu vreau să reprezint România într-un alt mod decât o face clasa politică. Clasa politică are candidați de renume, domnul Traian Băsescu, Ponta, Crin Antonescu, Blaga, toată floarea cea vestită a clasei politice pe de altă parte noi venim cu o candidatură independentă, candidatura mea în sensul de a reprezenta românii care nu au o reprezentare politică, Basarabia, Bucovina, Covasna și Harghita și românii din Diaspora sunt prioritățile noastre. Dar ne dorim în speță să fim o voce a românilor din țară și vrem o Românie care să fie respectată la nivel European.

A.P. Sunteți un militant și un activist pentru Unirea Moldovei cu România. Considerați cacă din Paramentul European puteți susține mai bine aceasta unire? Puteți milita mai activ decât ați face-o din Parlamentul României?

G.S. Am întâlnit pe parcursul anilor multe obstacole atât în Parlamentul României cât și în Parlamentul Republicii Moldova. Cu siguranță o intervenție la nivelul Parlamentului European va fi una care ne va permite să avem pârghiile necesare și să acționăm în acest sens pe de altă parte nu se rezumă totul la nivelul Parlamentului European. Sunt instituții care pot servii cauza națională. Faptul că până acum aceste instituții nu au fost folosite la potențialul lor nu înseamnă că nu se poate întâmpla lucrul ăsta. Cum fac ungurii pentru ungurii de pretutindeni, pentru ungurii din jurul granițelor. Cum fac polonezii pentru interesul național, de ce nu am face și noi? într-adevăr avem o clasă politică mică,  de care nu ne simțim de multe ori reprezentați dar noi vorbim de o Românie mare în Europa.

A.P. Cu siguranță va faceți niște calcule atunci când vine vorba de voturi. Mizați pe voturile care vin din Republica Moldova sau veți face o campanie mai amplă și în România?

G.S. Nouă, pentru a câștiga această primă bătălie electorală ne sunt necesare 3% din voturile exprimate. Aceste voturi pot veni de oriunde și din Diaspora și din Moldova. Avem o bază foarte mare de susținători și în județele României și mă aștept ca toți cei care cred în unirea Basarabiei cu România, în ideea unirii la nivel personal de a construi proiecte de familie, pentru că respectăm foarte mult instituția familiei și valorile neamului românesc. Ne așteptăm ca unirea să se întâmple și la nivel de sat sau la nivel de regiuni. Pentru că unirea înseamnă în primul rând iubire, iubirea de neam, de aproape. În anii ăștia noi suntem învățați foarte mulți să ne urăm, să ne dăm în cap unii altora. Noi vorbim de altceva, noi vorbim de iubire, noi vorbim de unire. Unirea face puterea, asta e diftonul nostru, nu suntem contra pentru că ne-am saturat să tot fim contra, este o campanie pro națiunea română și pro unire.

A.P. Am participat recent la o conferință pe acest subiect al unirii României cu Moldova și în mod ciudat s-a spus în această conferință de către un deputat român că dacă s-ar face un sondaj de opinie în Moldova și s-ar discuta cu moldovenii un procent de aprox. 27-30% ar fi pentru unire, un 20 % și un pic ar fi pentru unirea cu Rusia iar restul le-ar fi indiferent și atunci vin și întreb ar fi un moment oportun să facem acum această unire cu Moldova sau ar fi mai bine să așteptăm puțin?

G.S. Dacă nu încercăm nici nu ajungem la rezultat. Eu cred că toată lumea a văzut una din acțiunile noastre civice prin care am scris prin toată țara unirea cu Basarabia și Bucovina. Pentru că nu se mai face istorie în școli, a trebuit să ajungem cumva la mentalul comun cu resursele pe care avem. Am facut foarte multe lucruri în acest an, am pornit o televiziune pe cablu la Chișinău, am adus frați de-ai noștri de peste Prut să vadă România. Am făcut demersuri pentru a scoate obligativitatea pașapoartelor pentru Republica Moldova, am stat la baza declarațiilor de unire pentru Centenar. Am făcut zeci de mitinguri cu zeci de manifestanți. Am reușit să ducem acest deziderat de la 11, 12% in 2009 până la 30 %, peste Prut și asta cu puterile noastre mergând din poartă în poartă, explicând oamenilor. Oamenii de stat români trebuie să ducă acest procent la 50 % și să înfăptuim odată unirea pentru că avem pe obrazul națiunii noastre o pată rușinoasă, granița de la Prut.

A.P. Discutând acum ipotetic. Să presupunem că ați obținut un mandat în Parlamentul European care ar fi primul proiect pe care le-ați implementa pentru Unirea României cu Moldova.

G.S. Și nu numai … Primul proiect care ar trebui făcut este condiționarea oricăror ajutoare venite din partea României și a Parlamentului UE către guvernul Republicii Moldova până a ajunge să respecte drepturile omului. Ceea ce vizez ca primă acțiune este apartenența la Comisia pentru Republica Moldova și la fel Comisia pentru Drepturile Omului pentru că se întâmplă multe abuzuri și în România. Deci cred că de acolo putem să controlăm foarte bine fărădelegile de la Chișinău care sunt aceleași fărădelegi care se întâmplă și la București. Este același sistem post comunist al privilegiatilor care nu caută altceva decât să a își mențină aceste privilegii. De asta nu vor Diaspora acasă, de asta nu vor să-i deranjeze pe domnii de la UDMR și de asta nu vorbesc despre Cefnăuti și Timoc pentru că sunt înțeleși cu securiști de la Kiev și Belgrad și de asta mogulii noștri de presă se întâlnesc fără probleme prin Belgrad pentru că avem 300 de mii de romani acolo de care nu zice nimeni nimic.

A.P. Eu vă mulțumesc încă odată pentru timpul acordat, vă doresc mult succes în lupta care vă așteaptă deoarece nu va fi ușor iar vouă dragi bistrițenii vă mulțumesc că ne citiți și că ne urmăriți și vă așteptăm bineînțeles într-un nou interviu.

O zi bună.

Interviu realizat de Amalia Pop