Interviurile Nota BN. Jurnalistul și scriitorul Grigore Cartianu despre cărți, opoziție și atitudine civică. FOTO și VIDEO

Aflat într-un turneu național de lansare a cărtilor scrise în ultimii ani, cunoscutul jurnalist Grigore Cartianu, a avut zilele trecute o întâlnire cu cetățenii din Bistrița, Năsăud și Sângeorz-Băi. Cu această ocazie, echipa publicației noastre Nota BN, a realizat un interviu cu dânsul, interviu ce vi-l prezentăm în cele ce urmează.

M.S. Bună ziua doamnelor și domnilor, suntem la o nouă ediție a interviurilor publicației noastre Nota BN. Suntem într-o formulă lărgită și îl avem ca și invitat pe jurnalistul Grigore Cartianu, alături de colega mea Amalia Pop. Bună ziua, domnule Cartianu. Vă mulțumim că ați acceptat invitația publicației noastre.

G.C. Bună ziua și bine v-am găsit!

M.S. Cum este la Bistrița dle. Cartianu? Sunteți pentru prima dată aici?

 G.C. Am mai fost la Bistrița cu lansare de carte acum doi ani, am fost de multe ori între anii `92- 2002 inclusiv la Gloria Bistrița cu diverse formații din prima divizie, ca inamic al blaturilor care existau și aici și la Piatra Neamț. Asta era meseria de jurnalist sportiv. Am fost eu și cîțiva din presa sportivă care am dat în vileag blaturile la Tv. La centru, la București, Bistrița însemna Bistrița și Jean Pădureanu, fie-i țărâna ușoară. Dar între timp am observat că Bistrița a început să însemne mult mai multe lucruri și am avut parte de o surpriză plăcută a faptului că nu este un oraș mort din punct de vedere economic și industrial.

 A.P. Sunteți într-un important turneu național pentru promovarea cărților. Cum vă percep cititorii și ce vă spun oamenii pe care îi întâlniți?

G.C. Am parte numai de surprize plăcute, mă întreb de unde au oamenii atâta apetit și atâta interes pentru o întâlnire cu un ziarist care vine să își prezinte cărțile, mereu și mereu cunosc oamenii foarte plăcuți. Oameni generoși, cu sufletul deschis care știu să pună întrebări și care știu subiectele cărților mele, dar asta pentru că toate subiectele sunt de interes larg. Încerc să conving câți mai mulți colegi să vină ei către public, nu publicul către ei. Adică odată pe lună, la Bistrița sau Năsăud vine un autor de carte, fie că este scriitor fie că este gazetar, face o lansare, își prezintă cărțile astfel, încât să creăm un ritm al lansării cărților. Asta încerc eu să fac acum cu acest pionerat, încerc să stabilesc o rețetă, iar astfel viitorul cărții va fi unul bun.

M.S. Dle. Cartianu sunteți printre altele și un formator de opinie, ce așteptări au oamenii de la dvs.?

 G.C. Eu cred că oamenii așteaptă să spun lucruri adevărate din calitatea de gazetar însă aș vrea ă nu aibă așteptări mai mari decât este posibil. Sunt mulți oamnei care m-au întrebat de ce nu intru în politică sau de ce nu candidez măcar ca și independent pentru că m-ar vota, au încredere în mine. Dacă voi decide vreodată să intru în politică din păcate credibilitatea mea ca și gazetar va dispărea.

 M.S. Ați avut inteția de a intra în politică?

G.C. Nu am avut intenția.

M.S. Ați avut oferte?

G.C. Da, oferte au fost. Vreo 4-5 oferte din diverse partide, însă nu cred că suntem compatibili.

terviurile Nota BN. Grigore Cartianu despre cărți, opoziție și atitudine civică (Partea I)

Interviurile Nota BN. Grigore Cartianu despre cărți, opoziție și atitudine civică (Partea I)

Publicată de Nota BN pe Duminică, 11 Martie 2018

 

A.P. Am tot discutat în interviurile Nota BN despre era tehnologiei care ne limitează destul de mult. Mai citește lumea cărți, le mai caută?

G.C. Ultima imagine vazută în acest sens a fost în metroul din București în urmă cu 2 luni unde într-un vagon de 12 persoane, 11 dintre ei butonau telefonul mobil, iar 1 singur citea o carte, sigur era o carte tehnică, probabil învăța pentru vreun examen,  însă cam ăsta este raportul 11 la 1, însă trebuie să recunosc că în urmă cu ceva ani, în București se citea masiv. Mulți optau pentru metrou în detrimentul mașinii personale tocmai ca să poată citi. Eu estimez că în România azi în jur de 2 milioane de oameni mai citesc carte. Sigur în alte țări europene procentul este mult mai mare, între 35-40 %, dar cărți însemnând nu doar pe suport tipărit, ci și pe E-bookuri, aceeași autori, dar diferă suportul de lectură. Ei, acești 2 milionane de cititori sunt un public foarte interesant care trebuie alimentat cu cărți bune, iar România este o foarte bună piață pentru autorii de carte, dar repet, autorii trebuie să vină spre public. Unii le tratează ca pe niște obiecte de preț cu autograful autorului, ținându-le în bibliotecă, iar aceste case sunt evident mai bogate.

 M.S. Vrând, nevrând, dle. Cartianu ne întoarcem la politică. Sunteți un critic constant al actualei puteri. Ce așteptări aveți de la opoziție din Parlamentul României?

G.C. Eu sunt un critic constat al puterii actuale de vreo 28 de ani, chiar și atunci când se numeau FSN, FSD, PDSR ȘI PSD. Nu m-am împăcat deloc cu stânga pentru că s-a ridicat prin crimă și vărsare de sânge conduse de acel nucleu Iliescu-Brucan-Roman, iar apoi au dat-o în cleptocrație. În primii 7 ani se dă ritmul și traiectoria unei țări care pentru România a fost una dezastruoasă. Cărțile mele despre asta vorbesc, despre crimele din `89, însă ce mă derajează e faptul că nu s-a făcut nimic să devenim o țară europeană cu o stângă europenă, nu una populistă și nonmitomană. Liderii de stănga de azi nu au o pregătire intelectuală cu au fost cei dinaintea lor, este adevărat că și ei erau rechini, dar nu au făcut niciodată deficite uriașe, țineau inflația. După guvernarea Isărescu din 2000, a venit Năstase care a ținut sub control măsurile economico-fiscale, nu a destabilizat țara în timp ce actualii guvernanți au destabilizat complet țara. Au destabilizat fiscal România, oamenii sunt mințiți că le vor crește salariile ca apoi să li se spună că le-au scăzut. PSD-ul era partidul stabilității până la încremenire, era chiar criticat pentru asta.

 A.P. Ce șanse considerați că are Partidul Național Liberal în fața PSD? Are vreo șansă de cîștig?

 G.C. Da are, însă PNL nu are o locomotivă așa cum era Iliescu pentru PSD sau Băsescu pentru PDL. PNL are o conduită onestă, după părerea mea , de vreo 2 ani de zile, dar din câte știu eu la momentula actual PNL are în sondajele reale undeva la 28 % în timp ce PSD-ul are undeva la 35-37 %, a pierdut vreo 7 procente, iar trendurile astea se accelerează pentru că situația este catastrofală, avem cea mai proastă guvernare din ultimii 28 de ani. În aceste condiții PNL are un discurs tot mai corect și mai aplicat și mai curajos, dovadă că se irită unii pe alții la Antena3. Au nevoie de o locomotivă, Orban are gradul lui de uzură și apoi trebuie să scape de dosarul asta de care cred că va scăpa (între timp dl. Ludovic Orba a fost achitat), dar dincolo de asta el este corect în postura lui, însă nu are forța, ar trebuui să fie mai prezent, să spună lucruri mai preganante pentru a rămâne în mintea oamenilor.

A.P. Considerația că are priză la public? La societatea civilă mă refer.

 G.C. PNL-ul cu actuala formulă de conducere, după ce făcut ceva curățenie că doar a zis Tăriceanu: ,,Lăsați corupții să vină la mine”, sigur curățenia trebuie continuată, dar a făcut și achiziții bune în ultima vreme, în ultimul an pentru partea de imagine, mă gândesc acum la Robert Sighiartău care nu are încă 30 de ani. Partidul a avut curaj să promoveze un asemenea tânăr într-o funcție atât de importantă de Secretar General.

 

terviurile Nota BN. Grigore Cartianu despre cărți, opoziție și atitudine civică (Partea a-II-a)

Interviurile Nota BN. Grigore Cartianu despre cărți, opoziție și atitudine civică (Partea a-II-a)

Publicată de Nota BN pe Duminică, 11 Martie 2018

 

M.S. Dle. Cartianu nu aș vrea să trecem mai departe fără a vă întreba despre Dacian Cioloș și partidul pe care dorește să-l înființeze. Ce șanse credeți că are acest viitor nou partid?

 G.C. Eu am o părere bună despre Dacian Cioloș ca și politician, dar nu cred că poate construi un partid, nu poate fi locomotivă chiar dacă are multe calități, nu cred că poate fi toată ziua prin județe construind filiale, pe de altă parte a pierdut 1 an, platforma lui a cam bătut pasul pe loc. A reușit să obțină un capital de 40% cu o guvernare onestă, atât de onestă încât oamenii lui au intrat în adormire. Poate era bine dacă mai guverna Ponta 1 an și oamenii ieșeau furioși la vot, iar noi acum aveam 4 ani de guvernare de dreapta și de dreptate, aș spune eu. Dacian Cioloș are o singură șansă, să meargă la PNL dar fără a fi o locomotivă, ci doar pe o poziție cheie sau la USR pentru că dreapta nu poate conduce cu un singur partid. Băsescu a fost singur care după mandatul de președinte ar fi putut conduce cu forță opoziția și astfel opoziția să măture PSD-ul. Din păcate Băsescu a avut un interes mărunt și meschin împreună cu Udrea și alți 2-3 care aveau probleme cu justiția și astfel și-a făcut praf cariera politică. Deși a făcut lucruri bune ca și președinte după ce și-a terminat mandatul a început să dea în politica externă și în justiție, urmând apoi să se autoizoleze. Deci Cioloș ar trebui cooptat de USR sau PNL, la USR ar crește procentul până la 17% mâine. Cele două partide pot conduce România poate într-un viitor apropiat, dar trebuie să fie mai maturi și mai înțelepți, mai responsabili. Pentru că dacă erau împreună în 2016, în București, Firea nu mai era primăriță ci era Nicușor Dan de al USR iar PNL ar fia vut 4-5 primari de sector. N-au făcut-o dintr-o prostie politică dând astfel șansă PSD-ului ceea ce pentru București este un dezastru. În concluzie PNL-ul este în creștere.

A.P. Discutând acum de societatea civilă credeți că mai poate ea schimba ceva în situația politică a țării?

G.C. Schimbă mentalități în primul rând, în politică.

Ați văzut că #Rezist a reușit să blocheze Ordonanța 13, sigur că bătălia este pe termen lung cu PSD conducând orașe și județe, dar societatea civilă obosește și ea la un moment dat, dar se regenerează și găsește resurse ca să fie prezentă, însă decizia politică este cea care contează până la urmă, iar mișcările astea civice trebuie să producă un spectru politic și o partcipare la vot mai mare astfel încât în 2020 să avem un parlament sănătos, majoritar unde se iau deciziile majore pentru țară și culmea, românii o dau în bară tocmai la parlamentare.

M.S. În lunga dumneavoastră carieră de jurnalist ați scris și despre fotbal și așa cum știm urmează alegerile la Federația Română de fotbal. Ce părere aveți vis-a-vis de asta? Cine credeți că are șanse să preia federația între Lupescu și Burleanu?

 G.C. Cred că va câștiga Burleanu, merg pe o anumită inerție a votanților care s-au obișnuit cu el. Cred că Burleanu și-a fidelizat diviziile mici, acolo sunt cele mai multe voturi. Degeaba Liga 1 este împotriva ta dacă ai sustinere la Liga a-2-a, fotbalul feminine sau fotbalul de sală.

M.S. Credeți că politicul va inflența din nou?

 G.C. Burleanu are suficienți aderenți în cluburile mai mărunte astfel încât să câștige.

 A.P. Aveți calitatea de jurnalist și scriitor de dreapta, politic vorbind, dar aveți și calitatea de membru al societății civile. Vă veți implica în următoarele alegeri?

 G.C. Sigur mă voi implica din calitatea de votant, nu știu sigur cu cine, dar voi vota dar niciodată partea cealaltă. Îi voi alege pe cei mai potriviți din spectrul dreptății. Data trecută am votat de pe listele PNL și USR. Fiica mea cea mare împreună cu toată clasa a votat cu USR, că așa e trendul. De aceea, PSD-ul a avut tactica parșivă de a merge în campanii cu cadouri sau ajutaore sociale.

A.P. Vă veți implica și activ în camapanie, respectiv cărți scrise, apariții TV, campanii, etc.?

 G.C. Da, mă voi implica atât cât pot și simt, trebuie și merită să îmi spun părerea, o voi face foarte tranșant, sunt destul de radical în privința asta. Nu cred în jumătăți de măsură, dacă e albă e albă, dacă e neagră, neagră să fie.

M.S. Dle. Cartianu, publicația nostră Nota BN vă mulțumește pentru amabilitatea cu care ne-ați acordat acest interviu, noi vă dorim succes în toate proiectele și multă sănătate.

terviurile Nota BN. Grigore Cartianu despre cărți, opoziție și atitudine civică (Partea a-III-a)

Interviurile Nota BN. Grigore Cartianu despre cărți, opoziție și atitudine civică (Partea a-III-a)

Publicată de Nota BN pe Duminică, 11 Martie 2018

 

Interviu realizat de: Mihai Sărmășan și Amalia Pop

Imagine şi fotografii: Maria Onofrei

 

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.