Publicația noastră, Nota BN, a realizat un interviu cu domnul locotenent Marius Rus, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, desemnat anul acesta comunicatorul anului în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
R.V. Bună ziua ,suntem la o nouă ediție a interviurilor NotaBN, iar astăzi îl avem invitat alături de noi pe domnul locotenent Marius Rus, purtator de cuvânt ISU Bistrița-Năsăud. Mulțumim că ați acceptat invitația noastră. Spuneți-mi vă rog cum funcționează sistemul de urgență în domeniul de siguranță în județul Bistrița Năsăud?
M.R Bună ziua,vă mulțumesc și eu pentru oportunitate. Este un sistem foarte complex, bineînțeles în mijlocul acestui sistem suntem noi ca și unitate, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița Năsăud. În jurul nostru ca și unitate fucționăm ca și o echipă alături de celelalte instituții care au atribuții în managementul în situațiilor de urgență. La majoritatea intervenților nu putem să gestionăm corespunzător singuri, de aceea avem nevoie și de o serie de parteneri, de colegii de la Poliție, Jandarmerie Salvamont, colegii de la Ambulanță,d ar și la nivelul autorităților publice locale. Mă refer la primării, unde funcționează acele servicii voluntare pentru situații de urgență care sunt primii noștrii parteneri când vine vorba de o anumită urgență din localitățile din care fac parte și care pot să asigure într-un timp foarte scurt intervenția.
Toate sunt coordonate din dispeceratul ISU-SAJ și atunci când situația o impune se întrunește Comitetul Judetean pentru Situații de Urgență în Bistrița Năsăud. Activitatea este coordonată de prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Fren,ț care împreună cu ceilalți factori de decizie alocă resursele necesare pentru sprijinirea populației. Acest comitet pentru situații de urgență județean a fost activitat de mai multe ori în acest an, știm foarte bine că au fost foarte multe inundații, multe probleme în județul nostru și s-a activat acest organism care este peste toate instituțiile.
R.V Ați pomenit de inundații… Ne spuneți din experiența dumneavoastră dacă sunt oamenii solidari în astfel de situații ?
M.R Am participat în calitate de observator la foarte multe situații de urgență, situație limită în care oamenii au avut de suferit, incendii, accidente, inundații cum spuneați și dumneavoastră. Am văzut de foarte multe ori oameni care au spirtul civic foarte bine dezvoltat și încearcă să ajute. În cazul situaților rutiere poți să oferi un ajutor, dar trebuie să ști să îl oferi corect, la incendii este foarte bine primită orice mână de ajutor, dar cel care vrea să ajute și nu are pregătirea necesară poate să se supună unor riscuri ieșite din comun, să își pună propria viață în pericol, situații care noi încercăm să le evităm. De aceea pentru toți cei care sunt interesați, că sunt elevi, studenți, etc….avem un program de voluntariat, după ce termină acest program de voluntariat și deja avem peste 200 de persoane care au urmat programul, pot să aleagă să facă voluntariat în cadrul unității noastre sau efectiv să dobândească niște cunoștințe.În general bistrițenii, îmi place să cred ca și ardeleni în adevăratul sens al cuvântului, sunt extrem de uniți când unul din semenii lor au nevoie de ajutor și sunt în situații limită, ne ajută și pe noi în activitatea noastră.
R.V Dincolo de acest program de voluntariat de care spuneați, nu credeți că ar trebui o educație timpurie organizată în școli ca ceva impus ?
M.R Nu credem, este absolut necesar să facem acest lucru, componenta preventivă unității noastre este foarte slab dimensionată, compartimentul pe care îl reprezint, cel de relații publice vine în permanență în sprijinul colegilor de la prevenire și face activități în învățământ. Am fost de la cei mai mici până la elevi de liceu, pentru fiecare întâlnire a trebuit să ne adaptăm limbajul și modul de abordare ca să ne facem înțeleși. Sunt foarte de acord cu ce ați spus, ar fi o idee pe care domnul secretar de stat o promovează în ultima perioadă în spațiul public, de a introduce cursul de prim ajutor în programa orelor facultative, ceea ce ar fi de bun augur. Pe lângă ce propunem pe partea preventivă insistăm pentru o scurtă prezentare a modului în care se acordă primul ajutor corect și să știți că de cele mai multe ori, aceea parte are cel mai mare impact. Aceste activități practice expuse într-un mod intercativ, astfel încât să putem face un dialog cu cei care ne ascultă și să le stârnim curiozitatea și imaginația. Acest timp de abordare e cea mai bună reflexie și cel mai bun feed-back care ne încurajează să facem astfel de activități.
R.V Din punct de vedere al frecvenței intervenților, este Bistrița-Năsăud un județ cu probleme, cu interventii mai multe decât celelalte județe?
M.R Județul Bistrița Năsăud este un județ agitat dacă ar fi să urmărim presa locală și națională, pentru că din păcate, nu de puține ori deschide rubricile de știri, nu neapărat într-un mod plăcut pe evenimente tragice care afectează familii și comunități. Raportat la numărul de locuitori, numărul evenimentelor per asamblu a situațiilor de urgență este mare ,raportat la numărul de intervenții pot să vă spun că în anul 2018 am avut peste 11.000 de intervenții. În funcție de anumite perioade ale anului, de exemplu august, când foarte mulți se întorc acasă la familii sau în perioada sărbătorilor, populația crește, într-adevăr incidența acestor evenimente de situații de urgență, nu neapărat accidente, în general crește .
Avem o mediei de 35-40 de intervenții pe zi, bineînțeles ponderea cea mai mare este dată de cele asigurate de echipajele SMURD, ma refer la echipajele medicale. Un factor care poate să determine această creștere a numărului de intervenții, este și DN 17 care face legătura între Transilvania și Moldova, care este extrem de tranzitată această rută, nu nepărat bistrițenii sunt implicați în evenimente rutiere, iar de aici apare un număr mare de accidente soldate cu pierderi de vieți omenești .
R.V Care sunt elementele cheie în cazul unei intervenții ?
M.R Munca în echipă, nu putem face absolut nimic singuri la nivel de unitate care suntem dependenți într-un mod constructiv dacă vreți de colegii de la ambulanță care ne ajută foarte mult la dispecerizarea evenimentelor medicale și nu numai .Fără colegii de la nivel local, de la nivelul comunelor care practic cunosc cel mai bine zona în care locuiesc clar avem cele mai bune rezultate. Comunicarea își face loc în domeniul meu de activitate, trebuie să știm în orice moment pe cine ne bazăm, cine este disponibil, ce resurse are și cine te poate sprijini. Dacă ar fi o situație de amploare mare, noi la rândul nostru trebuie să știm să comunicăm la omul superior, să putem să solicităm sprijin colegilor din județele din jur. Munca în echipă și comunicarea cred că sunt două elemente cheie esențiale în activitatea noastră.
R.V Care sunt obictivele ISU Bistrița Năsăud pe viitor ?
M.R Să fim cât mai buni și asta doar cu pregătir se poate. Avem o serie de concursuri între pompierii din țară și între pompierii voluntari. Pentru aceste concursuri este nevoie de multă pregătire care are și aplicare în intervențiile noastre. Pe lângă partea de pregătire pentru concurs, când nu avem intervenții la fel ca și în medicină sau ca în orice alt domeniu, trebuie să aprofundăm, apar tot felul de noutăți și trebuie să fim la curent cu tot ce se întâmplă. Din punct de vedere al condițiilor, ați văzut că suntem într-un șantier în ultima perioadă, încercăm colegilor noștri să creem un loc de muncă plăcut, agreabil, cu toate condițiile ca ei să aibe toate motivele să se pregătească cât mai bine .Am primit fonduri europene, iar cu sprijinul Consilului Local, al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud am primit o serie de echipamente care ne ajută să facem față cerințelor.
R.V Vă mulțumim .
M.R Și eu vă mulțumesc.
Interviu realizat de: Raluca Vasiluț
FOTO și VIDEO: Maria Onofrei Burisuc