ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA, OPINII

Interviurile Nota BN. Părintele protopop Alexandru Vidican despre Sărbătoarea de Paști, tineri, smerenie și rolul social al bisericii creștine. FOTO și VIDEO

Cu doar câteva zile înaintea Sfintei Sărbători a Paștelui, echipa publicației noastre a realizat un interviu cu Părintele protopop Alexandru Vidican.

M.S. Bună ziua doamnelor și domnilor! Ne aflăm la un nou interviu Nota BN, de această dată cu Părintele protopop Alexandru Vitican. Bună ziua, Părinte, mulțumim că ați acceptat invitația noastră.

A.V. Bună ziua!

M.S. Ne aflăm preajma celei mai înseamnate sărbători creștine. Cum sunteți în acest an? Este prezentă lumea la biserică mai mult decât în alte perioade ale anului?

 A.V. Creștinii se pregătesc de marea sărbătoare încă din urmă cu 6 săptămâni când încep să urce drumul Golgotei spre învierea Mântuitorului. În această perioadă sunt îndemnați să se spovedească, să se împărtășească, să se împace cu Dumnezeu, pentru a fi cu adevărat liberi. Suntem cu adevărat liberi atunci când suntem împăcați cu Dumnezeu, cu unii și cu altii, de aceea pregătirea, în special pentru bucuria învierii începe mult mai înainte decât cu o zi sau două înainte de Paște. Ne aflăm în Săptămâna Mare, iar creștinii au parcurs drumul postului mare cu micile sacrificii care cât au putut, fiecare cum a reușit cu postul ochilor, al sufletului, al mâinilor și al picioarelor. S-au spovedit până acum foarte mulți oameni și spre surprinderea noastră foarte mulți tineri. Au venit în special copii de școală, în special prin grija dascălilor, nu neaparat doar cei de Religie, dar și a dăscălilor buni care i-au adus pe copii la școlă învățându-i pe copii că venind la biserică devii un om mai bun și un cetățean mai bun.

M.S. Părinte, considerați că rolul bisericii a rămas unul activ pentru că noi muritorii de rând, cum se spune, observăm că da! Ca și reprezentant al bisericii dumneavoastră ce spuneți?

 A.V. Biserica este formată nu numai din creier, ci și din credincioși așa că și noi și dumneavoastră suntem biserica. Noi care venim în fața altarului și îndemnăm din cuvintele Mântuitorului, și credincioșii trebuie doar să își deschidă sufletul pentru a primi învățătura de credință. Toți avem o îndatorire, noi de a îndemna și de a fi exemplu pentru credincioși, iar ei de a urma turma Domnului și atunci se poate spune că biserica își îndeplinește rolul, cel care este pregătit prima dată de mamă, de părinții de acasă, îl continuă școala cu dascăli buni și credincioși, iar apoi îl menține biserica așa cum se menține o flacără vie. Fără perceptele morale orice societate se duce de râpă. În vremea asta tehnologică în care avem impresia că am făcut într-adevăr un progres extraordinar, dar dacă rămânem doar pe butoanele calculatorului nu este suficient. Nu este suficient să ne îmbogățim doar cunoștințele tehnice și să sărăcim sufletul de morala creștină care a fost întotdeauna ca un aluat de pâine care a dospit în sânul acestui neam românesc de când s-a născut ca popor.

 M.S. Ce îi îndemnați pe tineri să facă? În momentul de față tinerii au acces la toate informațiile și oarecum viitorul lor este influențat de asta. Ce le recomandați?

 A.V. Să facă ceea ce le spune inima și mintea, dar după ce au facut-o să aibă mulțumirea că au făcut ceea ce trebuia să facă pentru că dacă au făcut doar ceea ce le-a dictat mintea s-ar putea să vedem tot mai mulți părinții plângând din cauza faptului că copiii lor s-au îndepărtat de bunele moravuri. Când erau mici își spuneau rugăciunile mergeau la biserică, dar crescând s-au înstrăinat cu totul. Dar, iată că atât părinții vor plânge, și tinerii nu vor culege mulțumirea sufletească și vor sărăcii societate românească.

Interviurile Nota BN. Părintele protopop Alexandru Vidican despre Sărbătoarea de Paște, tineri, smerenie și rolul social al bisericii creștine (Partea I)

Interviurile Nota BN. Părintele protopop Alexandru Vidican despre Sărbătoarea de Paște, tineri, smerenie și rolul social al bisericii creștine (Partea I)

Publicată de Nota BN pe Joi, 5 aprilie 2018

 

 M.S. Părinte, considerați că biserica își poate extinde activitea? Își poate asuma și rolul de factor activ în societate?

 A.V. A fost întotdeauna eclipsată doar de perioada comunistă, și spun întotdeauna pentru că prin biserică s-au înființat primele orfelinate. În sec. IV, Sfântul Vasile Cel Mare a făcut primele orfelinate în care a adunat și bătrânii singuri, copiii și săracii, de aceea ele sunt numite și vasiliane. Asta s-a întâmplat, dacă facem referire la poporul român, până în vreme lui Cuza când acesta a intervenit și a făcut el înstituțiile de ocrotire socială. După 1989 biserica și-a regăsit dimensiunea socială astfel încât astăzi putem spune că în deplină libertate biserica este prezentă în școală, în armată, în penitenciare și toate celelalte instituții sociale. La ora actuală protopopiatul Bistrița are 3 cămine pentru persoane vârstnice, la Cușma, Târlișua și Maieru. La nivel de episcopie a Vadului, Feleacului și Clujului de care aparținem prin inițiativa preaînaltului mitropolit Andrei avem peste 50 de astfel de instituții sociale în care primează dragostea pentru aproapele nostru. Până nu de mult ne foloseam de acel citat biblic, desigur din smerenie ,,Să nu știe stânga ce face dreapta”. A venit vremea să spunem și să arătăm ce face biserica. Este ca și un clopot, ca și un ecou pentru tine căruia trebuie să-i răspunzi și de a răspunde acestor chemări de ajutor pentru semenii noștri. În Vechiul Testament erau nenumărate porunci, peste 600, pentru că vine Mântuitorul și schimbă mentalitate poporului evreu și condensează poruncile în 10 iar cele 10 în 2 porunci și cele 2 porunci în 1. Iar la întrebarea – Care este cea mai mare poruncă din lege?- ,,Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta și pe proapele tău ca pe tine însuți” ori biserica asta face, iubește pe semenii săi, pe omul aflat în nevoie într-un fel sau altul, îl ia îl protejează, se roagă pentru el și face ceea ce poate să facă. De aceea, biserica are un rol atât filantropic, cât și social mai ales după libertatea anilor `90.

M.S. Părinte, observăm cu toții că în municipiul nostru se construiesc în continuu biserici. Sunt ele multe, puține din punctul dumneavoastră de vedere? Ar mai trebui construite?

 A.V. Nu cred că ar mai trebui construite însă toate cele 4 bisercii aflate în șantier au fost ridicate la solicitarea credincioșilor, deci spun în deplină libertate că în acest moment avem peste 14 biserici în Bistrița comparativ cu anul 1989 când existau doar 2 biserici. La solicitarea credincioșilor ultima parohie înființaă este cea dintre linia de cale ferată și Drumul Cetății și poată hramul sfântului Pahonie de la Clevie. Nu construim bisercii de dragul de a le vedea goale și neterminate, ci pentru că credincioșii să fie acolo. Credincioșii solicită și preasfințitul răspunde acestor chemări. Sigur, eforturile sunt mari dar orice început are și finalitate.

Interviurile Nota BN. Părintele protopop Alexandru Vidican despre Sărbătoarea de Paște, tineri, smerenie și rolul social al bisericii creștine (Partea a-II-a)

Interviurile Nota BN. Părintele protopop Alexandru Vidican despre Sărbătoarea de Paște, tineri, smerenie și rolul social al bisericii creștine (Partea a-II-a)

Publicată de Nota BN pe Joi, 5 aprilie 2018

 

M.S. Părinte protopop, ce proiecte are protopopiatul pe care îl conduceți?

 A.V. În primul rând vrem să intensificăm activitățile cu tinerii pentru că în viziunea noastră și a părinților tinerii sunt extrem de valoroși pentru că pe mâinile lor vor sta crucile responsabilitățiilor. Avem Asociația Tinerilor Ortodocși și avem un inspector care se ocupă cu activitatea tinerilor așa cum avem un centru pentru tabere creștine. Cel mai important centru de acest tip, la nivel local este cel de la Sîngeorz-Băi unde nu numai că se roagă dar fac și sport sau diverse îndeletniciri care se pretează unui tânăr care trebuie să crească frumos. Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei are o carte cu un titlu sugestiv ,,Mai putem trăi frumos?” iar noi spunem că DA. Îmi aduc aminte că în urmă cu ceva timp era adusă o acuză la adresa internetului pentru că tinerii aveau acces la ceea ce nu aveam noi ca și părinți pentru a-ți otrăvii sufletul, la întrebarea ,,-Este internetul bun sau rău?”- Înaltpreasfințitul Bartolomeu, fie-i veșnică pomenirea, spunea:,, -Internetul este bun, comanda este în mâinile noastre.”

 M.S. Discutând de aceste activități, considerați că biserica are nevoie de reforme și de o adaptare la dinamica vieții sociale și culturale?

 A.V. Biserica se adaptează din mers, este adevărat că mai sunt acuze că slujbele noastre sun cam lungi, dar biserica a păstrat, chiar dacă este conservatoare, a păstrat tradiția din primele veacuri creștine, Sfânta Liturghie și toate celelate. Se mai poate ajusta pe alocuri pentru a nu plictisi, pentru a nu abuza de răbdarea credincioșilor, dar slujbele pentru cununie, botez rămân în centrul acestor slujbe în care esența este aceeași. La întrebarea adresată de către cineva părintelui Teofil de la mânăstirea Sîmbăta, Dumnezeu să-l odihnească pentru că este plecat spre cele veșnice, era nevăzător din naștere, întrebări legate de faptul că sunt prea lungi slujbele ortodoxe el raspundea în felul următor: ,,- Dragă nu sunt lungi, răbdarea ta e scurtă .”

 M.S. Părinte, ne aflăm doar cu câteva zile înainte de Sărbătorile Pascale, ne puteți transmite un mesaj atât nouă, cât și cititorilor publicației noastre în prag de mare sărbătoare?

 A.V. Să ne bucurăm cu toții de acest Mare Praznic și așa cum spune un cântec religios pe care noi îl cântăm la slujbele din această săptămână, să ne iubim frații chiar și pe cei care ne urăsc pentru că: ,,Hristos a Înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le”. Acesta este imnul bucuriei și piatra birunței asupra morții. Mormântul gol de pe Golgota este un răspuns la ceea ce se întâmplă cu noi când plecăm din această lume. Iată ce se întâmplă, dacă Hristos a înviat din morți înseamnă că și moșii și strămoșii noștri vor învia. Cel mai mare câștig pe care ni l-a adus Isus Hristos nu a fost neapărat prin moartea sa, ci mai degrabă prin învierea sa din morți și să spunem tuturor să fie pe masa sufletului numai veselie și bucurie duhovnicească.

M.S. Părinte protopop vă mulțumim pentru aceste cuvinte frumoase și pentru că ați acceptat invitația de a participa la acest interviu. Vă dorim atât dumneavoastră, cât și familiei și enoriașilor dumneavoastră Sărbători Pascale fericite, iar cititorilor noștri le dorim Paște Fericit și ne vom revedea, cu siguranță la o nouă ediție a interviurilor Nota BN.

Interviurile Nota BN. Părintele protopop Alexandru Vidican despre Sărbătoarea de Paște, tineri, smerenie și rolul social al bisericii creștine (Partea a-III-a)

Interviurile Nota BN. Părintele protopop Alexandru Vidican despre Sărbătoarea de Paște, tineri, smerenie și rolul social al bisericii creștine (Partea a-III-a)

Publicată de Nota BN pe Joi, 5 aprilie 2018

 

Interviu realizat de: Mihai Sărmășan

Imagine şi fotografii: Maria Onofrei

Transcriere text-video: Amalia Pop