OPINII

Interviurile Nota BN. Rareș Bogdan despre tradiții, sărbători și respect pentru semeni. VIDEO

De Sfintele Sărbători de Paște, publicația noastră Nota BN, vă oferă un interviu-eveniment cu Rareș Bogdan, candidat al Partidului Național Liberal la alegerile europarlamentare din data de 26 Mai.

M.N. Rareş Bogdan, suntem  în sediul PNL, multă lume a fost uimită de pasul facut de tine. În același timp am o grămadă de prieteni care ar vrea să cunoască dimensiunea ta personală, pentru că cea politică a fost văzută foarte bine în ultima perioadă. Ești vârf de lance, ai energie debordantă și lucrul acesta contează pentru mobilizarea trupelor pentru energizarea echipei partidului. Dar aș vrea să fim în preajma acestor sărbatori minunate pascale într-o dimenisune personală, suntem amândoi transilvăneni. Ce a însemnat pentru tine copilăria în Alba, ce a însemnat această experință, întâlniri cu foști deținuți politici, povestirile de seara cu bunicul, ce au fost toate aceste lucruri pe care le-ai primit? Suntem în primul rând rezultatul investiții de încredere a celor care ne-au întâlnit prima oară în viață, ce ai primit?

R.B. Cred că 70-80% din ce sunt eu astăzi e datorită părinților mei, bunicilor, familiei mele, celor șapte ani de acasă și educației ulterioare până la 18 ani de când am plecat. Nu cred că un tânăr reușește în viață fără a avea această legătură fantastică, părinți, școală, biserică, pentru că în Ardeal, defapt în toată România, nu doar în Transilvania și în Moldova în sud, contează enorm câteva lucruri: contează cine ești, de unde vii, spre ce te întrepți, contează cum arată o zi dacă ai o carte în casă sau ai niște cutii de Coca-Cola sau de whisky. Dacă duminca sau sâmbăta depinde de fiecare de confesiunea, de religia pe care o are, o petreci la sfânta biserică. Eu am trăit într-o familie de creștini cu bunici care m-au învățat la 4 ani, Născătoarea, Îngerașul meu ,Tatăl Nostru, cu Postul Mare şi cu postul Crăciunului ținute foarte strict. Pentru noi, copiii, doar miercurea și vinerea, pentru ceilalți copii toate zilele, ultima Săptămână Mare într-un mod cât se poate de serios, drastic, toate erau duse de către bunicul meu.

M.N. Spune-ne câte ceva de bunicul tău, a apărut de multe ori imaginea asta?

R.B. În primul rând, un om care a trăit printre cărți, care a fost luat de comuniști, bătut, care a albit într-o noapte pentru că seara, după amiază i-au scos dintr-o curte de ghiaburi spuneau comuniști, bolsevisti, au scos presa de ulei, batoza, caii pe care îi adora, animalele dintr-o gospodărie de țăran fruntaș nu de altceva. I-au luat până și stupii de albine, bunica era cu cele două fete, mama și cu sora ei mai mică, una avea 1  an,  cealaltă 4 ani … erau pe scările de la bucătăria de vară. Bunica era cu bunicul de la 16 ani, îl cunoștea foarte bine, ea rămăsese orfană de la 12 ani, o fată bogată, bunicul un om frumos și deștept, bunica o fată foarte frumoasă şi foarte bogată. Era cea mai bogată, rămăsese din cauza unui accident fără ambii părinți, practic crescuseră singură ceilalți trei frați de la 12 ani.

O maturizare bruscă, la 16 ani se căsătorește cu bunicul meu, care era un șmecher făcuse școala de ofițeri, la Breaza, născut în anul 1920 imediat dupa Marea Unire el se chema Valer Morar. Un om minunat, care mi-a dat enorm din ceea ce sunt astăzi pentru că era un luptător, un om care a refuzat să creadă că comunismul va pune mâna pe România. Că bolsevisti câ vor câștiga, îi jignea într-un mod incredibil, spunea că sunt cei mai sărăntoci, cei mai ticăloși din fiecare sat, cuvintele sale erau foarte dure.

Bunicul în aceea seară când le-a scos toată agoniseala adunată de o viață, a avut un regret major, pe care mi la povestit până în ultima clipă când eu îl bărbeream pe patul de spital, el a murit în 1993 și era incredibil modul care îmi spunea așa, nici până astăzi nu îmi dau seama dacă am făcut bine sau rău, avea o pușcă cu două țevi, cu țeavă scurtă și o toporișcă, o halebartă așa ca a lui Mihai Viteazu pusă la grindă, știa dacă pune mâna pe ele din cei nouă care îmi scoatea lucrurile din curte patru cinci aș fi rezolvat.

Dar bunica mea care îl cunoștea foarte bine și era unicul om care l-am cunoscut în viață care nu rostit un cuvânt urât de nimeni, a trăit până la 92 de ani, nu am văzut așa ceva în viața mea nu cred că mai există așa ceva sa nu zică un cuvânt rău despre cineva niciodată. Bunica mea a simțit și a trimis-o pe mama mea și l-a prins după picior ,era chestiune de secundă ca el să fugă să pună mâna pe pușcă să pună mâna pe toporișcă  ca să intre între cei care îi scoateau lucrurile afară. La oprit ,cunoscându-l foarte bine, bunicul nu a iertat-o niciodată deși știa că a facut un lucru bun,mi-a spus pe 3 martie 1993 “Nu știu dacă a procedat bine sau rău,,adică până în ultima clipă nu era convins pentru faptul  că nu a intrat în ei faptul că nu și-a apărat în forță proprietatea, a fost marea lui dilemă.Un om cu părul creț și negru, splendit într-o singură noapte de la ora 18 până dimineașă la ora 06 a albit. Culmea e că el  fusese liberal, adept al partidului liberal ,străbunicul din partea tatălui de asemenea a fost tot liberal ,a fost chiar șef de plasă la Aiud ,Ilae Bogdan un om cu niște mustăți lunigi,care fusese luat prizonier de ruși,care venise cu picioarele înghețate din Siberia deci a stat în lagăr.Un om destul de bogat,de la care am și reușit să moștenim,faptul că el și bunicul meu nu au cedat niciodată ,semnat cu colectivul nimic.

Noi ne-am luat înapoi păduri,vii ,case,în casa noastră au facut sediul colectivului ,ei au mutat din casa care o construiseră în casa de vară ,iar în casa lor au venit cinci familii după care au transformat în sediul colectivului.Oamenii cu stare dar cu frică de Dumnezeu,eu am învățat un lucru ,că în viață nu poți să faci nimic fără Dumnezeu.

Îmi amitesc și acum ,cum în fiecare duminică ne lua de mână și ne ducea la biserică era o chestie sfântă,bunicul avea loc în strană în partea dreaptă ,în față era locul care îl avuse și bunicul lui pe care îl avem și acum în bisericuța din deal .

M.N   Cum se numește și localitatea ?

R.B  Uioara de jos Ocna Mures,defapt e un cartier astăzi a Ocna Mureșului ,nu are o primărie,e un cartier al orașului ,un oraș cu atestat de 2000 de ani cu mine de sare,exploatate de romani,de austro ungari,o splendoare dar facută parf de comuniști.Iar astăzi cu o emigrație de 22.000 de locuitori ,undeva la 3000-4000 sunt plecați în Spania,Italia .Când mă duc de paști la mormintele bunicilor mei  și mă duc să vizitez casele lor,mă duc la mama la tata și pe străzi sunt mai multe mașini de Italia,Spania ,Austrita de Franța ,Germania decât de Roamânia este incredibil.

M.N  Ai făcut școala la Cluj la liceul Lucian Blaga, Rares Bogdan

R.B  Mergeam de fiecare dată ,apropos  de Lucian Blaga,mergeam de fiecare data ,în fiecare an la Lancra cu școala ,deci de 1 decembrie mergeam la Alba Iulia.

M.N  Sunt locuri sfinte pentru ardeleni ,știm asta pentru că amândoi venim din ardeal ,eu am copilarit la poalele munților Apuseni ,dar în versantul Zărand,si cu toți ne întâlneam pe platoul,vârful Găina.

Vreau să te întreb acum ,recunoaște Europa este și ea într-o frământare ,priviind identitatea ,rădăcinile .Ce crezi tu că pierd cei care nu au parte de acestă experință care tu ai avut-o în abudență în copilărie.Întâlnirea cu martorii pentru libertate ,cu crendința viie ,cu o mama o bunică de excepție. Ce pierdem noi când întoarcem spatele acestei lumi?

R.B  Sunt câteva chestiuni care sau schimbat și sau schimbat trebui să recunosc în ultimii 3 -4 ani ,unul care a schimbat percepțile ,este unul din politicieni tăi preferați  pentru care am avut dispute cu membrii platoului infinite,Donald Trump .Dar s-a întâmplat în ultimi  3 – 4 ani ,oamenilor nu le mai este frică să vorbească de identitate ,de națiune ,tradiții ,rădăcini,dacă acum 5 ani noi vorbeam despre neam ,națiune ,tradiție,patriotism toate lucrurile astea păreau de suete ,păream că suntem niște radicali,retrograzi .

Ei bine în momentul ăsta Europa se întoarce la aceste valori ,Europa realizeză și  spunea foarte frumos Manfred Weber care va fi viitorul președinte al comisei europene ,care spunea că Europa este construită pe turlele bisericilor din fiecare sat ,care este un continent creștin.Când o spune un politician de anvergura lui Manfred Weber și o spune la București cu viziunea unui om care va ocupa funcția de comisar  European.Vă da-ti  seama ca pentru mine este o mare mare bucurie ,ce diferență colosală se vede că români ,momentul când le vorbim piața sfatului din Brașov ,în piața operei din Timișoara la Craiova,când le spuneam românilor de neam,țară  când vorbim de Stefan Cel Mare când vorbim de cuvintele lui Mihai Viteazu ,le-am spus craiovenilor despre cuvintele lui Mihai Viteazu ,au plans în masă au ridicat lucrurile,când am spus că ‘’O țară avem  și un crez,treziți-vă ,că am dormit destul,,pur și simplu i-am văzut luminați șa față ,sigur le vorbisem și de cei răi care le conduceau regiunea și au reacționat cu nervozitate tipic oltenească. Când le-am amintit de valori a contat ,valorile contează tot mai mult ,viața românului nu e departe ceea ce a însemnat câteva elemente cheie în devenirea fiecărei familii.

Acum 5 ani dacă spuneai intr-o piață publică sau emisiune tv ,abia astept să mă duc sa iau lumină de sfintele paști,sau să mă duc la slujbă din joi mare,retrogat ,conservator ,iar acum lumea se uită și spune că nu poți să construiești o lume deschisă,europeană făra a avea valoarea fundamental.Iar fără creștinism nu exita acest continent ,această țară dacă era departe de valorile creștine nu putea să dănuiască. Iar acum lume se trezește ,este incredibil .

M.N  Este vorba despre a fii si despre a avea ,e bine să ai deci proprietatea trebuie apărată,precum bunicul odinioară,dar este important să ai și o identitate precum bunica care a știut să salveze etica creștină în ultima secundă.

R.B. Este o chestiune pe care pe mine mă bucură pentru că nu ține doar de regiuni nu ține doar de zona  mănăstirilor din Bucovina,nu ține doar de zona mănăstirilor splendide din Oltenia sau de cele din Transilvania,nu ține doar de zonele rurale,ține de marile orașe,mesajele acestea sunt gustate,sunt primate cu căldură în București,în cartierul Militari sau Ferentari .Sunt primate cu căldură în Cluj,în Brasov ,în Ploiești și asta înseamnă o întoarcere .Nu poți să uiți niciodată din ce neam faci parte.Neamul este o chestiune vitală pentru devenirea unei țări, națiunea,poporul acesta,înaintașii,tradițile,firul rosu al acestui popor,nu poți să stai deoparte de el,nu poți să uiți ce-au însemnat de-a lungul timpului și să spui noi am fost niște nimeni în drum,nu contează cine suntem.NU. Contează.Și vă spun ceva Mihai.Și de asta sunt convins că noi ne vom regăsi și tu vei fi in parlamentul României  și apoi ne vom lupta împreună în Europa,pentru că vei intra în adunarea parlamentară a consiliului Europei și ne vom bate  împreună pentru a arăta că oamenii   occidentali,cu viziune total occidentală,școliți afară,deschiși complet la politica europeană,politica americană  nu-și uită originile,eu sunt convins dacă eram amândoi în situația de a fi un europarlamentar un membru al adunării parlamentare ,ne urcam intr-un avion și mergeam la domnul Cunz și reușeam să îl convingem că face o greșeală fantastică în momentul care face diferențieri pe alocațiile copiilor.

De ce copii românilor din Austria să primească alocația la valoarea din România să primească 300 de lei și de ce să nu primescă alocația la valoarea pe care o primesc poloneji prezenți de 350 de euro sau 420 ?

M.N  Mai ales că românii vin cu etica muncii vin cu atitudinea creștină din țara aceea  și construiesc o civilizație europeană.

R.B  Uite un om care apare cu un discurs extremist  aparent ,sigur are poziționări ,Salvini e ministrul de interne al foarte  puternicului lider la liga nord,care va câștiga alegerile europarlamentare  din Italia , în momentul care ambasadorul nostru la Roma ia explicat –Vrei să îndepărtezi  1,800.000 de români ,vrei mai bine populație din central Africi sau din Orientul Mijlociu ,sau te simți mai aproape de cei care au credință ca și tine.El la rândul său a făcut un gest mizerabil pe 5 decembrie ,cu mașinile românilor cu asigurările  românilor de acolo. Iarăși un gest care era orientat  exclusiv  românilor,gesturile de acest gen ale unor politicieni de tip  Kunz ,un urmaș neclar și o copie palidă a unui extremist al Austriei ,acești politiceni care aparent sunt împotriva imigrației, iar împotriva imigrației românești  sau împotriva românilor de acolo trebuie contrazisă cu argument care să aibă curaj să se bată pentru țara lor.

Ce vor face românii dacă Brexit-ul va fi pus în aplicare, ce se va întâmpla cu 700.00 de români?Ce vom face noi Mihai cu frații noștri din Bucovina de nord cu frații noștri din Basarabia sau din Valea Timocului ? Îi lăsăm acolo abandonați sau îi apărăm?

M.N  Numai identitatea te face să lupți pentru ei și îți mulțumesc  Rareș Bogdan pentru această pledoarie . În felul acesta cei care ne-au urmărit și-au dat seama că avem un vârf de lance în lista PNL  care cu adevărat simte românește și respect fără nici o fățărnicie rădăcinile Europei nu numai a Europei de Est a Europei  în ansamblu .

R.B Mihai,de căte ori am venit  și am călătorit în toată lumea prin Asia ,Africa de Sud  am călătorit peste tot ,când am aterizat la Atena sau la Roma mi-a venit să plâng,când veneam din Asia că vin acasă ,că Europa este unică,iar România în Europa are un rol de mii de ani nu de azi ,nu poți să uiți lucrul ăsta.

De asta mă doare că stânga demonizează Europa ,cum să demonizezi locul de unde ai devenit ca națiune  ,unde tu ai avut ca înaitași pe care iai rostit aici în legătură direct cu Veneția ,Roma,Viena cu Parisul ,pai tu asta faci?

M.N  La Putna vedem goticul pe care Ștefan la adus la Mogoșoaia ,vedem Europa în arhitectura Italiană pe care a dus-o Brâncoveanu .Dragi prieteni aveți un European în fața și un roman cinstit Rareș Bogdan.

Interviu realizat de Mihai Neamțu