DIN TRANSILVANIA

Interviurile Nota BN. Secretarul Primăriei Bistriţa, Floare Gaftone, despre relaţia cu cetăţenii, politică şi viitor. FOTO și VIDEO

Secretarul Primăriei Bistrița, Floare Gaftone a răspuns unor întrebări redacției noastre înainte de sărbători.

Mihai Sărmășan: Buna ziua, doamnelor și domnilor, ne aflăm la o nouă ediței a interviurilor NotaBN suntem în prag de sărbători și avem plăcerea să o avem invitată, de această dată, pe secretarul municipiului Bistrița, pe doamna Floarea Gaftone.

Floare Gaftone: Bună ziua tuturor!

M.S. Doamna Gaftone, vă mulțumim frumos că ați acceptat invitația noastră, acum în prag de sărbători. Sunteți de 15 ani la Primăria Bistrița, sunteți mulțumită de activitatea pe care ați făcut-o aici?

F.G.  De Crăciun vor fi 16 ani de când lucrez ca secretar al Municipiului Bistrița, practic de când a fost emis ordinul prefectului de numire, după câștigarea concursului. Dumneavoastră știți că eu am mai lucrat ca secretar al municipiului Vatra Dornei, pentru o perioadă de 7 ani. Si iată că am revenit acasă după o perioadă în care și eu și soțul meu am lucrat la Vatra Dornei.

M.S. Poate avea un secretar satisfacții pe o asemena funcție?

F.G. Eu zic că poate și trebuie să aibă, este o funcție frumoasă care aduce și satisfacții. Vă destăinui că în urmă cu câteva zile am găsit un ziar din Vatra Dornei. Ce scria un ziarist în luna în care eu mi-am luat rămas bun de la colegii de acolo? Spunea: după Anul Nou, doamna secretar Gaftone, ne părăsește, transferându-se în locuri apropiate sufletului său, ale Ardealului natal.Suntem convinși că la Bistrița, unde va îndeplini începând cu ianuarie, funcția de secretar al municipiului, în orașul atât de drag ei, pe care l-a socotit întotdeauna capitata lumii, va deveni în scurtă vreme omul cu intervenții hotărâtoare, în imaginea și în emanciparea localității. Foarte frumos au spus că am considerat Bistrița capitala lumii. Când eram la Vatra Dornei, dădeam mereu exemplu pozitiv municipiul Bistrița, un oraș drag sufletului meu.

M.S. În calitatea dumneavostră de secretar ce ați schimba în legislația națională?

F.G. De modificări legislative nu ducem lipsă, știți și dumneavoastră, că ați fost consilier local, legislația în România se schimbă foarte des. Nu întotdeauna, trebuie să recunoaștem, că în bine. Cu toții am așteptat ani buni un Cod administrativ, dar iată că nu îl avem nici de această dată, Curtea Constituțională a considerat că nu respectă rigorile legii, privind procedura de adoptare el a fost respins, va reintra într-o analiză. Eu nu pot decât să mă bucur că va fi aprofundat, recent colegii din Asociația Secretarilor de municipii m-au desemnat într-un grup de lucru alături de președinți, vicepreședinți, secretarul general al capitalei și un avocat din partea Asociației secretarilor de municipii să fim parteneri de dialog cu decidentul politic ca să venim cu un Cod administrativ mult mai clar, mai conscis, mai lucrativ și poate în beneficiul funcționarilor și a cetățenilor deopotrivă.

M.S. Ce legi considerați că sunt greoaie pentru o administrație eficientă?

F.G. Acum în prag de sărbători nu o să facem o trecere în revistă a legislației greoaie, o să plictisim cetățenii, însă toată lumea și-ar dori mai multă autonomie, mai multă descentralizare, dar știm cu toții că autoritatea cea mai aproape de cetățean, poate să ia deciziile cele mai bune. Dacă ne uităm la orizont, la București, trebuie să vină o normă metodologică, niște instrucțiuni, nu este în beneficiul cetățeanilor pentru că nu poți să acționezi cu operativitate.

M.S. Cum vi se pare faptul că foarte aproape de noi, la primăria Cluj Napoca, peste 30 de documente, avize, certificate de urbanism se pot obține online? Pe când așa ceva la Bistrița?

  1. G. Aveți dreptate, este vorba despre ordonanța 100 din 2016 apărută în timpul guvernului tehnocrat , care obliga autoritățile locale să emită aceste documente, certificate de urbanism și autorizații de construire online. Însă spre regretul nostru, această ordonanță a fost respinsă de parlamentul nostru motivat de faptul că se va pregăti un cod urbanistic. Localitățile care au declanșat din timp, precum Clujul și alte localități, emit aceste certificate și autorizații online. Dacă ordonanța 100 a fost respinsă această procedură nu a fost pusă în aplicare la Bistrița. Dar sperăm să avem și aceste avize online, poate și semnatura electronică, toate elementele moderne.

M.S. Ce ar putea să facă primăria Bistrița pentru ca cetățenii să economisească bani și timp pentru a obține mai rapid astfel de documente.

F.G. Da, este foarte frumos spus, timpul înseamnă bani până la urmă, și cum spuneam mai devreme,dacă procedura va funcționa online, dacă petițiile,  avizele, autorizațiile, semnatura electronică vor funcționa online, sigur că cetățeanul va face economie de timp. Dar să știți că și prin modul de administrare a patrimoniului, a terenului, cetățeanul poate să cheltuile timp în deplasarea lui la locul de muncă sau să facă economie. Deci asta e foarte important, cum știm să ne administrăm această avuție, teritoriul municipiului.

M.S. Considerați că Municipiul Bistrița este într-o evoluție sau este administrat și nu vedeți o dinamică neapărat, în acest sens?

F.G . Trebuie să recunoaștem că în Bistrița se înregistrează o evoluție, să nu uităm că între toate orașele sunt într-o reală competiție, ne uităm la municipiul Cluj care are un ritm alert de dezvoltare. Este cert că Bistrița are potențial, este un oraș frumos și cred că merită o dezvoltare cât mai alertă.

M.S. Doamna Gaftone, în calitatea dumneavosatră de secretar al municipiului Bistrița sunteți foarte preocupată și de partea de urbanism. Unde este blocajul? Ce trebuie făcut pe viitor? Sau ce ați face dvs în acest sens?

F.G. Urbanismul este un domeniu foarte important, el duce la o dezvoltare echilibrată, la o dezvoltare durabilă și duce la o calitate a vieții dacă este bine reglementat. Eu cred că secretul constă în niște reguli, foarte clare, concise și fără echivoc și care trebuie respectate de toată lumea. Atât de cetățean cât și de decidentul politic și de către adiministrația publică. Reușita unei reglementări tocmai în aceasta constă. Se spune că natura umană trebuie convisă nu forțată. Dacă decidentul politic este convins de utilitatea  reglementării,  dacă cetățenul este convis că reglementarea vine, pe termen lung, în folosul lui, pentru o mai bună calitate a vieții, să fie un oraș în care merită să trăiești, iată că  aceste reglementări  vor fi respectate de către toată lumea.

M.S. Care sunt principalele probleme de care se bat cetățenii în relația cu dvs?

F.G. În ultima perioadă, trebuie să recunosc, că probleme cu care mă abordează cetățenii, mă roagă, mă imploră, să nu permitem să se ridice locuințe colective în zonele care sunt consacrate de locuințe individuale. Cetățenii,cu sudoarea frunții, și-au cumpărat o bucată de teren, și-au construit o locuință individuală, și acum este de notorietate, faptul că în anumite zone, anumiți dezvoltatori imobiliari, ar vrea să construiască locuințe colective, cu care se pare că cetățenii din Bistrița nu prea sunt de acord.

M.S. În anii acești, în care sunteți secretar al municipiului Bistrița, dar și în Vatra Dornei, ați întâlnit atât primari, cât și consilieri locali. Vă tentează politica, v-a tentat vreodată?

F.G. Eu îmi desfășor activitatea în rândul politicienilor, după cum bine știți la masa rotundă, unde își desfășoară activitatea cei 21 de consilieri și primarul, singura persoană care participă la ședințele de consiliu local este secretarul, care nu este implicat politic. Deci, îmi desfășor activitatea alături de ei, trebuie să le înțeleg orientările, motivația, pentru că eu, în calitatea de secretar trebuie să asigur respectarea întrevederilor legale în aplicarea politicilor publice.

M.S. În viitor vă vedeți făcând și altceva, decât secretarul  municipiului Bistrița?

F.G. Având în vedere experiența acumulată în domeniul administrației, pot să fiu funcționar de stat, pot lucra în justiție, pot să fiu un bun avocat în drept administrativ, sau în domeniul privat, de ce nu?

M.S. Suntem în Ajun de Crăciun, și vă întrebăm ce veți face în aceste sărbători, ale Crăciunului și Anului Nou?

F.G. Ne-am gândit să plecăm la Vatra Dornei, este o stațiune frumoasă, și anul trecut am avut această tentativă, dar domnul primar mi-a făcut o rechemare, dar vrem să ne revedem cu prietenii dragi de acolo și să vizităm locurile frumoase din Bucovina. Deci în familie și cu prietenii.

M.S. Doamna secretar, publicația noastră, NotaBN vă mulțumește pentru acest interviu și pentru ideile pe care ni le-ați spus aici, vă dorim mult succes în activitate, atât pe plan profesional cât și personal. Sărbători fericite alături de familie și cei dragi!

F.G. Mulțumesc și eu și vă urez mult succes ziarului, publicației!

Interviu realizat de: Mihai Sărmășan

Foto și Video: Maria Onofrei Burisuc