DIN TRANSILVANIA

Interviurile Nota BN. Traian Ogâgău, primarul orașului stațiune Sângeorz-Băi, depre administrație publică și proiecte finanțate din fonduri europene. FOTO și VIDEO

Publicația noastră Nota BN a realizat în această perioadă un interviu cu primarul orașului stațiune Sîngeorz-Băi, domnul Traian Ogâgău, în care am discutat deschis  despre administrație publică și proiecte finanțate din fonduri europene. 
A.P. Bună ziua dragi cititori ai publicației Nota BN.
Invitatul nostru de astăzi este domnul Traian Ogâgău, primarul orașului Sîngeorz-Băi.
Bună ziua domnule Ogâgău, vă mulțumesc că ați acceptat invitația și ați răspuns afirmativ interviului nostru. Dumneavoastră sunteți primar la primul mandat. Cum este meseria de primar?
T.O. Bună ziua dvs. și cititorilor dvs. Mă bucur și vă mulțumesc pentru invitația și onoarea de a vă acorda acest interviu. Primul mandat și cum este viața de primar… Depinde ce vrei să faci, dacă vrei să faci treabă trebuie să renunți la anumite obiceiuri cu care oamenii sunt obișnuiți în mediul rural pentru că vorbim de un orășel de provincie și atunci nu mai timp să te ocupi de lucruri importante. Eu am fost ales, așa cum am spus și in 2016, să abordam o altfel de administrație și să ne apucăm de treaba la modul cel mai serios cu toate forțele pentru că avem foarte multe de recuperat. asta am și facut în cei 2 ani de când am câștigat primaria Sîngeorz-Băi și le mulțumesc pe această cale sîngeorzenilor pentru onoarea de ale fi primar  cel puțin în acest mandat și în care am reușit să aplicăm niște proiecte interesante pentru comunitatea noastră   de o valoare destul de importantă pentru noi și anume s-au semnat contracte în valoare de vreo 23 de milioane de euro și urmeaza sa mai semnam de vreo 20 de milioane de euro. asta înseamnă munca zi de zi și nu mai ai timp să te ocupi de electorat astfel încât să îți păstrezi cuibușorul pe viitor așa cum se procedează și cum sunt obișnuiți oamenii în mediul rural. Însă sper ca oamenii să realizeze că s-au schimbat niște lucruri în Sîngeorz-Băi, chiar dacă încă nu este vizibil. Am început în 2016 de sub cota zero, fără un cm 2 întăbulat, fără o ridicare tipografică făcută și să ajungi să ai 90% din asfaltari contractate plus alte obiective foarte importante pentru Sîngeorz-Băi. Este un lucru mare zic eu și mă mândresc cu echipa pe care o am acolo.
A.P. Este această meserie așa cum v-ați așteptat? Este mai greu, este mai ușor?
T.O. Exact cum v-am spus la începutul interviului, depinde de tine ce dorești să faci… Poți alege să stai liniștit, să vorbești cu fiecare om în parte, să il mulțumești, să treacă timpul și să te voteze din nou dar far6a rezultate pentru că a aplica pentru niște proiecte este muncă serioasă.
A.P. Pentru că tot ați amintit de oameni, care este relația dvs. cu sîngeorzenii? Sunteți mulțumit?
T.O. Eu unul sunt mulțumit, acum eu sper că oamenii înțeleg că acesta este drumul spre normalitate. Ce s-a întâmplat până în 2016 vreau să dăm uitării, să tragem niște concluzii, bune sau mai puțin bune. Drept dovadă până în 2016 s-a povestit mult dar nu s-a făcut nimic iar din 2016 încoace s-a povestit mai puțin și s-a făcut foarte mult.
A.P. Din punctul dvs. de vedere care sunt așteptările sîngeorzenilor de la primarul orașului lor?
T.O. Sunt multe, pentru că există multe neajunsuri. Nu s-a făcut mai nimic de la revoluție până în 2016, ba dimpotrivă s-a deteriorat totul și am promis că vom face multe dar cu răbdare și încredere. Proiectele sunt semnate nu vom mai da înapoi.  În cinci ani de zile orașul va arăta cum nici nu am visat vreodată.
A.P. Acum care sunt așteptările dvs.  din partea singeorzenilor? Pentru că este normal să aibă și primarul niște așteptări?
T.O. Aici sunt niște probleme cu care încă ne confruntăm dar nu voi da înapoi. Eu ca să trăiesc în această comunitate trebuie stabilite niște reguli, de comun acord, împreună cu consiliul local. un regulament de curățenie și ordine interioară care dacă este respectă de toți cetățenii toate vor fi bune și frumoase, și asta e valabil pentru orice comună sau oraș pentru că este exact ca și în casa noastră, trebuie îngrijită. Păi daca îți cumperi un pachet de țigări sau un suc la pet, de ce trebuie aruncat la colț de stradă, nu mai bine îl pui în buzunar, îl duci acasă și îl arunci la coș? Oricum plătești taxa de salubritate. Primarul nu poate fi omniprezent, nu le poate face pe toate. Nu a fost ales să le rezolve pe toate.  Motiv pentru care noi toți trebuie să ne implicăm în bunul mers al comunității noastre cu tot ce înseamnă asta.
A.P. Din toate proiectele pe care vi le-ați propus atunci cand v-ați gândit să luați un mandat de primar care sunt cele mai importante și câte din ele ați reușit să implementați?
T.O. Ținând cont de situația actuală, pe 80% din străzi nu este apă, canalizare și asfalt, asfaltarea străzilor este prioritară pentru noi. Mă bucură faptul că prin implementarea acestor proiecte au ca și obiectiv, printre altele, şi asfaltarea străzilor pentru a asigura fluidizarea traficului motiv pentru care trebuie să asfaltăm străzile pentru ca oamenii să beneficieze de aceste proiecte. Deci se vor asfalta str6azile, se va digui Someșul cu piste de bicilete  de la intrare până la ieșire din Sîngeorz, vom face un pod rutier, se va  tuba Valea Borcutului, se va face o școală pe Cormaia cu sala de sport, grădinițe noi dorim să facem.
A.P. Mi-ați ridicat mingea la fileu pentru că în următoarea întrebare este legată de cele două proiecte pe mobilitate urbană, am înțeles că amândouă însumează undeva la 10 milioane de euro, dar aș vrea sa ne spuneți în cateva detalii despre fiecare proiect în parte.
T.O.  Da așa este, două proiecte a câte 5 milioane de Euro fiecare. Este vorba de piste de bicilete pe ambele părți ale râului Someș cu pod rutier și asfaltare  de străzi cu toat ce înseamnă zona dintre Someș și calea ferată. Iar celălalt este legat de tubarea Văii Borcutului în zona stațiunii. Va fi un pietonal foarte frumos cu  mobilier urban și iluminat   public tot ce este frumos pentru un oraș de munte.
A.P. Răsfoind presa locală, am sesizat intr-unul din interviurile acordate că ați declarat și citez: ” – Încă un mandat nu cred că mai îmi doresc! “. De ce?
T.O.  Pentru că sunt stors de energie, dar nu că nu îmi doresc neaparat dar vreau să conving cetățenii că ăsta este drumul pe care trebuie mers. Dacă ei înțeleg acest lucru și îmi dau girul pentru încă un mandat în faza de sondaj de opinie înaintea alegerilor aș mai încerca pentru încă un mandat. Daca NU, nu merită efortul pentru că avem doar o viață și trebuie să avem grijă de sănătatea noastră, de familie și nu trebuie să turăm motorul la maxim, nu trebuie să rămân în istorie ca unul care a murit de inima rea pentru comnunitate. Eu cred că mi-am făcut treaba. Dacă bunul Dumnezeu va rândui să nu mai fiu încă un mandat așa va fi. Cum va rândui bunul Dumnezeu. Dar eu cred că oamenii vor înțelege iar banii pe care i-am accesat sunt bani la care Singeorzul nu a visat niciodată și nu am visat nici eu.
A.P. Schimbând registrul, ce părere aveți despre politica actuală a țării? Ce funcționează și ce merge prost în România în momentul ăsta?
T.O. Păi ce funcționează în România în momentul ăsta? Se poate observa că lucrurile merg din ce în ce mai prost,  iar motivul cred că este obsesia unor lideri politici de a demonstra forța prin caracatița de la nivel național. Revenim la cetățeni, cetățenii sunt cei care decid la momentul oportun ce trebuie  trebuie făcut. Drept dovadă vor avea ocazia în acest an la europarlamentare dar și la prezidențiale în 2020 să înțeleagă că politica de dreapta este o politică constructivă, o politică să ducă țara înainte așa cum politica de stânga duce țară înapoi.
A.P. Dar cu toate astea, funcționează ceva în România? Există ceva care totuși mege?
T.O.  Toate funcționează, nu putem spune că ceva nu funcționează dar cu eforturi fantastice. Cel puțin cu birocrația asta din administrativ este catastrofă. Povesteam cu prieteni de-ai mei primari din te miri ce țări din Europa și nu le venea sa creadă; dar cu perseverență se ajunge la  efectul scontat. Dacă te blochezi la prima ștampilă nu faci nimic. Sunt și astfel de oameni care spun: “- Știți am încercat dar nu am putut…”
A.P. Aveți calitatea de primar dar și de om de afaceri. V-ați gândit vreodată să accesați alte domenii, ați luat în calcul și alte proiecte în afară de cele pe zona administrație publică sau o afacere pe o altă zonă decât cea pe care ați accesat-o deja. Nu știu, agricultura sau altceva?
T.O. Nu, nici nu am avut timp în cei 2 ani și jumătate să mă gândesc la altceva, este  o muncă titanică, nici nu doresc să-mi mai aduc aminte deocamdată nu mă gândesc decât să reușim să implementăm aceste proiecte. Dacă facem orașul cum imi place mie o să placă tuturor dar atât timp cât ai în spate pe cineva care îţi bagă bota prin gard tot agită apele,  tot dezbină oamenii, e greu. Sunt tot felul de impostori pe lumea asta care cu asta se ocupa însă noi trebuie să dăm crezare celui căruia i-am dat votul și l-am pus pe această funcție și asta e o regula generală. Dacă nu îți convine dă-l jos după 4 ani dar să apelezi la referendum și să mergi pe la porțile oamenilor iar apoi să folosești semnăturile în alte scopuri nu e ok drept dovadă au și pierdut pe toate căile de atac.
A.P.  Daca unul din copiii dvs. ar veni și ar spune “- Tata vreau să intru în politică” Ce l-ați sfătui?
T.O. Să nu o facă…
A.P. De ce?
T.O. Să nu o facă deocamdată, să rămână la stadiul de simpatizant.
A.P. Eu va mulțumesc încă odată pentru timpul acordat, vă urez succes în toate proiectele pe care cu siguranță le aveți dar nu doriți să discutați despre ele. vouă dragi cititori vă mulțumesc că ne urmăriți. Să aveți o zi frumoasă.
T.O. Și eu vă mulțumesc, să vă dea Dumnezeu sănătate .
Interviu realizat de: Amalia Pop
FOTO și VIDEO: Maria Onofrei Burisuc