Interviurile NotaBN – Antreprenori de succes. Dan Ciobănică despre propriile afaceri şi piaţa locală bistriţeană. VIDEO şi FOTO

Echipa NotaBN a realizat un interviu cu domnul Dan Ciobănică, unul dintre cei mai de succes tineri antreprenori din municipiul Bistriţa.

M.S. Domnule Ciobanică sunteți unul dintre cei mai de succes tineri antreprenori din municipiul Bistrița, detineți în acest moment două localuri, în unul din aceste localuri ne aflăm acum, în momentul filmării acestui interviu.  Cum a fost trecerea de la arbitru de fotbal, la simplu angajat și ulterior la antreprenor de succes?

D.C. Ordinea a fost puțin altfel. Eu am făcut sport de performanță până la vârsta de 24 de ani, un sport de echipă în care am învățat foarte multe lucruri, am învățat ce înseamnă echipa și  spiritul de echipă, dar și multe alte lucruri. După care, nemaiperformând în direcția dorită și visată am trecut la partea de arbitraj,  iar în paralel am devenit și angajat. Am terminat studiile de educație fizică și sport în domeniul pe care pornisem, după aceea ca și angajat m-am dezvoltat personal, dar și din punct de vedere educațional. Am mai început o facultate cu specializare în administrarea afacerilor, un alt pas important făcut în viață și care m-a direcționat către zona antreprenoriatului. Cam asta a fost trecerea. Consider că în viață fiecare avem câțiva  pași de urmat și de acolo ne putem dezvolta pentru a ne duce în direcția pe care ne-o dorim.

M.S. Pașii aceștia au venit natural?

D.C. Natural și gândiți oarecum de către mine,  nimic nu se întâmplă ,,întâmplător” ca să zic așa.

M.S. Dețineți, așa cum spuneam, două localuri care sunt frecventate atât de tineri, cât și de adulții din orașul nostru. Considerați că cele două localuri sunt afaceri de succes sau ar fi loc de mai bine?

D.C. Întotdeauna exista loc de mai bine, domeniul pe care l-am ales, respectiv zona de antreprenoriat este un domeniu care îți consuma foarte multă energie și timp, cere implicare 100%. Sigur că există loc de mai bine însă acel ,,mai bine” vine pe parcurs după ce deții toate elementele sub control și le utilizezi în direcție optimă și benefică afacerii. Bineînțeles că aici sunt implicați și oameni care, la rândul lor,  trebuie dezvoltați pentru a dobândi  cunoștințele necesare pentru bunul mers al activității pe care o intreprind. În acest momentu  nu există forță de muncă pregătită în direcția aceasta. Noi obişnuim să calificăm personalul la locul de muncă.

M.S. Ca și patron/ antreprenor considerați că sunteți un om dificil?

D.C. Sunt un om, n-aș putea spune dificil, însă un om exigent în anumite privințe pentru că până la urmă activitatea pe care o desfășurăm, respectiv prestări de servicii în sectorul alimentației publice, necesită exigență dacă dorești să ai success. Acest tip de afacere presupune  exigență, deoarece altfel nu se poate. Așa cum fără disciplină nu se poate.

M.S. Există multe localuri în Bistrița de tipul celor pe care dumneavoastră le detineți. Astfel intervine concurența, este ea benefică sau dăunează afacerii?

D.C.  Concurența este benefică pentru că ne obligă pe noi ca și antreprenori să oferim servicii și produse de calitate,  pe care consumatorul să le caute pentru consum doar  în localurile care se focusează pe calitate.

M.S. Ați deschis în toamna anului trecut un local numit ,,Casa cu bere”. Feedback-ul este unul pozitiv din partea clienţilor, avem prieteni, cunostințe, chiar foarte multă lume care laudă acel local pe care l-ați deschis și care poate fi comparat cu multe localuri chiar din Europa și de ce nu din lume. Frecventează lumea respectivul local?  Sunteți mulțumit de modul în care se derulează afacerea?

D.C. Există consumatori pentru fiecare tip de afacere, în special în domeniul alimentației publice. Acum partea de alimentație publică se poate cuantifica raportându-te la trecerea unei anumite perioade de timp ,  poți să îți dai seama dacă afacerea este bună după aproximativ 2 ani, dacă oamenii sunt mulțumiți și dacă noi oferim ceea ce vor ei.

Interviurile NotaBN – Antreprenori de succes. Dan Ciobănică despre propriile afaceri si piaţa locală bistriţeană

Interviurile NotaBN – Antreprenori de succes. Dan Ciobănică despre propriile afaceri si piaţa locală bistriţeană

Publicată de Nota BN pe Duminică, 28 Ianuarie 2018

 

M.S. Credeți că afacerile de familie sunt benefice sau considerați că lanțurile comericiale vor acapara treptat întreaga piața a municipiului nostru?

D.C. Micile afaceri trebuie să se dezvolte în orice oraș nu neapărat în Bistrița, ele să ofere o calitate altfel a produselor pe care le găsești în alte lanțuri de magazine care vin și ne acaparează în momentul acesta. Este foarte important ca miciile afaceri cum ar fi păstrăvăriile, carmangeriile locale să dea o calitate bună la un preț corect. Ei vor putea să susțină o parte din economie la nivel de județ, crearea de locuri de muncă și veniturile aduse ar fi benefice pentru comunitatea locală.

M.S. Mediul economic ar trebui să fie mai activ, să se implice mai mult în viața comunității locale?

D.C. Foarte important în mediul economic este implicarea oamenilor. Calitatea produselor pe care le oferi este foarte importantă în momentul în care inițiezi o afacere.

M.S. Acest local nou ,,Casa cu bere” este un local cu bun gust, credeți că consumatorii se îndreaptă spre dumneavoastră datorită faptului că oferiți o atmosferă ..cu bun gust”, dacă putem spune așa?

D.C. Da, pe piață oamenii încep să aprecieze calitatea produselor pe care le consumă indiferent care sunt ele.

Interviurile NotaBN – Antreprenori de succes. Dan Ciobănică despre propriile afaceri si piaţa locală bistriţeană

Interviurile NotaBN – Antreprenori de succes. Dan Ciobănică despre propriile afaceri si piaţa locală bistriţeană

Publicată de Nota BN pe Duminică, 28 Ianuarie 2018

 

M.S. Pentru afacerea pe care o aveți în mod evident sunteți plătitor de taxe și impozite către municipalitate. Cum credeți că ar trebui să sprijine administrația locală micile afaceri astfel încât genul acesta de localuri să se înmulțească?

D.C. Dacă municipalitatea ar promova mai bine orașul, pentru că orașul are o istorie bogată, turiștii străini ar fi mai motivați să cunoască istoria orașului, monumentele pe care orașul le deține.  Prin atragerea cât mai multor turiști se pot dezvolta mai bine afacerile prestatoare de servicii.

M.S. Din punctul dumneavoastră de vedere municipiul este atractiv pentru tineri, există suficiente locuri de socializare pentru această categorie de vârstă?

D.C. Orașul este atractiv, cred că se pot face și la noi multe lucuri care să atragă tinerii. Un lucru bun pe care l-am văzut anul trecut la Zilele Bistriței, este faptul că nu s-a mai facut o singură seară cu concert, ci un concert în fiecare seară, ceea ce a menținut un public activ.

M.S. Domnule Ciobanică aveți o familie frumoasă, aveți un copil. Cunoaștem cu toții problema cu care se confruntă România, ne pleacă tinerii la finalul  studiilor sau chiar mai devreme din țară. Cum vedeți rezolvarea acestei probleme dat fiind faptul că sunteți tată?

D.C. Nu aș putea să dau o soluție pentru acest lucru, deoarece oamenii au foarte multe informații la momentul acesta, doresc să schimbe lucruri, să aibă un venit foarte rapid, lucru care nu se poate nici în bussines. Există o perioadă, anumiți pași în care oameni trebuie să acumuleaze cunoștințe, informații și de abia apoi sunt  remunerate pentru  activitatea prestată. Eu, în calitate de părinte spun că obligația noastră este să le dăm o educație corectă , prin care copiii să se dezvolte, iar la un moment dat să decidă. Până la urmă ei decid dacă rămân sau dacă pleacă. Banii sunt o necesitate, dar nu înseamnă că banii în exces pot asigura neapărat liniștea, din contră ei pot să nu ți-o asigure deloc. Depinde ce vrei tu ca și persoană să faci. Important este ca tinerii să se dezvolte în bine pe anumite domenii.

M.S. În speranţa că ne vom reîntâlni şi pe viitor cu alte lucruri interesante despre administrarea afacerilor de genul acesta, domnule Dan Ciobănică, echipa NotaBN vă mulţumeşte pentru amabilitatea cu care ne-aţi oferit acest interviu.

Interviurile NotaBN – Antreprenori de succes. Dan Ciobănică despre propriile afaceri si piaţa locală bistriţeană

Interviurile NotaBN – Antreprenori de succes. Dan Ciobănică despre propriile afaceri si piaţa locală bistriţeană

Publicată de Nota BN pe Duminică, 28 Ianuarie 2018

 

Interviu realizat de: Mihai Sărmășan

Imagine şi fotografii: Maria Onofrei

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.