ECONOMIC

Între sarmalele de Crăciun si şampania de Anul Nou, MFP a publicat spre dezbatere publică organizarea si functionarea FSDI

Autor: Ioana Maria Petrescu

Intre sarmalele de Craciun si sampania de Anul Nou, Ministerul de Finante a mai publicat spre dezbatere publica un proiect de hotarare de guvern referitor la organizarea si functionarea fondului suveran de investitii. Nimic important! Poate fi inghesuit intre colide si sorcova.
Pe scurt:
Fondul poate sa vanda actiuni din portofoliu. Pachetele de actiuni odata “transferate in proprietatea fondurlui, acesta va poate dispune liber de ele, in calitate de bunuri propri”. Le pot si instraina. Oricui. Nu se pun conditii sau restrictii. Vor sa vanda ceva la rusi, este posibil prin acest HG.
Finantarea fondului vine din mai multe surse, inclusiv din dividende de la companiile de stat. Banii din profiturile companiilor de stat nu mai raman in aceste companii pentru a se duce in investitii, cum se facea pana acum 2 ani, nu se mai duc predominant nici catre salarii la bugetul de stat, cum s-a intamplat in ultimii doi ani, ci se duc in acest fond. Nu e clar insa ce se va intampla cu aceste miliarde.
Strategia fondului se elaboreaza “in baza unor linii directoare aprobate in prealabil prin hotarare de guvern.” Adica statul decide ce finanteaza, ce vinde si in general, ce face fondul. Este extrem de neclar in documentul finantelor in ce va investi acest fond. Poate da imprumuturi oricarei firme. Poate finanta diverse intreprinderi romanesti atata timp cat sunt de “importanta strategica” sau orice intreprinderi, deci si straine, atata timp cat sunt “relevante pentru un anumit sector economic/industrial”. Cine decide ce firma este de importanta strategica si ce companie este relevanta pentru un sector? Daca Teldrum are nevoie de finantare de la acest fond, cine decide daca e “relevanta” pentru sectorul respectiv?
Pai statul decide. Statul numeste primii membri ai Consiliului de Supraveghere si acestia numesc Directoratul. Acesti membri pot functiona pentru maxim 18 luni. Nu este clar in acest HG cum se alege Consiliul de Supraveghere permanent dupa 18 luni. Nu cred ca isi bate cineva capul cu ce se intampla dupa 18 luni. Se pot instraina multe companii in acesta perioada. Dupa aceea, pot pleca acasa cu buzunarele burdusite de bani.
Sa recapitulam: fondul poate instraina oricui active si actiuni din Fond, functioneaza cu banii din dividentele companiilor de stat si din aceste vanzari de active si actini, strategia e decisa de stat, conducerea e decisa de stat si pot finanta orice firma doresc.
2019 va fi un an foarte bun pentru cei care se vor afla la butoanele acestui fond. Mai putin pentru oamenii de rand. Ei se vor alege cu praful de pe toba pentru ca putem sa spunem “adio” acestor companii de stat.